Απασχόληση και επιχειρηματικότητα
Δημοσιευμένο από c@thpain στην κατηγορία Νεολαία, επιχειρηματικότητα, εργασία
Στη χώρα μας υπάρχει ένα πολύ μεγάλο και πλέον μόνιμο πρόβλημα. Η ανεργία των νέων. Οι νέοι σήμερα δεν απασχολούνται ούτε μόνιμα, ούτε με ικανοποιητικές απολαβές, αν και έχουν και γνώση και αποδεικτικά αυτής. Τι φταίει για αυτό και ποια μπορεί να είναι η λύση;
Τις πταίει (από τη μεριά της κοινωνίας);
- Η εμμονή της ελληνικής οικογένειας για το παιδί τους να γίνει επιτέλους δημόσιος υπάλληλος.
- Ο υπερ-προστατευτισμός της ελληνικής οικογένειας προς τα τέκνα τους.
- Ο συνεχής διορισμός Ελλήνων στο δημόσιο, άρα η αποδοχή του ως βασικό επαγγελματικό τέρμα-γη της επαγγελίας.
- Η μονόπλευρη, μονοδιάστατη παροχή γνώσης και εκπαίδευσης από ένα δημόσιο, ΜΟΝΙΜΟ, κομματισμένο και συνεπώς μη αποδοτικό ελληνικό πανεπιστήμιο.
- Η καλλιέργεια της νοοτροπίας φοιτητής-φραπεδούμπα-με πληρώνουν για να ζω σπουδάζοντας.
Που φτάσαμε με αυτά;
- το παιδί-πτυχιούχος να θέλει να μπει στο δημόσιο λόγω των γονέων.
- το παιδί-μπούλης πτυχιούχος με μαστερ να φοβάται να βγει στην αγορά μόνο του, να φοβάται να ρισκάρει, αφού κανείς δεν του δίδαξε να προσεγγίζει το άγνωστο με θάρρος.
- ο πτυχιούχος να θέλει μόνο να βολευτεί, να μη γνωρίζει ότι μπορεί να προσπαθήσει μόνος του να πουλήσει οτιδήποτε για να ζήσει, πιστεύοντας ότι τα πτυχία του είναι ισότιμης αξίας με τη βίβλο και το κοράνι.
- το πανεπιστήμιο κατάντησε ένα σαθρό οικοδόμημα βολέματος της ολιγαρχίας, δεν παράγει πλέον τίποτα, δεν προσφέρει ούτε στην αγορά, ούτε καν στην κοινωνία.
- ο φοιτητής στα πιο παραγωγικά του χρόνια φυτοζωεί, αντί να δημιουργεί, να παράγει και να ζει.
Συμπέρασμα; Σε μία κοινωνία που τίποτα δεν κινείται, έτσι και οι μισθοί και οι θέσεις εργασίας μένουν στάσιμοι. Ο λόγος; η νοοτροπία. Η λύση; η πρωτοβουλία του ατόμου. Η συνειδητοποίηση της ανάγκης για δικτύωση, συνεργασία και δημιουργία. Η τόνωση της επιχειρηματικότητας μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας και η ουσιαστική στήριξη αυτής μέσω δράσεων και έργων, όπως το Opencoffee. Και δεν είναι θέμα ιδεολογικό, αλλά κοινωνικό.
Αυτή είναι και η μεγαλύτερη πρόκληση για την νεότερη ελληνική κοινωνία ή τη γενιά των 700 ευρώ.
photo via VMOS
Άρθρα (RSS)
Θα απαντήσω λίγο γρήγορα λόγο περιορισμένου χρόνου. :-p
Πραγματικά δεν μπορείτε λέτε ότι κοίτα έχουμε διαφορά νοοτροπίας και αυτό φταίει για την κατάσταση μας. Όχι δεν αμφισβητώ ότι υπάρχει αυτή η νοοτροπίας… το ζητούμενο όμως με εσάς τους φιλελέυθερους (άσχετα αν κατατάσει στο συγκεκριμένο πολιτικό φάσμα τον εαυτό σου… η λογική σου είναι πολύ κοντά) να συνειδητοποιήσετε το πως δημιουργήθηκε αυτή η νοοτροπία την οποία εγώ τουλάχιστον δεν την θεωρώ καθόλου λαθεμένη-η ορθότερα παράλογη (τουλάχιστον από ορισμένες απόψεις)
Και να στο θέσω με βάση αυτά που έγραψες για να καταλάβεις τι εννοώ.
Λες για την εμμονή των ελλήνων να μπουν στο δημόσιο…
Και γιατι θα τους κατηγορήσεις??? επειδή δεν τους αρέσει να δουλεύουν ανασφάλιστοι, για 700 ευρώ, όσες ώρες θέλει το αφεντικό, και με τον κινδυνο αν σηκώσουν κεφάλι να απολυθούν???
Οι συνθήκες στο δημόσιο είναι πολύ καλύτερες… σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα… γιαυτό και θέλουν οι περισσότεροι έλληνες… να μπουν στο δημόσιο…. απλα τα πράγματα.. το βλέπω και εγώ από τους γύρω μου… ο μέσως γνωστός μου δουλέυει… min 10ωρο…(Με αποκορύφωμα μια φίλη μου που δολεύει 14ωρο!!) με χάλια μισθό, πολλοί δουλεύουν ανασφάλιστοι… και γενικότερα σε χάλια συνθήκες…
Τώρα κατα πόσο μονοδιάστατη είναι η γνώση στο πανεπιστήμιο πιστεύω ότι είναι ανάλογα… με το τμήμα και κάτι καινούργια τμήματα που ιδρύθηκαν τώρα τελευταία…
Τώρα για την χαλαρώτητα που αντιμετοπίζουν αρκετοί φοιτητές τις σπουδές τους… κτλ δεν είναι τόσο μονοδιάστατο θέμα όπως το παρουσιάζεις… και σίγουρα δεν επικρατεί αυτό σε όλα τα τμήματα στην ελλάδα.
Αυτό που δεν μπορείς να αγνοήσεις είναι ότι η πλειοψηφία των φοιτητών περνάει σε σχολές με αντικείμενο που δεν τους ενδιαφέρει… στα 18 τους που σε τέτοια ηλικία δεν μπορούν να ξέρουν καν τι τους ενδιαφέρει…. Για να μην πω(επαναλάβω) για τις συνθήκες εργασίας που είναι απογοητευτικές για τους περισσότερους….
αντε το πρώτο μου σχόλιο στο πολιτικό φόρουμ!
Μόλις βρω χρόνο κάποια στιγμή θα γράψω και εγώ κάτι :-p
Θα συμφωνήσω με το χαμόγελο ο ιδιωτικός τομέας στην ελλάδα έχει τα χάλια του άρα γιατί να θέλει κάποιος να δουλέψει στον ιδιωτικό, θα ήταν και μαλάκας άν προτιμούσε δημόσιο απο ιδιωτικό.
Η λύση βέβαια δεν είναι το δημόσιο αλλά η μείωση της ανεργίας ώστε ο μέσος εργαζόμενος να έχει την επιλογή να επιλέγει αυτός τον εργοδότη.
Η μείωση της ανεργία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με νέα επιχειρηματικότητα, τα νέα start up αλλά και πάλι ο μέσος νέος δεν θέλει να ξεκινήσει κάτι δικό του φοβάται το ρίσκο το οποίο είναι μεγάλο αφού η Ελλάδα δεν είναι ευδόκιμο μέρος για νέες επιχειρήσεις με την διαφθορά του δημοσίου
το ελληνικό πανεπιστήμιο πάλι δημιουργεί αποφοίτους υψηλής εξειδίκευσης με αποτέλεσμα να βγαίνουν κουρασμένοι για να ψαχθούν μέσα στην αγορά για να μην πώ για την βαρβαρότητα(καθηγητής να κόβει για ψηλού πήδημα και να απαιτεί ή 80% η κόψιμο) που δημιουργεί ένα ‘Α καταράκωμα στους αποφοίτους.
@xamogelo χαμόγελο δεν κατάλαβες το νόημα.. Υπερασπίζεσαι το δημοσιουπαληλίκι έναντι του ιδιωτικού τομέα. Οκ, ευχαριστώ όλοι ξέρουμε ότι το αραλίκι είναι καλύτερο από το πήδημα. …λες κάτι για “εμάς” τους φιλελεύθερους. Λες και στην Ελλάδα υπάρχει κανένας φιλελεύθερος ή ακολουθούμε το αποτυχημένο φιλελέυθερο μοντέλο και φταίει ο φιλελευθερισμός για κάτι. Μα τόσα χρόνια το δημόσιο μας έχει βαλτώσει ΟΛΟΥΣ, και εξακολουθείς να το υπερασπίζεσαι. Ακόμα και για το ελληνικό πανεπιστήμιο και τα άχρηστα πτυχία φταίει το δημόσιο…. Τέλος πάντων, το Point μου είναι για την επιχειρηματικότητα και τη σημασία της, μαζί με τη νοοτροπία που απλά δεν υπάρχει.
@αντωνη δηλαδή φταίει ο καθηγητής που κόβει, και οι απόφοιτοι “υψηλής ειδίκευσης” (!!!) και όχι ο καθηγητής που είναι μόνιμος, δεν αξιολογείται από κανέναν, δεν ελέγχεται από κανέναν και έτσι μπορεί να κάνει ότι θέλει και ο φοιτητής που τελειώνει χρηματοοικονομικά και δεν ξέρει να κόβει ένα τιμολόγιο.
Μα φυσικά ο καθηγητής που χαίρει της συνδικαλιστικής προστασία και μπορεί να κάνει ότι θέλει και σκοτώνει ψυχολογικά τους φοιτητές του. Το δημόσιο εννοείται οτι πρέπει να αλλάξει για να καλλιεργηθεί μια νέα νοοτροπία. αυτά τα δύο πρέπει να αλλάξουν μαζί
@cathpain Οκ λες αραλίκι που δεν ξέρω και τι εννοείς… γενικά εσείς οι φιλελεύθεροι… με το αραλίκι μπορείτε να εννοείτε και το 8ωρο…
Δεν είπα πάντως να είναι στο δημόσιο για να κάθοντε σε μια καρέκλα…
Όσο για το θέμα με την ελλάδα… και τον φιλελευθερισμό… συγνώμη… αλλά τα μέτρα που παίρνουν οι κυβερνήσεις προς αυτή την κατάσταση πάνε… από το 1990 μέχρι σήμερα άλλοτε αργά.. άλλοτε ποιό γρήγορα ή άλλοτε περισσότερο άλλοτε λιγότερο.. φιλελεύθερες… πολιτικές εφαρμόζοντε… (εκτός αν έχουμε σοβιέτ και δεν το έχω πάρει χαμπάρι!!!) Τώρα αυτό που λές ότι το δημόσιο μας έχει βαλτώσει όλους…. μου φαίνεται λίγο περίεργο… επίσεις περίεργο είναι γιατί θέλεις να πηδάνε τους εργαζόμενους (σορρυ για την έκφραση) και γιατί το θεωρείς και καλύτερο!!!!(εσύ το είπες!!!!)
εγώ αυτό που ξέρω… είναι ότι οι συνθήκες… εργασίας στην ελλάδα είναι πολύ καλύτερες στο δημόσιο… όπως και οι μισθοί(με εξαίρεση κάποιους καλά αμοιβόμενους στον ιδιωτικό τομέα.. που είναι και μειωψηφία) οπότε αυτό που βλέπω… είναι ότι επιτρέπει ένα καλύτερο επίπεδο ζωής… από το ιδιωτικό… (πέρα τις όποιες ιδεολογικές απόψεις μου.. με τον ιδιοτικό τομέα)
@Αντώνη Σορρυ αλλά νομίζω οτι είσαι πολύ προκατηλημένος…(όπως όλοι οι φιλελεύθεροι απέναντι στον συνδικαλισμό…)
Πρώτον εξήγησε μου τι εννοείς… ή τουλάχιστον φέρε μου παραδείγματα… γιατί εγώ τουλάχιστον από την καθημερινή μου εμπειρία (που όντως υπάρχουν αυθαιρεσίες) δεν βλέπω τι σχέση έχει με τον συνδικαλισμό… των καθηγητών…
Πάντως ο συνδικαλισμός των φοιτητών έχει αποδειχτεί αρκετά χρήσιμος ενάντια σε τέτοιες πρακτικές…
Για το δημόσιο και εγώ θέλω αλλαγές… αλλά σίγουρα διαφορετικές.. από τις γραμμές που τις φαντάζεσαι!!!!
Και μια άσκηση για εσάς τους φιλελεύθερους…(το αναρωτιόμουν πριν κάμποσες μέρες..) για πείτε κάποια από τα δικαιώματα που έχουν κερδίσει οι εργαζόμενοι από το 90-95 και μετά… γιατί τουλάχιστον εγώ αυτό που βλέπω.. είναι να χάνουν συνέχεια….(με νεοφιλελέυθερες.. συνταγές…)
xamogelo
Αγαπητέ μου οι συνδικαλιστές δεν ήταν που σταμάτησαν τον επιθεωρητή των σχολείων, εντάξει ίσως οι περισότεροι να ήταν διορισμένοι απο χούντα αλλά το πονάει κεφάλι κόψει κεφάλι είναι λογική?
Οι συνδικαλιστές δεν είναι που μπλοκάρουν την αξιολόγηση των πανεπιστημίων.
Οι συνδικαλοφοιτητές δεν είναι που κατεβάζουν και ανεβάζουν πρυτάνεις και αναλόγως έχουν αποδοχές και χαρούλες απο την πίσω πόρτα.
Α και ένα πρόσφατο συνδικαλίστικό αίτημα των συνδικαλιστών της πυροσβεστικής ήταν να έχουν το νόμο του 24ωρου, δηλαδή να δουλεύουν ένα 24ωρο σερί και μετά δύο μέρες ρεπό., που είχε σαν αποτέλεσμα μειωμένη επιχειρησιακή ικανότητα(μαζί με όλα τα άλλα κουλά της πυροσβεστικής)
το συνδικαλιστικό κίνημα στην ελλάδα στερείται σοβαρότητος και δεν είναι η πρώτη φορά που συνδικαλιστές παραγκωνίζονται, π.χ. στην ιταλία πρόσφατα οι συνδικαλιστές παραγκωνίστηκαν όταν οι εργάτες αποφάσισαν καθολικώς για τις αλλαγές που εσύ παλεύεις να σταματήσεις.
για τις φιλελεύθερες πολιτικές και για το τι κέρδισαν οι εργαζόμενοι σε αυτή την περίοδο θα σου απαντήσω απο δικό μου πόστ
Οκ μιλούσαμε για ένα συγκεκριμένο θέμα.
Είναι διαφορετικές περιπτώσεις αυτά που λες.
Τώρα για την αξιολόγηση των πανεπιστημίων και εγώ διαφωνώ… επειδή θεωρώ ότι θα βλάψει… (όχι με την αξιολόγηση γενικότερα)
Για το περιστατικό με τον επιθεωρητή σχολείων δεν το γνωρίζω για να απαντήσω ούτε και το συγκεκριμένο θέμα με τους πυροσβέστες.
Τώρα για την Ιταλία.
Το περιστατικό το ξέρω… Αν κάτι αποδεικνύει αυτό το περιστατικό είναι το είδη γνωστό… ότι στην Ιταλία δεν υπάρχει αριστερά…(μην μείνεις μόνο στο ποσοστό των εκλογών) οπότε δεν είναι περίεργο… όταν ακούς μια άποψη ή παραλαγές της… να την αποδέχεσαι….
Πάντως αν κάτι συμφωνώ μαζί σου είναι ότι ο συνδικαλισμός στην ελλάδα έχει τα χάλια του (έστω και αν συμφωνώ από διαφορετική σκοπιά :-p ) μιας και περιορίζεται στους εργατοπατέρες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ…. που παρόλη την ρητορική τους(Δεν θα μπορούσαν να κάνουν και αλλιώς αν το καλοσκεφτείς :-p )… είναι από τους υποστηρικτές του φιλελευθερισμου…
H ΓΣΕΕ είναι κρυφο φιλελεύθερη
ΟΙ συνδικαλιστές στην πραγματικότητα προετοιμάζουν το έδαφος για τον φιλελευθερισμό
Η ΠΑΣΟΚ ιδίως ο βενιζέλος είναι και αυτός φιλελεύθερος
Άιντε που να σφίξουν και οι ζέστες.
μου φαίνεται θα αρχίσω να διαβάζω και εγώ ριζοσπάστη, τουλάχιστον να νομίζω και εγώ οτι η Ελλάδα είναι φιλελεύθερη χώρα.
Χαμόγελο διάβασε πρώτα για τον φιλελευθερισμό και μετά πέτα τα αστέρια σου. προτίνω
road to serfdom του Hayek
Capitalism and freedom του Friedman
Οκ Πολιτάκη αυτό που λέω είναι ότι ακολουθούν την πολιτική της Ε.Ε. Μπορεί όντως να κάνω λάθος (μιας και η άποψη μου για τον νεοφιλελευθερισμό είναι από σκόρπια κείμενα στο web) αλλά η Ε.Ε. δεν θεωρείς ότι ακολουθεί νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση??? Άσχετα αν λόγο αντιστάσεων προχωράει ποιό αργά…
Τώρα η ΓΣΕΕ δεν περιμένω και ούτε πρόκειτε να το αποδεχτεί ανοιχτά… μάλιστα περιμένω ότι θα συνεχίζει να τον καταδικάζει… αν το αποδεχόταν θα έχαναν κατευθείαν την υποστήριξη του κόσμου… που τους στηρίζει το θέμα είναι ότι με την στάση της με έμεσο τρόπο βοηθάει να περάσουν αυτές οι αλλαγές…
Ευχαριστώ για τις προτάσεις :-p θα τα κοιτάξω όταν βρω χρόνο γιατί για την ώρα η βιβλιοθήκη μου έχει γεμίσει πολιτικά βιβλία που δεν έχω διαβάσει
Χαμογελο ριξε και μια ματια στα σκορπια κειμενα
ΤΟ ΒΑΛΤΟΠΕΔΙΟ, Η ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ, ΟΙ ΚΑΛΠΟΝΟΘΕΙΕΣ, Η ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΑΛΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ – ΔΙΑΒΑΣΕ- ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΥΣ ΤΗΣ ΝΕΟΔΕΞΙΑΣ ΚΑΙ Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΔΡΟΜΗ , ΕΙΤΑΝ ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΩΣΕΙ Ο ΛΑΟΣ.
ΗΡΘΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΡΟΜΦΑΙΑ ΤΗΣ ΗΘΙΚΗΣ ΚΑΙ ΦΕΥΓΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΕΠΑΘΛΟ ΤΗΣ ΑΛΑΖΟΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΥΝΙΣΜΟΥ: ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΦΤΙΑΧΝΕΤΑΙ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ ΩΣ ΝΟΜΙΜΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΤΙΝΑ ΗΘΙΚΟ
ΣΑΣ ΡΩΤΟΥΜΕ: ΟΤΑΝ Η ΔΟΥΛΟΠΑΡΟΙΚΙΑ Η Η ΔΙΚΤΑΚΤΟΡΙΕΣ Η ΤΑ ΧΡΥΣΟΒΟΥΛΑ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΩΝ ΕΙΧΑΝ ΤΙΣ ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΤΙΝΑ ΗΘΙΚΑ?
ΑΥΤΟΣ Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ. ΞΕΚΙΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΤΩΝ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΔΩΝ, ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΩΝ, ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΔΩΝ, ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΔΩΝ, ΚΑΛΠΟ-ΑΓΟΡΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΦΤΑΝΕΙ Ως ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΤΟΥΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥΣ.
ΚΑΛΟΝ ΠΑΤΟ ΛΟΙΠΟΝ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ – ΚΡΑΤΙΚΙΣΤΕΣ.
ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ ΠΛΕΟΝ ΤΟ ΑΔΟΞΟ ΤΕΛΟΣ ΣΑΣ.
ΚΙ ΑΣ ΜΗΝ ΖΗΛΕΨΟΥΝ ΤΗ ΔΟΞΑ ΣΑΣ ΟΙ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΟΙ
ΓΙΑΤΙ Ο ΛΑΟΣ ΞΥΠΝΗΣΕ ΚΑΙ ΚΑΡΑΔΟΚΕΙ