Γιατί όχι με το Π.Α.ΜΕ….
Δημοσιευμένο από xamogelo στην κατηγορία απεργία, αριστερά, εργασία, Κ.Κ.Ε, πολιτική, συνδικαλισμός, tags: ΓΣΕΕ, ΠΑΜΕ
Όλοι ξέρουν ότι τις 19 του μηνός υπάρχει απεργία και θα υπάρξουν πορείες… σε διάφορα μέρη και απ όσο ξέρω τουλάχιστον εγώ το Π.Α.ΜΕ καλεί και θα κάνει συγκέντρωση και πορεία σε διαφορετικά μέρη…Ας δούμε τα καθαρά πρακτικά ζητήματα που προκύπτουν… για τα οποία και διαφωνώ με το Π.Α.ΜΕ. Είναι γνωστό από τώρα ότι τις 19 του Δεκέμβρη θα κατέβει πολύς κόσμος στον δρόμο… μιας και είναι μια απεργία που γίνεται γνωστή ακόμα και από τα κανάλια…έστω και με τόσους αρνητικούς σχολιασμούς… Έχουμε σαν δεδομένο λοιπόν ότι θα είναι μια πορεία και απεργία με μεγάλη συμμετοχή. Πολύς κόσμος που δεν κατεβαίνει στον δρόμο (τουλάχιστον σε τακτική βάση) θα κατέβει… ίσως και για πρώτη φορά…. Οπότε πού θα είναι το Π.Α.ΜΕ? τουλάχιστον στο Ηράκλειο απ όσο φαντάζομαι 1χλμ να κάνει την δικιά του πορεία….
Από την στιγμή που το Π.Α.ΜΕ απουσιάζει από εκεί δίνει την δυνατότητα στους παρόντες να κάνουν την ζύμωση τους…. και να στρέψουν κόσμο εναντίον του ή πιο ορθά ενάντια στην πολιτική του. Αφήνει δηλαδή στο έρμαιο της ξεπουλημένης ηγεσίας και των οπορτουνιστών(όπως τους αποκαλεί και είναι) το ποιο μαχητικό κομμάτι που έχει συνειδητοποιήσει το πρόβλημα και ζητά τρόπους αντίδρασης. Αντί λοιπόν να συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια του ανένταχτου κόσμου βοηθώντας τον να οργανωθεί και να αντιδράσει… και να την ξεπεράσει…. τον αφήνει στην τύχη της ηγεσίας που λέει ότι ξεπουλάει τους εργαζομένους… Πραγματικά τι άλλο να θέλει αυτή η ξεπουλημένη ηγεσία; Πάρα να ακούγετε μόνο η άποψη της…. και να κάνει ανενόχλητη ότι θέλει….
Το επιχείρημα που ακούγεται πιο συχνά είναι ότι μέσω της δράσης του ΚΚΕ στα σωματεία όλη την χρονιά ο εργαζόμενος ξέρει την στάση σας κτλ….
Καταρχάς το επιχείρημα αυτό ίσως να έστεκε σε ένα κατακόκκινο σωματείο…. (που και πάλι έχω κάποιες αμφιβολίες… μιας και η συμμετοχή σε όλα τα σωματεία είναι σχεδόν μηδαμινή… ακόμα και στα κόκκινα…) αλλά σίγουρα δεν ισχύει σε ένα Ηράκλειο που από τους 11.000 οι περισσότεροι… δεν είναι καν γραμμένοι… ή δεν ξέρουν καν ότι υπάρχει… Επίσης σίγουρα δεν ισχύει πανελλαδικά(τότε δεν θα υπήρχε λόγος ύπαρξης του Π.Α.ΜΕ). Πέρα από οποιοδήποτε λόγο… προφανώς για να ακολουθούν την ξεπουλημένη ηγεσία και τους οπορτουνιστές….(όπως λέει το ΚΚΕ) δεν έχουν πειστεί για την θέση του Π.Α.ΜΕ.
Εκεί πρέπει να είναι ένας από τους βασικούς ρόλους οποιουδήποτε λέει ότι θέλει να αλλάξει τους συσχετισμούς….. στα σωματεία…. να καταγγέλλει και να δείχνει τους στους εργαζόμενους τον ρόλο των ξεπουλημένων ηγεσιών του…. και τα συμφέροντα τα οποία εξυπηρετούν….. κάθε στιγμή και σε κάθε σημείο…. και όχι να τους χαρίζεις το γήπεδο για να παίξουν ελεύθεροι μπάλα….
Τώρα το αμέσως επόμενο επιχείρημα που ακούγεται είναι το είδος των αιτημάτων που βάζει η ΓΣΕΕ κτλ…. Καταρχάς πολύ αμφιβάλω… αν ο μέσος εργαζόμενος που είναι σε μια πορεία έχει διαβάσει έστω και το 1/2 από αυτά…. μιας και μάλλον η όλη διαδικασία των αιτημάτων είναι υπόθεση της πρωτοπορίας… που ζει στον κόσμο της και καμιά σχέση δεν έχει με τον απλό εργαζόμενο.. Ας παραβλέψουμε όμως το γεγονός ότι ο μέσω εργαζόμενος δεν έχει ιδέα των αιτημάτων…. τα οποία διεκδικεί…. στον δρόμο. Ας υποθέσουμε ότι ξέρει τα αιτήματα του σωματείου του…. Τότε ο ρόλος κάποιου που θέλει να ανατρέψει τους συσχετισμούς δεν μπορεί να είναι διαφορετικός… από την δραστηριοποίηση μέσα στην συγκέντρωση δείχνοντας τον ρόλο της αντιδραστικής ηγεσίας κτλ αν ακόμα και εκεί… οι εργαζόμενοι προτιμήσουν… να στηρίξουν την ξεπουλημένη ηγεσία… από το Π.Α.ΜΕ τότε αν κάτι θα έπρεπε να γίνει είναι να προβληματιστεί… είτε για το πόσο σωστές είναι οι θέσεις σας…. είτε κατ πόσο υπάρχει μια στοιχειώδη γείωση με την πραγματικότητα του μέσου εργαζομένου….
Ένα άλλο ζήτημα είναι η διάσπαση των εργαζομένων… απέναντι σε σημαντικά ζητήματα. Όπως π.χ. στην φωτογραφία του ποστ. Η φωτογραφία είναι από διαδήλωση του ΠΑΜΕ (Σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων Ηρακλείου) που είχα κατέβει για την απόλυση εργαζόμενης επειδή κατέβηκε σε απεργία. Ο τρόπος που τέθηκε το ζήτημα τουλάχιστον εγώ αισθάνθηκα ότι απέκλειε όσους διαφωνούν με το Π.Α.ΜΕ…(ιδιαίτερα συνθήματα του στυλ εμπρός με το ΠΑΜΕ αντίσταση και πάλι κτλ) ιδιαίτερα για τέτοια ζητήματα πιστεύω ότι θα έπρεπε να βρεθεί ένα minimum πλαίσιο ώστε να συσπειρώσει όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να μην φοβούνται…. τόσο ότι θα απολυθούν όταν απεργούν. Μια αποτυχημένη διαδήλωση για τέτοιο θέμα… έχει σίγουρα αρνητικό αντίκτυπο για όσους σκοπεύουν να απεργήσουν μελλοντικά.
Σίγουρα είναι αρκετά άλλα ζητήματα τα οποία θα μπορούσα να θίξω για την στάση του Π.Α.ΜΕ. όπως αν θα έπρεπε να αποφασιστεί μετά το τέλος της πορείας το τι θα γίνει…. έτσι ώστε να συμμετέχει και ο ανένταχτος κόσμος…. βάζοντας τον έτσι σε μια διαδικασία κινητοποίησης και ξεπερνώντας τι ξεπουλημένες ηγεσίες… αλλά πιστεύω ότι η στάση του Π.Α.ΜΕ είναι σημαντικότερη μιας και αφορά μεγάλο μέρος της Αριστεράς
υγ1.Η συμμετοχή στην διαδήλωση της φωτογραφίας ήταν 15 φοιτητές 5 εργαζόμενοι(οι εργαζόμενοι γνωστοί συνδικαλιστές που ασχολούνται…)Αν αυτό δεν είναι μηδαμινή απήχηση στην κοινωνία τότε τι είναι?
υγ2.Συμφωνώ 100% ότι η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ είναι ξεπουλημένα σωματεία.
Άρθρα (RSS)
Αδιαβαστη! Δεν εχω καμια, μα καμια εντελως σχεση με τα πολιτικα!
Αντιλαμβάνομαι τα επιχειρήματά σου,θέλω να πιστεύω.Ωστόσο,διαφωνώ στη λογική ότι το Π.Α.ΜΕ. θα έπρεπε να κάνει κοινή πορεία για να ζυμώσει τον κόσμο,δηλαδή εκείνους τους εργαζόμενους που ακολουθούν τος ξεπουλημένους.Έχω παρακολουθήσει τη δράση του Π.Α.ΜΕ.,ακριβώς για να μπορώ να κρίνω τη στάση του.Έτσι,κατέληξα στη διαπίστωση ότι,σε αντίθεση με τις ηγεσίες της Γ.Σ.Ε.Ε. και Α.Δ.Ε.Δ.Υ.,έχει και τη διάθεση και την ικανότητα να συζητά με τους εργαζόμενους,ακόμα και όταν εκείνοι είναι συνειδητά στην άλλη πλευρά.Έχω παρακολουθήσει τις περιοδείες του σε χώρους δουλειάς και καταλαβαίνω απόλυτα γιατί το κύρος του ενισχύεται.
Έτσι και αποτελεσματική παρέμβαση έχει,αλλά και πιέζει τους εργατοπατέρες ενώ όλο και μεγαλύτερο κομμάτι εργαζομένων παλεύει δίπλα του για ένα πραγματικά ταξικό κίνημα.
@el dimi: Δηλαδή θεωρείς πως αφού γίνεται στους χώρους δουλειάς ε τώρα να γίνεται και στις πορείες το ίδιο;
Όχι,θεωρώ ότι ο συνδυασμός της ζύμωσης με τη δράση μπορεί να δώσει ώθηση στο εργατικό κίνημα.Όταν λέω όμως δράση εννοώ εκείνη με πραγματικά αιτήματα,ταξικό προσανατολισμό.Εκείνη που μπορεί να εμπνεύσει το τμήμα των εργαζομένων που επιθυμούν να αγωνιστούν με συνέπεια και σταθερότητα.Η σύγκρουση με τις ηγεσίες είναι απαραίτητη,αν αναλογιστούμε ότι αυτές απαξίωσαν το συνδικαλισμό.
Έτσι,και αγωνιστικό διακριτό πόλο οικοδομείς,αλλά και εξασφαλίζεις τη μαζικοποίησή του μέσα από τις συσκέψεις,τις απεργιακές επιτροπές την καθημερινή παρέμβαση,ακόμα και σε εκείνους που προς το παρόν είναι ιδιαίτερα αρνητική.
Ερώτημα: Τί θα τσούξει στο σύστημα μια λαοθάλασσα στην πορεία του ΠΑΜΕ; ή μια λαοθάλασσα (λέμε τώρα) της ΓΣΕΕ παρέα με όλους τους ξεπουλημένους;
Δεύτερο ερώτημα: Τί θα τσούξει στο σύστημα ένα 20% ΞΥΡΙΖΑ ή ένα 20 % ΚΚΕ;
Καταλαβαίνεις τί λέω;
Και επί τη ευκαιρία, με αφορμή το “πρόστιμο” που επέβαλε το ραδιοτηλεοπτικό σε κάποια ΜΜΕ για την αποσιώπηση των θέσεων και την εξαφάνιση των δραστηριοτήτων του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ, δες αυτό:
http://www.madata.gr/index.php?news=16376
@Stamos. Μιλάς για μια τελείως υποθετική κατάσταση. Το θέμα είναι πως θα γίνει αυτή η λαοθάλασσα που λες όταν πολύς κόσμος αυτή την στιγμή βρίσκεται στην ΓΣΕΕ? εννοείτε ότι θα ήταν πολύ ποιό ενοχλητικό ο κόσμος αυτός να ήταν στην ΠΑΜΕ από την ΓΣΕΕ. Το θέμα είναι να προσεγγίζεις τον άλλο ΚΑΙ στην συγκέντρωση της ΓΣΕΕ.
@el dimi
Λες: “Όχι,θεωρώ ότι ο συνδυασμός της ζύμωσης με τη δράση μπορεί να δώσει ώθηση στο εργατικό κίνημα.Όταν λέω όμως δράση εννοώ εκείνη με πραγματικά αιτήματα,ταξικό προσανατολισμό.Εκείνη που μπορεί να εμπνεύσει το τμήμα των εργαζομένων που επιθυμούν να αγωνιστούν με συνέπεια και σταθερότητα.Η σύγκρουση με τις ηγεσίες είναι απαραίτητη,αν αναλογιστούμε ότι αυτές απαξίωσαν το συνδικαλισμό.”
Και συμφωνώ 100%!!! Δεν είπα εγώ κάτι το διαφορετικό. Το θέμα είναι αυτό δεν θα μπορούσες να το κάνεις και μέσα στην πορεία της ΓΣΕΕ? με τα δικά σου αιτήματα κτλ.
Και για να φέρω ένα παράδειγμα.
Στην συγκέντρωση της ΓΣΕΕ στο ηράκλειο είπαν ότι έκαναν περιφρούρηση και έκλεισαν τα καταστήματα. Αυτό το είχε κάνει το ΠΑΜΕ. όχι η ΓΣΕΕ.
Πραγματικά εσείς κερδίσατε από αυτό ή χάσατε?
xamogelo
Το Π.Α.ΜΕ. ποτέ δεν κατηγόρησε εκείνους που ακολουθούν τις ηγεσίες της Γ.Σ.Ε.Ε.,παρά μόνο αυτές τις ηγεσίες.Θέλω να σου πω ότι δεν έχει κόψει σε καμία περίπτωση το δίαυλο επικοινωνίας με αυτό το κομμάτι,το οποίο,για να είμαστε ρεαλιστές,δεν κατεβαίνει σταθερά στο δρόμο.Από την άλλη υπάρχουν εργαζόμενοι που ακόμα δεν ανήκουν στο Κ.Κ.Ε. ή στο Π.Α.ΜΕ. και ζητάνε ακόμα μεγαλύτερο διαχωρισμό της θέσης μας,όχι για τα κανάλια(έτσι και αλλιώς εκεί δεν υπάρχει Π.Α.ΜΕ.),αλλά γιατί έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στο κίνημα και σε αυτούς που τόσο καιρό ήξεραν ως συνδικαλιστές.
Από κει και πέρα,όταν εκτιμήθηκε πως η σύγκρουση των δύο γραμμών στο κίνημα εξυπηρετούνταν από κοινή πορεία,έτσι και έγινε.
@xamogelo, προφανώς δεν είσαι με τον ΞΥΡΙΖΑ. Δε μπορεί να περιμένεις για να κάνεις ζυμώσεις την ημερομηνία που θα ορίσει η ΓΣΕΕ για συγκέντρωση-πορεία. Ζύμωση είναι να είσαι κάθε μέρα μπροστά με προωθημένα αιτήματα προσπαθώντας να παρέμβεις στην συνείδηση του κάθε εργαζομένου. Για το Ηράκλειο που λες μου πέφτει πολύ μακριά και δεν καταλαβαίνω τί θες να πεις. Θα σου πω όμως εγώ κάτι για την δικιά μου πόλη. ¨Ενας εργαζόμενος δήλωσε ότι θα απεργήσει στο αφεντικό του, το αφεντικό του του λέει:”εγώ δε θέλω τέτοια εδώ, να τα μαζεύεις και να φεύγεις”.
Ο εργαζόμενος ήρθε και το ανέφερε στο ΠΑΜΕ (και όχι στο ΠΑΣΟΚικο εργατικό κέντρο). Κατ’αρχήν στείλαμε δελτία τύπου σε όλες τις τοπικές εφημερίδες και δημοσιογράφος του ριζοσπάστη πήρε τηλέφωνο τον νταή εργοδότη. Πήγαμε στον ΟΑΕΔ όπου υπάρχει και συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ και μας είπε (συν τοις άλλοις) ότι ο νταής εργοδότης έχει μπει σε πρόγραμμα επιδότησης εργαζομένων και άρα δε μπορεί να απολύει έτσι. Κοινώς την “πέοσε”. Εχθές ο εργοδότης πήρε τηλέφωνο τον απολυμένο (και να σκεφτείς ότι δεν κλιμακώσαμε και τελείως τη φάση) παρακαλώντας τον να γυρίσει στη δουλειά και αφού του έδωσε ήδη 4.600 ευρώ αποζημείωση. Ο απολυμένος του είπε όχι και ότι ήδη ψάχνει για δουλειά αλλού. Το αφεντικό είναι χεσμένο (πράγμα που κι εμάς εξέπληξε γιατί γνωρίζουμε τη φήμη του) και συζητώντας με τον απολυμένο (και πλέον μέλος του ΠΑΜΕ) του προτείναμε εφόσον το αφεντικό θέλει κουβέντα να πάει εκεί (εφόσον δεν ενδιαφέρεται να γυρίσει σ’αυτή τη δουλειά) και μπροστά σε όλους τους εργαζόμενους να ζητήσει 8ωρο και 1000 ευρώ το μήνα για όλους τους εργαζόμενους (σήμερα δουλεύουν 12ωρο για 750 ευρώ το μήνα). Φυσικά το αφεντικό θα πει όχι. Τα αυτιά των εργαζομένων θα ακούσουν όμως αυτήν την πρόταση και κάτι θα παιχτεί στο ταλαιπωρημένο μυαλό τους. Η απόφαση είναι του απολυμένου και νυν μέλους του ΠΑΜΕ. Παράλληλα κυνηγάμε να πάρουμε αποφάσεις ενάντια σ’αυτή την απόλυση σε όσο το δυνατό περισσότερα σωματεία γίνεται. Το εργατικό κέντρο; Οι του ΞΥΡΙΖΑ; Στα παπάρια τους και δεν είναι η πρώτη φορά. Αυτές είναι ζυμώσεις κατά τη γνώμη μου. Ελπίζω να έδωσα το στίγμα.
Υ.Γ. για να σε προλάβω: τα 1000 ευρώ δεν είναι η πρόταση του ΠΑΜΕ για τους μισθούς. Απλά είναι ένα ενδεικτικό νούμερο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί συνδικαλιστικά στην προκειμένη περίπτωση.Δηλαδή. Αν πεις “γενικά θέλουμε αύξηση” δεν έχεις πει και τίποτα αν σκεφτείς ότι με βάση τη ΓΣΕΕ και τον ΞΥΡΙΖΑ η πρόταση είναι να πάμε από 600 ευρώ στα 660 . Κι αυτό αύξηση είναι.
Αν πεις στην προκειμένη περίπτωση “1400 ευρώ” οι συνάδελφοι του απολυμένου θα τον περάσουν για τρελλό και γραφικό ή απλά ότι κάνει χαβαλέ δεδομένης της κατάστασης στο συγκεκριμένο εργασιακό χώρο. Κατανοητό;
και κάτι ακόμα: Γι’αυτό ΝΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΜΕ!
κάτι άσχετο: τα δύο παρακάτω sites αναφέρονται στον πόλεμο του Ιράκ, δίνοντας λεπτομέρειες για τις απώλειες των Αμερικανών στρατιωτών.
http://iraqwar.mirror-world.ru/tiki-index.php
http://icasualties.org/oif/
Οταν γίνεται προσπάθεια να ελεγχθεί/υποταχθεί το εργατικό κίνημα μέσα απ’ τους ίδιους του τους μηχανισμούς αντίστασης και πάλης, με τους αποδεδειγμένα ξεπουλημένους συνδικαλιστικούς “ηγέτες”, που αφού προσφέρουν τις “πολύτιμες” υπηρεσίες τους στο χώρο του συνδικαλισμού, εξασφαλίζουν την εκλογή τους στη Βουλή, ακόμη και την υπουργοποίησή τους, προκειμένου να εισηγηθούν και να ψηφίσουν, πρώτοι απ’ όλους, τα πιο αντεργατικά νομοσχέδια, όποιος έχει λίγη τσίπα πάνω του, δεν μπορεί παρά να διαφοροποιείται, να παίρνει αποστάσεις από τις “επίσημες” φιέστες-πανηγύρια, αμερικανικού τύπου, με τα μπαλονάκια, τα πανώ/πικέτα/κονκάρδες προκάτ, τους καφέδες, τα σάντουιτς (μήπως και μαλλί της γριάς) κ.ά.
Αλλιώς, μήπως πρέπει το ΠΑΜΕ να κατεβαίνει και στις “διαδηλώσεις” που οργανώνει ο ΛΑ.Ο.Σ. (π.χ. μακεδονικό), για να μην κατηγορηθεί, ούτε λίγο ούτε πολύ, είτε άμεσα είτε έμμεσα, φανερά ή συγκαλυμμένα, για διάσπαση του εργατικού κινήματος ;;;!!!
Απ’ την άλλη, βέβαια, είναι απορίας άξιο, γιατί τόσος κόσμος παραμένει εγκλωβισμένος στις οργανώσεις που πατρονάρονται από τα κόμματα και τους μηχανισμούς που προσπαθούν να σώσουν και να διαιωνίσουν το σύστημά μας, αν μπορεί να μιλάει κανείς για σύστημα, σ’ έναν κόσμο που δεν γίνεται να είναι πιο άναρχος, και αυτό με την κακή έννοια φυσικά, με την έννοια της παντελούς έλλειψης οποιασδήποτε οργάνωσης, της επικράτησης/επιβολής του δίκιου (βλ. συμφέροντος) του οικονομικά ισχυρότερου ;;;!!!
Γιατί, λοιπόν, “ο κόσμος” δεν αγκαλιάζει το πιο συνεπές κομμάτι του κινήματος, παρά και τα τόσα σκάνδαλα που κατά καιρούς έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Γιατί “ο κόσμος” στηρίζει τους δυνάστες του, ενώ ξέρει και λέει, σε ανύποπτο χρόνο, ότι όλοι (δημοσιογράφοι, πολιτικοί, επιχειρηματίες) είναι σκ… και κοιτάνε την πάρτη τους;;; Το φταίξιμο είναι του “κόσμου” ή δεν αξιοποιούνται οι άπειρες ευκαιρίες που προσφέρει καθημερινά το ίδιο το σύστημα για την κατάρρευσή του;;; Πού οφείλεται η τεράστια ακροαματικότητα του σατιρικού σώου του Λάκη;;; Μήπως πρέπει να μελετήσουμε προσεκτικά τι κάνει, πώς σχολιάζει την καθημερινότητα, και γνωρίζει τέτοια επιτυχία, πέρα από την προβολή που του γίνεται και το ρόλο που φυσικά παίζει κι αυτός, για να προλάβω ίσως ορισμένα σχόλια!!! Αυτό που θέλω να πω είναι : μήπως η γλώσσα που χρησιμοποιείται με την ελπίδα να κερδηθεί “ο κόσμος” και να έρθει κοντά, θέλει λίγο απλούστευση και εμπλουτισμό;;;
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπιστεί με το να αποκαλείται ΞΥΡΙΖΑ και άλλου τέτοιου είδους ευφυολογήματα, με το να του ασκείται συνεχώς κριτική αφοριστικού τύπου, λες και κάποιοι έχουν βαλθεί να τον αναδείξουν σώνει και καλά σε πρώτη δύναμη;;;!!! Γιατί να μη γίνει μια επίσημη πρόταση συνεργασίας ή έστω πρόσκληση σε δημόσιο διάλογο, με τη μέγιστη δυνατή τηλεοπτική ή άλλη προβολή (στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με ελεύθερη είσοδο και τηλεοπτική κάλυψη, για παράδειγμα), ώστε να αναγκαστεί να πάρει συγκεκριμένη θέση σε συγκεκριμένα ζητήματα στα οποία θα του ζητηθεί να τοποθετηθεί και να ξεσκεπαστεί έτσι ο όποιος αντιδραστικός χαρακτήρας που υποκρύπτεται έντεχνα κάτω από τα χαμόγελα τύπου Colgate Whitening;;; Μήπως δεν υπάρχουν στελέχη ικανά να αντιμετωπίσουν την ικανότητα και την ευελιξία τους στο λόγο, να καταρρίψουν τα επιχειρήματά τους, να τους στριμώξουν στον τοίχο, και να τους ξεσκεπάσουν;;;
Ζούμε σε μια κοινωνία, όπου δεν παίζει ρόλο μόνο η ποιότητα ενός προϊόντος, αλλά πάνω απ’ όλα ο τρόπος που αυτό διαφημίζεται και πλασάρεται. Δεν υπάρχει κανένα δίδαγμα από αυτό; Αρκεί να ξέρω ότι ο σκοπός μου είναι ιερός και δίκαιος, ή πρέπει να ξέρω και να τον πλασάρω αποτελεσματικά, ώστε να έχω όσο το δυνατόν περισσότερες πιθανότητες να γίνει αντιληπτός, κατανοητός, αρεστός και επιθυμητός από τον “κόσμο”;;;
Οσο για τους ποσοτικούς προσδιορισμούς, τύπου πλειοψηφία – μειοψηφία, ας συνειδητοποιήσουν επιτέλους ορισμένοι ότι σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας του ανθρώπου η πρόοδος, σε όλους τους τομείς, ήρθε από ισχνές μειοψηφίες, ακόμη και από μεμονωμένα άτομα. Αυτός είναι ένας νόμος που διέπει την ανθρώπινη εξέλιξη, όπως και το ότι ο άνθρωπος βρίσκει την αλήθεια (έστω την παροδική!) αποκλείοντας το λάθος. Διαφορετικά δεν θα υπήρχε καμία εξέλιξη από τότε που υπάρχει άνθρωπος. Ο κόσμος θα είχε “τέλεια” συγκρότηση ως αποτέλεσμα της βούλησης κάποιας ανώτερης δύναμης. Αν πάλι κάποιος πιστεύει ότι έτσι είναι και ότι προς τον τέλειο κόσμο προχωρούμε, έστω αργά και βασανιστικά, σύμφωνα με το σχέδιο κάποιου ανώτερου νου, γιατί δεν ασχολείται με την πίστη του και ν’ αφήσει ήσυχο τον υπόλοιπο κόσμο;;
Και, με την ευκαιρία, όσοι έχουν προβληματισμούς γύρω από το τι είναι δημοκρατία, τι ολοκληρωτισμός κ.λπ. κ.λπ., θέματα-καραμέλες που είναι πάντα της μόδας και αρέσουν πολύ, ας στρώσουν και λίγο τον κώλο τους κάτω να διαβάσουν και λίγο Λένιν, για να έχουν τουλάχιστον τεκμηριωμένη άποψη, σε περίπτωση που διαφωνήσουν με αυτά που θα διαβάσουν!!! Χορτάσαμε από παπαγαλάκια που αντί να διαβάζουν τι είπε κάποιος, κάθονται και διαβάζουν τι είπαν “οι άλλοι” ότι είπε αυτός ο κάποιος και τα επαναλαμβάνουν χωρίς κανέναν απολύτως ενδοιασμό!!!
συμφωνώ επί της αρχής μαζί σου Γερόλυκε. Μόνο να πω ότι ΞΥΡΙΖΑ αποκάλεσα εγώ τον ΣΥΡΙΖΑ (και μάλιστα χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο και όχι το πραγματικό μου όνομα) και όχι το ΚΚΕ. Κρίνοντας από τα λεγόμενα σου εκτιμάς πως ο κύριος λόγος που οι πλατιές μάζες είναι ακόμα εγκλωβισμένες (πράγμα που σ’εκνευρίζει και μ’εκνευρίζει) είναι η επικοινωνιακή αδυναμία του Κόμματος (διόρθωσέ με αν δεν κατάλαβα καλά).
Κάνεις μια συγκεκριμένη πρόταση (αυτήν με την τηλεοπτική προβολή) πιστεύοντας ότι μετά από αυτήν την προσπάθεια θα ξεσκεπαστεί ο πραγματικός ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ (ή ΤΣΥΡΙΖΑ αν μου επιτρέπεις). Δεν θέλω να κάνω υποθέσεις για την πορεία μιας τέτοιας συνάντησης αλλά πιστεύω ότι όσο και αν η δική μας εμφάνιση είναι εντυπωσιακή η γαργάρα που θα το κάνουν τα αστικά ΜΜΕ μόνο ως μπούμερανγκ θα μας γυρίσει. Φαντάζομαι από τώρα τους παραθυρολάγνους των καναλιών ατελείωτες ώρες να “αναλύουν” αυτή την “ιστορική” συνάντηση, το πόσο άκαρπη ήταν εξαιτίας του ΚΚΕ για άλλη μια φορά κλπ. Κι εκεί πάνω που εσύ κι εγώ και άλλοι θα πανηγυρίζουμε λέγοντας ότι “πω!πω! τους σκίσαμε” θα βγάλουν ένα γκάλοπ και θα τρέχουμε να κόψουμε τις φλέβες μας. Το μοντάρισμα που θα πέσει τις επόμενες μέρες, η αχαλίνωτη προπαγάνδα με τα κάθε λογής παπαγαλάκια στην πρώτη γραμμή όχι θα κρατήσει ανέπαφο τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά θα τον ενισχύσει.
Το κυριότερο όμως που θέλω να πω είναι ότι πηγαίνοντας σε μια τέτοια κουβέντα με τον ΣΥΡΙΖΑ σηματοδοτούμε λάθος την κατάσταση. Δηλαδή, είναι σαν να λέμε: “ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί κι αυτός μαζί με μας να αποτελέσει μια συνιστώσα επαναστατική, που και αυτός δηλαδή ως ηγεσία (τονίζω το “ηγεσία”), μπορεί να συμβάλει στην υπόθεση της λαϊκής εξουσίας και της λαϊκής οικονομίας. Μια τέτοια κίνηση θα σκορπίσει αυταπάτες στον κόσμο που ταλαντεύεται, θα πίσει αυτούς που ακολουθούν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι “καλά είμαστε με τον ΣΥΡΙΖΑ” και από την άλλη πολλοί οπαδοί του ΚΚΕ μπορεί να πάθουν σύγχυση. Και όταν στο τέλος εμείς θα νομίζουμε ότι ξεκαθαρίσαμε τα πράματα θα βλέπουμε ότι κάτι τέτοιο μπουρδούκλωσε τελικά την κατάσταση και γενικώς ότι τα κάναμε μαντάρα.
Διαφωνώ, δηλαδή, Γερόλυκε αλλά ταυτίζομαι με την αγωνία σου για έναν άλλο κόσμο.
Πρέπει όμως να πω ότι κι εμείς εφόσον βλέπουμε πόσο χαϊδεύει το σύστημα τον ΣΥΡΙΖΑ, και πόσο αποτελεσματικά είναι τα ΜΜΕ, ε, νομίζω επιτέλους πως αυτός ο ταλαίπωρος 902tv θα πρέπει να γίνει ένα κανάλι που να ανταποκρίνεται σ’αυτές τις συνθήκες.
Stamo, ΞΥΡΙΖΑ άκουσα να τον λέει στην τηλεόραση και ο Κακαουνάκης από το γνωστό παράθυρο και δεν εννοούσα βέβαια ότι το έχει πει αυτό το ΚΚΕ.
Στόχος μιας ανοικτής πρόσκλησης-πρόκλησης και συζήτησης-αντιπαράθεσης (πρότεινα το ΣΕΦ έχοντας επίγνωση της στάσης των ΜΜΕ) με τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι να ανοίξουν τα μάτια τους όσοι απογοητευμένοι από το ΠΑΣΟΚ τρέχουν στην αγκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ και να ξεκαθαρίσει ίσως το ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ και για τους εκ του ασφαλούς χαριεντιζόμενους διανοούμενους. Αν θεωρείται παράτολμο αυτό, ας ξεκινήσει μια συστηματική αντιπαράθεση ΟΥΣΙΑΣ μέσα από τις σελίδες του Ριζοσπάστη, ας γίνει επίσημη πρόσκληση στον 902TV. Πρέπει πάση θυσία να μιλήσει ξεκάθαρα ο ΣΥΡΙΖΑ για το τι επιδιώκει, πράγμα το οποίο νομίζω πως αποφεύγει με αοριστολογίες και εύσχημα τερτίπια. Μόνο αρκετά υποψιασμένοι ακροατές μπορούν να “διαβάσουν” τι δε λέει ξεκάθαρα ο ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας το να εννοηθεί πολύ έμμεσα. Ο πολύς κόσμος, όμως, “μασάει” αυτό που του σερβίρουν, όταν μάλιστα είναι γαρνιρισμένο με τα ανάλογα συμπληρώματα κρατικών και ιδιωτικών καναλιών και τις περίτεχνες δημοσκοπήσεις, που τράβα τράβα φτάσανε το 5% στο 18% σε χρόνο ρεκόρ. Οταν δημιουργείται έτσι ένα τέτοιο “ρεύμα” είναι “φυσικό” να θέλουν να πάνε όλοι μαζί του!
Το χαρακτηριστικό της εποχής μας, που αποτελεί και τη βασική κατά τη γνώμη μου αιτία για τον εγκλωβισμό των μαζών, είναι η έλλειψη συνειδητοποίησης.
Αν δεν υπάρξουν έντονες ζημώσεις, δεν πρόκειται να υπάρξει ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΤΑΣΗ και διεκδίκηση ενός καλύτερου κόσμου από τους εργάτες και τους αγρότες. Την ιδεολογική αντιπαράθεση παραδοσιακά την προκαλούσαν οι κομμουνιστές. Κάνοντας κριτική στα αποπροσανατολιστικά λεγόμενα των άλλων, παρουσίαζαν και αποκρυστάλλωναν τις θέσεις τους. Παραδείγματα πολλά στην κλασική μαρξιστική-λενινιστική βιβλιογραφία. Το θόρυβο που θα προσπαθήσουν να κάνουν οι νεροκουβαλητές του συστήματος πρέπει να είμαστε σε θέση να τον μετατρέψουμε σε όπλο υπέρ μας, κερδίζοντας τους απλούς καλοπροαίρετους οπαδούς ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, που δεν είναι ίσως τόσο ηλίθιοι όσο νομίζουμε, αλλά δεν βλέπουν μια άλλη ξεκάθαρη πρόταση. Σημασία έχει να καταλάβει ο κόσμος και όχι να νομίζουμε εμείς ότι έχει καταλάβει. Αλλιώς, φοβάμαι ότι δεν γίνεται τίποτα. Το “ρεύμα” που λέγαμε πιο πάνω κάποιος πρέπει να το ανακόψει. Ποιος έχει την ιστορική αποστολή να το πράξει αυτό;;; Πώς θα το πετύχει;;; Αυτά είναι ερωτήματα!!!
Κοινωνικό ρεύμα μπορεί σήμερα να προκληθεί και πέρα από τις μαχητικές διαδηλώσεις που φοβάται ο κόσμος γιατί εισχωρούν σ’ αυτές οι γνωστοί – άγνωστοι και σπάνε και καίνε και χτυπούν (αλήθεια, παρά τις προσπάθειές τους όμως, γίνονται διαδηλώσεις : αυτό ως απάντηση για τυχόν συκοφάντηση από τα ΜΜΕ της προσέγγισης που θα ήθελε να κάνει το ΚΚΕ στον ΣΥΡΙΖΑ).
Η γνωστή θεωρία περί αγωνιστών του καναπέ ίσως πρέπει να επανεξεταστεί. Από τον καναπέ παρακολουθούν άνθρωποι όλων των ηλικιών, δοξασιών και απόψεων την εκπομπή του Λάκη και την περιμένουν κάθε Τρίτη με λαχτάρα και την ξαναβλέπουν όποτε ξαναπροβάλλεται. Γιατί αυτό; Γιατί έχουν σιχαθεί όλοι τη σαβούρα που παρελαύνει καθημερινά και διψούν για κάτι φρέσκο και ευχάριστο, ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΠΕ!!!
Και ο Λάκης περνάει τα μηνύματά του μια χαρά. Ας διδαχθούμε κάτι από αυτό!!!