Το οξύμωρο της Ελληνικής ‘Αριστεράς’
Δημοσιευμένο από FILELEYTHEROS_154 στην κατηγορία αριστερά, πολιτική
Έχεις απέναντί σου ένα Κράτος. Το Κράτος αυτό σε έχει κυνηγήσει εσένα και την ιδεολογία σου για 70 χρόνια. Σε έχει εξορίσει, σε έχει βασανίσει, σε έχει περιθωριοποιήσει, έχει φτάσει να εκδώσει πιστοποιητικό ότι αυτό που πιστεύεις είναι σωστό, σε έχει αποκλείσει από δουλειές και τις υπηρεσίες του. Ένα Κράτος που έχει χρησιμοποιήσει και έχει χρησιμοποιηθεί από άλλους οργανισμούς και ομάδες, από την Εκκλησία, τον Στρατό, παραπολιτικούς και παραστρατιωτικούς για να σε καταδιώξει και να σου επιβάλει ιδανικά και αξίες ανεξάρτητα με την θέλησή σου και τα δικαιώματά σου.
Και ποια είναι η πρόταση σου για το κράτος Σύντροφε Αριστερέ;
Αντί να πεις ότι θέλω ένα Κράτος όσο πιο αδύνατο γίνεται, όσο πιο περιορισμένο γίνεται, όσο πιο μακριά από την ζωή μου γίνεται…..ζητάς το Κράτος να παίξει όλο και περισσότερο ρόλο στην ζωή μας, να αναλάβει πρωτοβουλίες, να παρέχει όλο και περισσότερες υπηρεσίες.
‘Το Κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του’ λες Σύντροφε Αριστερέ και θες να εκχωρήσεις την επιλογή για τον γιατρό σου, τον δάσκαλο των παιδιών σου, την εργασία σου,την παροχή ενέργειας στο σπίτι σου, το πώς θα προστατεύεται το περιβάλλον, στο Κράτος.
‘Ναι, το Κράτος έχει στο παρελθόν υπάρξει υποχείριο πολιτικών και οικονομικών ολιγαρχιών’ θα μας πούνε οι Σύντροφοι Αριστεροί, ‘αλλά εμείς αν γίνουμε ποτέ κυβέρνηση θα είμαστε δίκαιοι, ηθικοί, ευαίσθητοι, ευγενικοί, καλοί χειριστές του Κράτους, για μας δεν είναι απλώς Κράτος, είναι ο υπηρέτης και εκφραστής της κοινωνίας.’
Και αναρωτιέμαι: Είμαι τυφλός που δεν μπορώ να δώ το φωτοστέφανο πάνω από κάθε Αριστερό; Από την μεταπολίτευση μέχρι τώρα, έχει περάσει το 80% του πολιτικού κόσμου από την εξουσία. Τα προβλήματα παραμείναν ακόμα και αν αλλάξαν τα πρόσωπα.
Την ίδια στιγμή ακόμα και στα κράτη που εφαρμοζόταν αυτό που υποστηρίζατε, εγκαταλείφθηκαν οι κρατικιστικές θέσεις και εφαρμόζεται δραστικά η μείωση του κράτους στην οικονομία και συζητείται έντονα η μείωση του κράτους στην παροχή ενέργειας, στις τηλεπικοινωνίες, στις μεταφορές, στην υγεία , στην παιδεία, μέχρι και στην προστασία του περιβάλλοντος.
Τι είναι αυτό που σου δίνει την αυτοπεποίθηση Σύντροφε Αριστερέ ότι εκεί που απέτυχε η πολιτική ηγεσία που υποστηρίζεται από το 80% του εκλογικού σώματος, θα πετύχεις εσύ;
Τι είναι αυτό που σε κάνει να πιστεύεις ότι θα αναλάβεις εσύ τον ήδη γιγάντιο κρατικό μηχανισμό, θα τον γιγαντώσεις ακόμα περισσότερο αλλά και θα τον μετατρέψεις σε μία ευέλικτη και αποτελεσματική μηχανή που θα προσφέρει υπηρεσίες στους πολίτες, σε λογικό κόστος;
Τί σου δίνει την σιγουριά ότι εσύ θα εμπνεύσεις τον Δημόσιο υπάλληλο, να σκεφτεί καινούργιες ιδέες και συστήματα που θα εξυπηρετήσουν καλύτερα τον πολίτη και θα ελαττώσουν το κόστος. Ότι θα προτρέψεις τον Δημόσιο Υπάλληλο να παρακολουθήσει διεθνείς εξελίξεις και καινοτομίες, στην Επιστήμη,στην Τεχνολογία,στην Διοίκηση και να τις εφαρμόσει για το καλό του πολίτη και της χώρας.
Νομίζεις Σύντροφε Αριστερέ ότι είσαι πιο έξυπνος, καλός, δίκαιος και με περισσότερες κοινωνικές ευαισθησίες από το 80% των Ελλήνων; Εάν το πιστεύεις αυτό Σύντροφε Αριστερέ, να βγεις και να το πεις. Να μας πεις ότι “εγώ ξέρω καλύτερα από εσάς και ότι οι υπόλοιποι είστε λιγότερο έξυπνοι, λιγότερο ικανοί και λιγότερο ευαίσθητοι από εμένα”.
Να μας πεις Σύντροφε Αριστερέ, ότι επειδή είστε λιγότερο έξυπνοι, ικανοί και ευαίσθητοι από εμένα εγώ πρέπει να σας προστατεύσω, γιατί μόνο εγώ, ο Σύντροφος Αριστερός, “μπορώ να σας προστατέψω, να ακούτε μόνο εμένα”
Δεν τα λες έτσι όμως Σύντροφε Αριστερέ. Μας μιλάς για Δημοκρατία και Ελευθερία αλλά ξεχνάς τελικά ότι και η Δημοκρατία και η Ελευθερία έχει να κάνει πρακτικά με το πλήθος των επιλογών που έχει ο καθένας μας σε όσο περισσότερους τομείς της ζωής μας γίνεται.
Διότι σε τελική ανάλυση Σύντροφε Αριστερέ όταν φτάσεις να ζητάς την επιβολή σε όλους μίας και μοναδικής επιλογής στην Παιδεία, την Υγεία, την Ενέργεια, την Οικονομία, όταν θες να επιβάλεις τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να σκεφτόμαστε γιατί ξέρεις καλύτερα, γιατί είσαι ο κλειδοκράτορας της γνώσης των αναγκών του λαού και ευαισθησίας, τότε Σύντροφε Αριστερέ έχεις γίνει….. ένας ακόμα Δεξιός.
Άρθρα (RSS)
Συμφωνώ!
…απλά αναρωτιέμαι: τις “κοινωνικά ευαίσθητες” διαγραφές στους “μη (πλέον) συντρόφους αριστερούς” σαν και εσένα, τις κοινοποιούν με email ή δεν το έχουν ανακαλύψει ακόμα, ή μήπως πάλι γνωρίζουν την ύπαρξή του, αλλά το αγνοούν με τη δικαιολογία ενός ακόμα υποχθόνιου εργαλείου του ιμπεριαλιστικού συστήματος?
Πρόσφατα άκουγα τις αντιδραστικές διαφωνίες ορισμένων “Συντρόφων Αριστερών” ενάντια στην ανακύκλωση όπως η “ΑΦΗΣ”, διότι αυτές είναι πρωτοβουλίες ιδιωτικού χαρακτήρα με σκοπό το κέρδος και φυσικά είναι προτιμώτερο οι μπαταρίες και τα λοιπά ανακυκλώσιμα υλικά να καταλλήγουν στις χωματερές παρά να βγάλει κέρδος κάποιος “κακός εργοδότης καπιταλιστής”.
Είμαι αισιόδοξος άνθρωπος και ελπίζω καθώς και προσπαθώ για το αύριο που θα αφήσω στα παιδιά μου, αλλά με αυτά που ακούω και βλέπω φοβάμαι ότι είτε αριστερά κοιτάξεις είτε δεξία κοιτάξεις , απλά βλέπεις υποψήφιους διαχειριστές. Το χειρότερο δε είναι ότι όσο πιο πολύ πλησιάζεις στο άρκο τόσο πιο πολύ αντιδραστικές αντιλήψεις συναντάς.
Ερώτηση σε όποιον θέλει να γνωμοδοτήσει:
Εγώ θέλω ελεύθερη βούληση και ελεύθερη σκέψη σε μία κοινωνία που να την σέβομαι και να με σέβεται. ΔΕΝ ΘΕΛΩ Ιδεολογικό Φασισμό, είτε αυτός είναι ελληνορθόδοξος είτε είναι σοσιαλιστικός. Τι να ψηφίζω στις επόμενες εκλογές????
@Promitheas: ω προς το ερώτημά σου…έλα ντε! Εναλλακτικούς οικολόγους;; σε αυτό που λες για την ανακύκλωση μου θυμίζεις κάτι που είχα γράψει παλιότερα στο μπλογκ. Ότι ένας πραγματικά ελεύθερος και ανοιχτόμυαλος άνθρωπος ακούει και δέχεται μια γνώμη με γνώμονα αν είναι σωστή και όχι από που προέρχεται. Αυτό λείπει από ένα μέρος της ελληνικής αριστεράς, το ανοιχτό μυαλό!
Δεν προσπαθείς να επιβάλλεις προσπαθείς να πείσεις. Ο λαός θα κάνει την επανάσταση όχι το ΚΚΕ. Το ΚΚΕ είναι για να ξεμπροστιάζει τα ψέμματα της αστικής τάξης. Αντίθετα οι αστικές πολιτικές επιβάλλονται στο λαό με την ιδεολογική κυριάρχηση μέσα από ψέμματα για την οικονομία, ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος ανάπτυξης παρά το προσκύνημα του άρχοντα-καπιταλιστή. Οι σκηνές της Αμερικής ξυπνάνε ακόμα περισσότερο κόσμο.Μέχρι την νίκη του Ανθρώπου!
Καλε μου ανθρωπε ……..μαλλον τα εχεις λιγο μπερδεψει…
Ο θεσμος του κρατους φταιει….η ο τροπος λειτουργιας του ?
Μας βγηκες απο αριστερα…..παραεισαι αντιεξουσιαστης !!!…….:))))
Προμηθέα εγώ ψηφίζω φιλελευθερη συμμαχία, και ειμαι πολύ ευχαριστημένος και πιστευω οτι ταιριάζει σε αυτά που λές
mimi κατα καιρούς λειπει και το μυαλό γενικα απο την ‘Αριστερα’
Commie δεν με έχεις πείσει οτι προσπαθείς να πείσεις. Δεν προσπαθείς να πεισεις με καταλήψεις, με πορείες που κλείνουν το κέντρο, με ‘ντου’ σε οπουδηποτε νομίζεις μπορεί να σε παιρνει. Και ευχαριστω που επιβεβαιώνεις παραδειγματικά το επιχειρημά μου.Ψεματα λεει η ‘αστική’ ταξή οτι δεν υπαρχει αλλος τροπος αναπτυξής απο αυτό που λέει. Εσύ πιστευεις οτι υπαρχει αλλος τρόπος αναπτυξής απο αυτόν που λές εσύ; Εσύ αφήνεις αλλο τρόπο αναπτυξής απο αυτόν που λές εσύ;
Γιαννη, μα φυσικά και είμαι αντιεξουσιαστής… ειμαι φιλελευθερος. Μαλλον εσύ εχεις χασει λίγο τον δρόμο σου και μπορώ και σου βγαίνω απο αριστερά.
Φταιει ο τροπος λειτουργίας του κράτους αλλα οχι ο θεσμός. Ωραια…αυτο λεω και εγώ….. εσύ τι προτείνεις;
‘Αφήστε 1000 λουλούδια να ανθήσουν’ Ποιός το είπε αυτό; Όχι καποιός καπιταλιστής πάντως…..
Fileleythere …φιλε μου ακου την διαφωνια μου …
Στην πρωτη παραγραφο του κειμενου σου εχεις σωστες ιστορικες αναφορες , στην δευτερη παραγραφο η ρητορικη σου απαντηση περι λιγοτερου κρατους
οδηγει σε σχημα οξυμωρο . Εξηγουμαι….
Για την δικη μου κοσμοθεωρια η καταργηση του κρατους ,οδηγει στην αταξικη κοινωνια που για μενα αυτο ειναι το ζητουμενο.
Επι του παροντος ομως υποστηριζω οχι την λογικη του λιγοτερου κρατους , γιατι δεν επιθυμω να αντικατασταθει απο ιδιωτικες πολυεθνικες εταιριες . Υποστηριζω την αναβαθμιση της λειτουργειας του , δηλαδη ενα κρατος δικαιου οπου η ελευθερη αγορα δεν λειτουργει αυτονομα και ασυδοτα αλλα υπακουοντας σε κανονες, με ανταποδοτικες υπηρεσιες στους πολιτες του μεσω της δικαιης φορολογησης , με ευρεια αναδιανομη του παραγωμενου πλουτου εις οφελος των ασθενεστερων στρωματων της Ελληνικης κοινωνιας . Ενα κρατος με μεγαλα κονδυλια απο τον κρατικο προυπολογισμο ( γιατι αυτα ειναι δικα μας χρηματα
δικα μου…δικα σου….ολων μας ) να διατιθενται στην υγεια , στον πολιτισμο , στην εκπαιδευση , ενα κρατος που δεν θα αφηνει αμορφωτο και ανεργο τον πολιτη του…που δεν θα τον παρακολουθει και θα τον φακελωνει , που δεν θα τον αφηνει να πεθαινει αβοηθητο στα νοσοκομεια…..
και ναι …ενα κρατος που θα βοηθαει την υγειη επιχειρηματικοτητα , που δεν θα βοηθαει μονο τις πολυεθνικες αλυσιδες καταστηματων , και τελος ενα κρατος
που δεν θα ΛΙΩΣΕΙ την μεσαια ταξη , στριμωχνοντας και συμπιεζοντας μεγαλα μερη του πληθυσμου στα ορια της φτωχιας ανεβαζοντας στα υψη την κερδοφορια των τραπεζων . Φυσικα και δεν υποστηριζω ενα κρατος υδροκεφαλο τερας ….με χιλιαδες ανικανες επιτροπες μονο και μονο για να πληρωνονται τα μελη των Δ.Σ
απο την παρουσια τους στα συμβουλια.Ειμαι σιγουρος οτι σε οσα γραφω δεν νομιζω να διαφωνεις σε κατι !!!
Πως θα γινουν αυτα ? Μα με την πραγματικη ποιοτικη αναβαθμιση των λειτουργιων του κρατους . Δεν επιθυμω ενα κρατος αντιπαλο μου ( αυτο που βιωνουμε τωρα δηλαδη ) …αλλα ενα κρατος συμμαχο στην καθημερινη μου ζωη . Δεν υποστηριζω αντιληψεις περι αμεσης καταληψης των χειμερινων ανακτορων , ειμαι οπαδος της θεωριας των διαρκων μεταρυθμισεων με πιεσεις απο το εργατικο και νεολαιστικο κινημα , υποστηριζω τον κοινοβουλευτισμο αλλα οχι αυτον τον ληστρικο και φασιστικο εκλογικο νομο που μετατρεπει την μειοψηφια σε πλειοψηφια , και μην ανησυχεις φιλε μου….εγω δεν υποστηριζω πως μονο οι αριστεροι
εχουν ευαισθησιες , εξαλου ο Γκραμσι τον οποιο θεωρω τεραστιο μυαλο ελεγε ….οτι σημασια δεν εχει τι δηλωνεις πολιτικα οτι εισαι…αυτο ειναι η κρουστα η επιφανεια ….σημασια εχει τι πρεσβευεις κοινωνικα …Στην κοινωνια του μελλοντος που εγω ονειρευομαι δεν χωρουν λευκα κελια και γκουλαγκ στην Σιβηρια για τους αντιφρονουντες . Περιμενω την απαντηση σου …αν εχεις διαθεση .
Αγαπητέ Γιάννη,
Και εγώ επιθυμώ την τελική κατάργηση του κράτους, και οι εμπειρίες μου ειναι οτι οσο περισσότερη δημοκρατία και ελευθερία έχουμε τόσο περισσότερο πιό κοντά ειμαστε στην δική σου ‘αταξική’ κοινωνία, το οποιο εγώ λεω απλώς η ‘ελευθερη και ανοικτή κοινωνία’
Ολα αυτά που αναφέρεις ειναι ενα ωραίο ευχολόγιο και δυσκολα μπορει να διαφωνήσει με αυτα. Μαλιστα θα έλεγα οτι ετσι όπως τα διατυπώνεις θα μπορούσαν να ειναι ενα κείμενο συνταγμένο απο στελεχος της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΦΣ (ενταξει αναφερεις ελευθερη αγορα αρα αυτό βγάζει το ΚΚΕ απ’εξω).
Το ζήτημα ειναι όμως πώς πρακτικά γίνεται αύτο.Ποια ειναι η συγκεκριμένη σου πρόταση για την ‘πραγματική ποιοτική αναβαθμιση’ των λειτουργιών του κράτους’; Ποιές ειναι οι διαρκεις μεταρρυθμίσεις και γιατι να γινουν μόνο με πιέσεις απο το εργατικό και νεολαιιστικο κίνημα; Ο επιχειρηματικός κόσμος να μην συμμετέχει;, Ο επιστημονικός κόσμος;
Περιμένω. Εγώ ειμαι εδώ και λέω:
Καταργηση των περισσότερων Υπουργείων. Ολιγομελές σχήμα με 7 με 8 Υπουργεία
Μειωση των Βουλευτών σε 200
Οικονομική Αυτονόμηση των ΟΤΑ-Δυνατότητα ΟΤΑ να φορολογήσουν
Δραστική μείωση φορολογίας-Απλό φορολογικό σηστυμα-Ενιαίος Φορολογικός Συντελεστής
Καταργηση γραφειοκρατειας (συνήθως ‘Αριστερής’ εμπνευσης) που η συμμορφωση με αυτήν κοστίζει στο Μεγάλο Κεφάλαιο 2% και σε μια νέα πρωτοεμφανιζόμενη επιχειρηση το 33% (το λιώσιμο της μεσαιας τάξης που λέγαμε)
Αποποινικοποίηση Χρησης Ουσιών
Ορισμός Δικαστών με αυξημένη κοινοβουλευτική πλειοψηφέια
Διαχωρισμός Εκκλησίας Καράτους
Κουπόνια εκπαιδευσης σε γονείς και ελευθερή επιλογή σχολείου
Ελευθερη επιλογή εκπαιδευτικού προγράμματος απο τα σχολεία
Αποκρατικοποίηση των ΔΕΚΟ (η πρώτη προσφορά εξαγοράς να γινει στους εργαζομένους, αν θέλουν να το αναλάβουν αυτοί) και ανοιγμα των τομέων που μονοπολούν. Να μπορούμε να επιλεξουμε αναμεσα σε 3 ΕΗ (επιχειρησεις ηλεκτρισμου) και 5 ΟΤΕ
Το ξέρω οτι ανοιγω πολλά θεματα, αλλα ετσι υποστηρίζω την ‘πραγματική ποιοτική αναβαθμιση των λειτουργιών του Κράτους’. Διότι όπως και λεει και ο σοφός λαός, ‘λιγα και καλα’. Περιμένω τις δικές σου προτάσεις (προτασεις όχι απαντήσεις και κριτικές στις δικές μου, και προτάσεις συγκεκριμένες, όχι ευχολόγια)
Παρα πολύ ενδιαφέρον, ………στην ωραια προτασή σου αυτή,… που συνεπαγεται οτι κονδύλια του προυπολογιμού θα πρεπει να διατιθενται στην στήριξή της Ολυμπιακής; …. του ΟΤΕ; της ΔΕΗ; των οργανισμών Λιμένων;
Και που συνεπαγεται παλι απο την ωραία προτασή σου οτι τα μεγάλα κονδύλια πρεπει να διατιθενται με τον τρόπο που διατιθενται τώρα. Δεν υπάρχει αλλος τρόπος να διατεθούν πιό αποτελεσματικά;
Παντως για να τελειώσω με συναινετικό τόνο, το οτι αναγνωρίζεις οτι και άλλοι χωροι και ιδεολογίες έχουν τις ιδιες κοινωνικές ευαισθησίες με σενα ειναι αρκετό για να ξεκινήσει γόνιμος διάλογος (δεν γνωρίζω και τον πολιτικό χώρο που ανήκεις, αλλα εδώ που έχουμε φτάσει ακόμα και περιστασιακές συμφωνίες και συνεργασίες ειναι θετικές)
Σε ευχαριστω για την απαντηση σου….σε πληροφορω οτι χαιρομαι πολυ που συζηταω μαζι σου ….και προσπαθουμε να συνθεσουμε αποψεις….γιατι οχι….?
Δεν ειναι απαραιτητο να συμφωνουμε σε ολα….( Θεε μου τι βαρετο πραγμα ! )
Ειμαι απλο μελος του ΣΥΝ για να σου λυθει η απορια . Ομως οτι λεω εδω σε αυτο το blog , ειναι αποψεις δικες μου εκφραζομαι σαν Γιαννης και οχι κατ αναγκη σαν κομματικο μελος . Δεν υιοθετω τον ορο στρατευσιμος και πιστευω οτι η σχεση μου με τα κομματα , οπως και η πολιτικη γενικοτερα ειναι μια σχεση καθ’οικονομια . Επισης αυτο που θελω να σημειωσω ειναι οτι αυτα που λεω εγω για το κρατος ,η μεν Ν.Δ εννοει το δε ΠΑΣΟΚ επραξε ακριβως τα αντιθετα.
Εγω σε καμια περιπτωση δεν θελω να δω να επιβραβεβευται η προσπαθεια υποβαθμισης των υπηρεσιων των ΔΕΚΟ ετσι ωστε σαν ” απαραιτητη προυποθεση ”
να κοπουν σε καματια και να πωληθουν σε ιδιωτες . Το μοντελο του στρατηγικου επενδυτη θα μπορουσε να ειναι μια λυση μακροπροθεσμα επενδυτικη και για τις δυο πλευρες , αρκει οι οροι να ειναι ξεκαθαροι και ο επενδυτης να μην ενδιαφερεται για την αποκτηση πλειοψηφικου πακετου μετοχων. Νομιζω οτι η τεχνογνωσια των υπηρεσιων των ΔΕΚΟ απο μονες τους εγγυονται τα μακροπροθεσμα επενδυτικα κερδη στους ιδιωτες που θα θελησουν να επενδυσουν σε κρατικη επιχειρηση οχι για να αγορασουν την επιχειρηση και να εφαρμοσουν αντιεργατικους νομους , αλλα για να επενδυσουν προς οφελος και δικο τους αλλα και προς οφελος της οικονομικης αναπτυξης των δημοσιων επιχειρησεων . Αυτο που δεν καταλαβαινουν πολλοι απο την Αριστερα ειναι οτι ο διαρκης πολεμος
με το κεφαλαιο ειναι καθαρα οικονομικη υποθεση και οχι υποθεση εξορκισμου της λεξης. Δηλαδη… δεχομαστε οτι υπαρχει κεφαλαιο σημερα που η αιτια και η αφορμη της γεννησης του και της λειτουργειας ειναι ειναι η μεγιστη συγκεντροποιηση του παραγομενου πλουτου απο τον κοσμο της εργασιας υπο τον πληρη ελεγχο του ? Που συνηθως αυτο σημαινει οτι εξ ορισμου δεν εχει τις βλεψεις αναδιανομης του παραγομενου πλουτου με την μορφη παροχων προς τον κοσμο της εργασιας ? Βεβαιως και το δεχομαστε κατα την γνωμη μου ! Τι κανουμε λοιπον ? Το αφηνουμε να κεινειται ελευθερα οριζοντας αυτο και μονο του εντελως αυθαιρετα την διαδρομη του μεταξυ Ελβετιας και Λιχνεσταιν ? Σαφως οχι ! Το καταργουμε απο την μια μερα στην αλλη φυλακιζοντας ολους οσους συμμετεχουν στα Δ.Σ….ασφαλως και οχι ….( ασε που αν γινει αυτο την αμεσως επομενη ημερα αντι για επανασταση θα εχουμε πληθωρισμο στο 20% , ανεργια στο 50% και αμεσο οικονομικο κραχ. ) Μιλαω παντα με κοινωνικους ορους του 2008 και οχι με την επερχομενη κομμουνιστικη δευτερα παρουσια του 2.100 γιατι εμενα με ενδιαφερει να βελτιωθουν οι οροι διαβιωσης του λαου τωρα , δηλαδη αμεσα ! Τι κανουμε λοιπον ? Συνεργαζομαστε μαζι του…με ορους και κανονες ετσι ωστε
το κοστος ανταποδοσης της συμετοχης του να ειναι υπερ του λαου και των δημοσιων επειχειρησεων…επενδυει λοιπον και τα κερδη απο πλευρας κρατικης πλειοψηφιας επαναεπενδυονται στην τεχνογνωσια των ΔΕΚΟ.Φυσικα εννοειται πως για να γινουν ολα αυτα θα πρεπει να υπαρχουν κυβερνητικα στελεχη με εντελως αντιθετη λογικη απο αυτη που ειχαν εως σημερα ( Κυβερνησεις Ν.Δ – ΠΑ.ΣΟ.Κ ).
Διαφωνω μαζι σου για τον αριθμο των βουλευτων , θελω πιο αντιπροσωπευτικο συστημα , θελω τους διπλασιους βουλευτες με δραστικη μειωση των αποδοχων τους ετσι ωστε η πολιτικη να μην ειναι επαγγελμα η θεμα καριερας αλλα κυριως λειτουργημα .
Για τους ΟΤΑ ….πληρη αυτονομοποιηση τους απο τον κρατικο ελεγχο περασμα αρμοδιοτητων του κρατους στους ΟΤΑ ( πολεοδομια , εφοριες , αδειες , )
και αμεση ενισχυση εκ μερους των ΟΤΑ των λεγομενων δημοτικων επιχειρησεων σαν πυλωνας προγραματος που θα βαλει τον Δημο σε ρολο κερδοφορας επιχειρησης με ανταποδοτικα κοστη την μειωση των δημοτικων τελων , την καταπολεμηση της ανεργιας , και τον τερματισμο του θλιβερου φαινομενου των συμβασιουχων, αντικαθιστωντας τις συμβασεις με καθεστως πληρης και μονιμης εργασιας .
Αποποινικοποιηση ουσιων ….δεν το συζητω …ειμαι μαζι σου ! Διαχωρισμος εκκλησιας – κρατους ….απαραιτητο ! Και οχι μονο αυτο αλλα σκληρη φορολογια σε κινητα και ακινητα περιουσιακα στοιχεια της εκλησιας .
Αυξηση του αφορολογητου εισοδηματος , πραγματικες φορολογικες ελαφρυνσεις στις πολυτεκνες οικογενειες , αυξηση του φορολογικου συντελεστη στις μεγαλες επιχειρησεις , μεγαλες ποινες για μη αποδοση ΦΠΑ ( Η μαυρη τυρπα του προυπολογισμου ).
Οχι στις αποκρατικοποιησεις των ΔΕΚΟ.Εισοδο με μεγαλυτερη ποσοστοση εκ μερους των εργαζομενων στα Δ.Σ.
Για Ολυμπιακη και Οργανισμοι Λιμενων…..ειμαι κατα της εργατικης αριστοκρατιας …πραγμα οτι πιο αντιδραστικο στις μερες μας ,
αλλα για την Ο.Α να πληρωσουν πρωτα ολοι αυτοι που χρωστανε χρηματα….κρατος και κομματα.Να σταματησουν αμεσα οι κομματικες και ρουσφετολογικες προσληψεις . Για τους Ο.Λ. οι οποιοι ειναι ηδη κερδοφορες επιχειρησης του κρατους ….να μην υπαρχει το φαινομενο της εργατικης αριστοκρατιας με μισθους των 5.000 τον μηνα, ενω την ιδια ωρα η συντριπτικη πλειοψηφια των εργαζομενων εργαζεται κατω απο ασχημες συνθηκες . Και βεβαια δεν ειναι λυση η πωληση τους.
Για το τελευταιο που γραφεις …….οτι και αλλοι ιδεολογικοι χωροι εχουν ευαισθησιες……δεν το καταλαβαινω αυτο…..δηλαδη εγω ειμαι ο εκλεκτος του Θεου ?
Ειναι τουλαχιστον ρατσιστικο να υποστηριζω οτι μονο ο πολιτικος μου χωρος ,η το κομμα μεσα στο οποιο λειτουργω κατεχει την μοναδικη και απολυτη αληθεια
κατι σαν θρησκευτικη αιρεση δηλαδη…..Ειμαι ανοιχτος στον διαλογο …χαιρομαι να αναζητω συνθεσεις …γιατι η κοινωνια εχει αναγκη απο συνθεσεις , και οχι απο στειρα κομματικη αντιπαραθεση υπο μορφη σωτηρων . ΚΑΙ………..συγνωμη αν σε κουρασα…..ελπιζω οχι !
Επανερχομαι !!! Ξεχασα να πω ( ετσι για να γνωριζομαστε καλυτερα ) οτι ειμαι φιλοευρωπαιστης …και οτι τα συνθηματα περι εξοδου απο την Ε.Ε. τα θεωρω τουλαχιστον γραφικα ! Ενας ακομη τροπος αναβαθμισης των υπηρεσιων του κρατους ειναι η πληρη αφομοιωση των ευρωπαικων κονδυλιων και η σωστη αναδιανομη …και οχι το μοιρασμα μεταξυ ημετερων και κουμπαρων . Την επομενη ημερα της εξοδου της χωρας μας απο την Ε.Ε. θα εχουμε γινει ηδη απο το προηγουμενο βραδυ….κατι μεταξυ Αλβανιας και Αιθιοποιας…ισως και Νιγηριας .
Κατ’αρχήν Γιάννη τα μικρά γράμματα (ειμαι μέλος του ΣΥΝ αλλα δεν εκφράζω επισημες απόψεις) δεν χρειάζεται να τα παραθέτουμε τόσο εντονα, ειναι αυτονόητα.
Αρα μην φοβάσαι να προβάλεις τις απόψεις σου και αν εξετάσω αν αυτή ειναι η πρόταση του ΣΥΝ εσύ θα το διευκρυνήσεις.
Να αρχίσω με την τελευταια παραγραφο του ποστ σου για την κοινωνική ευαισθησία.Χαιρομαι που δεν αναγνωρίζεις το μονοπώλιο των κοινωνικών ευασθησιών, αλλα πρεπει να παραδεχτούμε οτι ενα μεγάλο μέρος της ‘Αριστερας’ εκφράζει ξεκάθαρα ή εμμέσως πλήν σαφώς οτι ειναι ο μοναδικός χώρος πού έχει κοινωνικές ευαισθησίες με την ιδια θέρμη που μεγάλο μέρος της Δεξιάς εκφράζει την πεποίθηση οτι ειναι ο μόναδικός χώρος με πατριωτικές ευαισθησίες.
Αυτου του είδους οι γενικέυσεις ειναι λυπηρές και φτωχές.
Σε ότι αφορα αυτα που συμφωνεί ο ΣΥΝ με την ΦΣ δεν χρειάζεται περισσότερη συζήτηση.Αν και σε αλλο πόστ , θα πρεπει να συζητήσουμε το θέμα της αποποινικοποίησης των ουσιών γιατι πιστευω οτι οι θέσεις του ΣΥΝ δεν ειναι ξεκάθαρες.
Θα αφήσω προς το παρόν το θέμα των ΔΕΚΟ και της οικονομικής ελευθερίας.Θα το αναλύσω σε επόμενο πόστ διεξοδικά
Θα ξεκινήσω απο την πρόταση ίσως την πιό βασική, για την μείωση των βουλευτών:
Λες
Αφού συμφωνήσαμε οτι οι ΟΤΑ θα πρεπει να ειναι και αυτόνομοι και να έχουν περισσότερες αρμοδιότητες, και δεν μιλάω απλώς για πολεοδομία ή αδειες, μιλάω για ουσιαστικές κοινωνικές υπηρεσίες, δημοσια τάξη, υγεία και παιδεία. Εννοώ αν ενας Δήμος θέλει να κάνει ενα συγκεκριμένο έργο να μπορεί να φορολογήσει ειδικά γι’αυτό το έργο, αν αυτό θέλουν οι πολίτες.
Αφου εισαι φιλοευρωπαιστής και θα πρέπει να γνωρίζεις οτι οι μιση νομοθεσία της Ελλαδας, προέρχεται πλέον απο την Ευρωπαική Ένωση.
Τι ακριβώς θέλεις να κάνουν οι 600 βουλευτές;
Δινοντας τον κύριο όγκο των αρμοδιοτήτων στους ΟΤΑ, και τον κύριο όγκο της τεχνικής νομοθεσίας στην ΕΕ, τα μόνα θέματα που ιδανικά θα ασχολείται το Ελληνικό Κοινοβούλιο ειναι η άμυνα και η εξωτερική πολιτική.
Χρειάζονται 600 βουλευτές;
Και εδώ έχουμε ενα χαρακτηριστικό του ΣΥΡΙΖΑ, ωραία λόγια αλλα καμια οικονομική σκεψη.
Περισσότερη Εκπροσώπηση, ωραία ακούγεται και μπορεί να πείσει πολλούς. Αλλα όσο δραστική να ειναι η μειωση των αποδοχών τους το σύστημά που προτείνεις εσύ θα είναι πιό ακριβό απο ότι λέω εγώ
Και σε ρωτάω Γιαννη, πόσα σχολεία θα μπορουσαμε να χτίσουμε με τα χρήματα που θα διναμε για την ‘περισσότερη’ (αλλα ανουσια) εκπροσώπηση;
Πόσα νοσοκομεία; Ποσα ΑΜΕΑ θα μπορούσαν να έχουν καλύτερη πρόνοια αν το Κράτος εξοικονομούσε τους μισθούς 100 βουλευτών . Πόσα παιδιά οικογενειών χαμηλών εισοδημάτων θα μπορούσαν να πάνε σε καλά (και ακριβά) σχολεία ώστε να ξεφύγουν απο την παραδοση φτώχειας της οικογενειας τους;
Υποθέτουμε οτι για να μείνει το υψος των αποδοχών των 600 βουλευτών το ίδιο με τους τωρινούς 300 θα έπρεπε να μειωθούν οι αποδοχές στο μισο.
Κατι τέτοιο εχει άλλου είδους συνέπειες (και ας αφήσουμε τους λαικισμούς για το αν τα αξίζουν κτλ κτλ)
Εγώ υποστηρίζω την μείωση των βουλευτών στους 200, γιατι με την αποκέντρωση σε ΟΤΑ και ΕΕ, δεν θα έχουν πολλά πράγματα να κανουν.
Αρα σκεφτηκες εσύ Γιάννη τις οικονομικές επιπτώσεις της θέσης σου;
Για να γίνουν αυτά που λέει γενικά ο ΣΥΡΙΖΑ στις θέσεις του, θα χρειαζόμαστε τριπλάσιους προυπολογισμούς κάθε χρόνο… τουλάχιστον.
Για τις ΔΕΚΟ θα γράψω την επόμενη εβδομάδα.