Η «Αριστερά» της αστικής τάξης
Δημοσιευμένο από Red M στην κατηγορία αριστερά, πολιτική, tags: ΑΔΑ, Καθημερινή, Φώτης Κουβέλης
Και εγέννετο «Δημοκρατική Αριστερά». Οι πρώην Ανανεωτικοί, μετά την αποχώρησή τους από το Συνασπισμό, παρουσίασαν συγκροτημένοι σε νέο κόμμα μια «νέα πολιτική πρόταση». Συγκρότησαν την «Αριστερά της ευθύνης». Κι όταν λένε «ευθύνη» εννοούνε τη λύση αυστηρά στα όρια του καπιταλιστικού συστήματος και μάλιστα χωρίς τάση ρήξης με την κεφαλαιοκρατία ώστε να δημιουργηθεί -έστω και στα σημερινά πλαίσια- ένα καλό βιοτικό επίπεδο των εργαζόμενων μέσα από την αποδυνάμωση των καπιταλιστών. Λύση, λοιπόν, η περίφημη αναδιανομή αλλά και η πιο δίκαιη κατανομή των χρεών που θα έρθουν. Δηλαδή, να δώσουν και οι καπιταληστές το «κατί τις» τους. Τα εγκώμια και οι ύμνοι για τις «μεταρρυθμίσεις», τον «ευρωπαϊκό προσανατολισμό», την Ε.Ε., κρύβουν την αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα της «Δημοκρατικής Αριστεράς»: Στόχος τους ένας δικαιότερος καπιταλισμός, με κάποιες μικροαλλαγές σε κάποιους ευρωενωσιακούς θεσμούς (έλεγχος στην ΕΚΤ κ.ο.κ.).Ούτε καν ειρηνική υπέρβαση του καπιταλισμού… Φανερή επιθυμία τους να γίνουν ευχάριστοι στις δυνάμεις του κεφαλαίου, να αποτελέσουν το κερασάκι στην τούρτα της συνολικής πρότασης του υπάρχοντος συστήματος. Εξάλλου, ο κ.Φώτης Κουβέλης είναι ήδη αγαπημένο παιδί του Σκάι και της Καθημερινής…Τυχαίο; Δε νομίζω…
φώτο via www.kouvelis.gr
Άρθρα (RSS)
” Ούτε καν ειρηνική υπέρβαση του καπιταλισμού…” !!
Σπίθας
Ποιά η διαφορά της “αριστερής μεταρρύθμισης” και της “ειρηνικής υπέρβασης του καπιταλισμού” ;
Ποιά κοινωνικά μεγέθη και ποιά πολιτικά κόμματα εκφράζουν αυτήν την “ειρηνική υπέρβαση” και ταυτόχρονα είναι αντίθετα στις μεταρρυθμίσεις σε προοδευτική κατεύθυνση;
;
Απροσδιόριστη πολιτική άποψη, χωρίς κοινωνικές ή πολιτικές αναφορές.
Αόριστο…
Ίσα-ίσα, μάλλον ο χώρος στον οποίο περάσατε είναι αόριστος, και μάλλον ακόμα πιο αόριστος από τον χώρο απ’ τον οποίο φύγατε (ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ). Για να μην πω ότι ίσως ξεκαθαρίσει λίγο παραπάνω αυτός ο χώρος από την αποχωρησή σας.
Η “Αριστερή μεταρρύθμιση” τι περιεχόμενο μπορεί να έχει; Είναι κάτι συγκεκριμένο; Στοχεύει όντως στην υπέρβαση του καπιταλισμού με ειρηνικά μέσα όπως υπονοείς; Γιατί αν κρίνω από την αποδοχή του χρέους και της “δικαιότερης κατανομής του χρέους”, στην αναπαραγωγή των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής στοχευετε. Η “μεταρρυθμιστική στρατηγική” υπήρξε στην τελική και η καραμέλα όλων των πρώην αριστερών κομμάτων που αποφάσισαν το μετασχηματισμό τους σε κεντρώα αστικά κόμματα (π.χ. “Αριστεροί Δημοκράτες”-”Δημοκρατικό Κόμμα” στην Ιταλία κ.ο.κ.).
Δεν νομίζω να αναφέρω πως όσοι αναζητούν την ειρηνική υπέρβαση εναντιώνονται στις μεταρρυθμίσεις σε προοδευτική κατευθυνση. Αλλά ακριβώς επειδή το περιεχόμενο της “μεταρρυθμισης” και των “αριστερών μεταρρυθμισεων” είναι αόριστο, δεν είναι αναγκαστικό πως αυτές έχουν αυτόν το στόχο.
Εξάλλου, ο “νεοκομμουνιστικός”-όπως λέτε οι Ανανεωτικοί- χώρος του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζει πιο γνήσιες θέσεις για ειρηνική υπέρβαση του καπιταλισμού.
Ακόμα έχω στον νου τα μέλια που έσταζε το στόμα του Μίχαλου για τον Φώτη Κουβέλη σε εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, εξαιτίας των λεγομένων του για υγιή επιχειρηματικότητα κ.ο.κ..
Ακριβώς η Δ.Α. είναι χώρος δίχως προσδιορισμένη άποψη.
@ Red M
” Δεν νομίζω να αναφέρω πως όσοι αναζητούν την ειρηνική υπέρβαση εναντιώνονται στις μεταρρυθμίσεις σε προοδευτική κατευθυνση. Αλλά ακριβώς επειδή το περιεχόμενο της “μεταρρυθμισης” και των “αριστερών μεταρρυθμισεων” είναι αόριστο, δεν είναι αναγκαστικό πως αυτές έχουν αυτόν το στόχο.”
Πως ορίζεται, το “ορισμένο “περιεχόμενο; Είναι στρατηγική επιλογή της Δημοκρατικής Αριστεράς και αναφέρονται στην ιδρυτική διακήρυξη.
Κανένα άλλο κόμμα, δεν τα αναφέρει.
Εκτός τούτου…
Είστε υπερ της αριστερής μεταρρύθμισης; Γιατί αυτό που καταννοώ,( αν δεν κάνω λάθος) είστε κατά των αριστερών μεταρρυθμίσεων.
Σ’αυτό το συμπέρασμα, καταλήξατε ή κάνω λάθος;
Ο χώρος του ΣΥΝ /ΣΥΡΙΖΑ, δεν υποστηρίζει αυτά που λέτε…σας παραμπέμπω στις τελευταίες ανακοινώσεις τους..Δεν τα λέω εγώ.
Η επισήμανσή μου, αφορά , στην αντίφαση που παρουσιάζει η άποψή σας. Αυτοαναιρείται, εσείς ο ίδιος, τον λόγο σας,
..περί αυτού το σχόλιο.
Δεν κρίνω τις πολιτικές επιλογές σας.
Σπίθας recently posted..Η Ιθάκη σ’ έδωσε τ’ ωραίο ταξείδι
Μάλλον η μεγαλύτερη αντίφαση είναι να πιστεύει κανείς πως μόνο στα πλαίσια της Ε.Ε. μπορεί να υπάρξει “προοδευτική πολιτική”.
Οι δομές της Ε.Ε. όχι μόνο με τον τρόπο που εξελίχθηκαν, αλλά και με τον τρόπο που πρωτοδημιουργήθηκαν, έχουν ως στόχο την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων την ακόμα μεγαλύτερη συσσώρευση πλούτου κ.ο.κ.
Στο πλαίσιο αυτό, με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και της Λισσαβώνας σε εφαρμογή, δεν εμφανίζεται καν προοπτική να υπάρξει φιλεργατική πολιτική στο πλαίσιο αυτό.
Εκτός κι να βγείτε να τις καταδικάζετε, που δεν νομίζω, αφού τις θεωρείτε άλλοι εξ ολοκλήρου και άλλοι σε μεγάλο βαθμό θετικές.
Είμαι υπέρ της επαναστατικής ανατροπής του καπιταλισμού, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν αναγνωρίζω την αξία των ρήξεων στα αστικά πλαίσια, αλλά ακόμα και αυτών των μεταρρυθμίσεων.
Δεν υπάρχει ασπρο και μαυρό. Απλώς άλλο η αόριστη “μεταρρυθμιστική στρατηγική” και άλλο η κομμουνιστική.
Ο χώρος του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ μαστίζεται από τρομερές αντιφάσεις, οι οποίες είναι σε μεγάλο βαθμό αγεφύρωτες.
Και όσο διαρκούσε η παραμονή σας εκεί, δημιουργούνταν μεγαλύτερο πρόβλημα στο χώρο αυτό.
Εκεί μέσα υπάρχουν αυτή τη στιγμή από δυναμεις με κομμουνιστική αναφορά μέχρι μαχητικοί ρεφορμιστές.
Αλλά και εκεί έχει ανοίξει έστω ανεπίσημα διάλογος για το τι προοπτική ανοίγει, αν μπορεί να είναι επαναστατική.
Δε θα εξετάσω τώρα αν είναι σε σωστή κατευθυνση ή αν δε θα απεμπλακούν από τις αντιφάσεις τους, αλλά φάνηκαν πιο ανοιχτομυαλοι σε μια περίοδο ριζοσπαστικοποίησης. Σε αντίθεση με την “Ανανέωση”.
Εξάλλου και ο κ.Τσίπρας αναφορές στην “Ανανέωση” έχει, και ο ΣΥΝ στο Δημοκρατικο Σοσιαλισμό.
@ Red M , είπες :
” Μάλλον η μεγαλύτερη αντίφαση είναι να πιστεύει κανείς πως μόνο στα πλαίσια της Ε.Ε. μπορεί να υπάρξει “προοδευτική πολιτική”.
Οι δομές της Ε.Ε. όχι μόνο με τον τρόπο που εξελίχθηκαν….”
Υποθέτω και οι αντίστοιχες δομές του ελληνικού κράτους, κάπως έτσι έχουν εξελιχθεί..
Αν επεκτείνω ττην πολιτική σου σκέψη, τότε προτείνεις, εμφανώς, να μεταναστεύσουμε και να φύγουμε από ελλάδα.
Να μην ενδιαφερθούμε για τα δημόσια υγεία ; Την δημόσια παιδεία ;
Επειδή και εκεί οι δομές που έχουνμ εξελιχθεί απέχουν από τις επιθυμίες μας, τότε, δεν θα πρέπει να τις αλλάξουμε;
Τι θα κάνουμε; Θα κάνουμε κατάληψη στα νοσοκομεία και στα σχολεία;
Εν τέλει..
Πιστεύεις στην κοινοβουλευτική δημοκρατία ή όχι;
Και ερωτώ μόνο και μόνο για να μην συνεχίζεται μια αντιπαράθεση, που δεν την επεδίωξα, αλλά προέκυψε, από τις αντιφάσεις..
ΤΙις οποίες, κατά την γνώμη μου, τις συνεχίζεις..
Καλησπέρα σας.
Υ.Γ.
Δεν θα κρίνω, επαναλαμβάνω, τις πολιτικές σας θέσεις.
Αλλά, καταννόησα, από που προήλθαν οι αντιφάσεις του κειμένου που ποστάρατε και σας επισήμανα, αρχικά.
Σπίθας recently posted..Η Ιθάκη σ’ έδωσε τ’ ωραίο ταξείδι
@Σπίθας
«Θα κάνουμε κατάληψη στα νοσοκομεία και στα σχολεία;»
Να σας υπενθυμίσω ότι ο κ. Κουβέλης, με αναφορά στους απλήρωτους της Ολυμπιακής, στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ, δήλωσε:
«Όταν του άλλου του κλέβεις τη ζωή δεν μπορείς να περιμένεις να καθίσει με σταυρωμένα χέρια, να μην αμυνθεί, να μην κάνει και καταλήψεις.. Γιατί ποιος είναι αυτός που θα κρίνει αντικειμενικά το δίκιο του;»
Αυτά πριν ανακοινώσει την ίδρυση του κόμματος, βεβαίως…
@Σπίθας
«Αν επεκτείνω την πολιτική σου σκέψη, τότε προτείνεις, εμφανώς, να μεταναστεύσουμε και να φύγουμε από ελλάδα»;
Εγώ πάντως όχι αγαπητέ, δεν προτείνω αυτό. Η Ελλάδα είναι πατρίδα μου..
Νόμιζω πως δε γράφω κινέζικα-με το συμπάθειο. Λοιπόν καταρχήν Σπίθα προτείνεις καταργηση συνθηκών Μάαστριχτ και Λισσαβώνας; Προφανώς όχι.
Οπότε δεν σας ενδιαφέρει καν ένας μετασχηματισμός της Ε.Ε. Όποτε ό,τι λες, το λες εκ του ασφαλούς.
Βλέπεις μόνο άσπρο και μαυρο. Και γι’ αυτό μιλάς για “αντιφάσεις”. Δηλαδή αν εγώ διαφωνώ με την Ε.Ε., αυτό πρέπει να σημαίνει πως διαφωνώ με την διεθνοποίηση της ταξικής πάλης-που αμφιβάλλω αν αποδέχεσαι οτι υπάρχει, όπως την εννοούμε πολλοί τουλάχιστον- ή με την οργάνωση της ταξικής πάλης στα πλαίσια της Ε.Ε. για να αποδυναμωθεί η ευρωπαική κεφαλαιοκρατία; Τι αυθαίρετα συμπεράσματα είναι αυτά που βγάζεις;
Καλά, όσον αφορά αυτό που λες περί “επέκτασης της σκέψης μου”, αυτό που κάνεις είναι-πάλι με το συμπάθειο- πολιτικός τσαρλατανισμός. Καταρχήν δεν δέχομαι καμιά “μεταρρυθμιστική στρατηγική” για να ισχυρίζομαι οτι θέλω να αλλάξω υπάρχοντες θεσμούς.
Νομίζω έγραψα προηγουμένως πως υποστηρίζω την επαναστατική ανατροπή του καπιταλισμού, οπότε προς τι το ερώτημα; Συμφωνώ με αυτό που έγραψε ο Ένγκελς ότι δεν πρέπει να αγνοούμε την αξία των μεταρρυθμίσεων, αλλά προφανώς συμφωνώ με την επαναστατική κομμουνιστική προοπτική.
Δηλαδή σύμφωνα με τη λογική σου πρέπει κάποιος είτε να υποστηρίζει πως μέχρι την Επανάσταση δεν πρέπει να υπάρχει καμία ρήξη με το σύστημα ή ακόμα και καμία μεταρρύθμιση, είτε να υποστηρίζει έναν αμιγώς μεταρρυθμιστικό δρόμο, στα πλαίσια του αστικού Συντάγματος, του νόμου κ.ο.κ.
Όσον αφορά την κοινοβουλευτική “δημοκρατία”, την αστική δημοκρατία κ.ο.κ., χάρισμα σου και μακριά από μένα. Εγώ προτείνω Προλεταριακή Δημοκρατία και Αταξική κοινωνία προοπτικά. Και μην αρχίσεις κάνενα ανανεωτικό ακροβατισμό με την Προλεταριακή Δημοκρατία και τη συνωνυμή της Δικτατορία του Προλεταριάτου, γιατί με βάση το Μαρξισμό, κάθε αντίστοιχη αστική δημοκρατία είναι και αστική δικτατορία.
” Ούτε καν ειρηνική υπέρβαση του καπιταλισμού..”
Σπίθας: ΑΜΗΝ.
Αλλά, δεν έχει βρεθεί η λύση, προς το παρόν.
Έχετε κάποια συγκεκριμένη πρόταση που μπορείτε να την τεκμηριώσεται και να πείσεττε την κοινωνία , η οποία αγωνιά..;
Προτρέχω να σας προλάβω..δεν έχετε, ούτε εσείς, ούτε κανείς μας..
Απλούστατα, δεν υπάρχουν συνταγές, αν το έχετε αντιληφθεί.
Ευχαριστώ για την φιλοξενία και την καλοσύνη σας να απαντήσετε στις απόψεις μου.
Σπίθας recently posted..Φώτης Kουβέλης – Το πελατειακό κράτος- υπαίτιο των δεινών