Και μετά σου λένε “έχουμε υπογεννητικότητα”
Δημοσιευμένο από Agnostos X στην κατηγορία γυναίκα, Ν.Δ., πολιτική
Όλοι την έχουμε ακούσει αυτή τη φράση που αναφέρεται στη χώρα μας, αρκετές φορές στη ζωή μας. Δεν ξέρω αν όντως υπάρχει τέτοιο πρόβλημα γιατί δεν έχω στοιχεία, βέβαια η αλήθεια είναι ότι κατά καιρούς αυτό το γεγονός έχει χρησιμοποιηθεί ως όχημα για να περάσουν διάφορες ρυθμίσεις (π.χ. στο ασφαλιστικό). Δε μας είπε όμως κανείς γιατί δεν έχουμε ίση αναλογία θανάτων-γεννήσεων, ποιος είναι ο λόγος που οι Έλληνες αρνούνται να κάνουν παιδιά.
Δε θα ασχοληθώ με το οικονομικό κομμάτι, που είναι πολύ βασικό σήμερα για την ανατροφή ενός παιδιού. Ας πούμε ότι αποφασίζει κάποιο νέο ζευγάρι να αποκτήσει παιδί, αποδεχόμενο ότι θα στερηθεί αρκετά πράγματα και ότι θα σφίξει αρκετά το ζωνάρι. Υπάρχει όμως μια ακόμη σημαντική παράμετρος: η προστασία της μητρότητας.
Φαντάζομαι ότι αν έχουμε κάποια αναγνώστρια που έχει αποκτήσει παιδί θα γελάσει και μόνο με την παράθεση του παραπάνω όρου. Πως μπορεί να μιλάμε για προστασία της μητρότητας όταν:
- Η διαδικασία του τοκετού σε ένα δημόσιο νοσοκομείο κοστίζει 2500-3000 ευρώ
- Αποδεδειγμένα, υπάρχουν εταιρίες οι οποίες απολύουν εργαζόμενες όταν αυτές αποκτήσουν παιδί
- Δεν εξασφαλίζεται άδεια επαρκούς χρόνου πριν και μετά τη γέννα ώστε να αποφευχθούν οι οποιεσδήποτε επιπλοκές στην υγεία της μητέρας και του νεογνού
- Δεν υπάρχουν πλέον κρατικοί παιδικοί σταθμοί, αλλά έχουν περάσει όλοι στους δήμους, οι οποίοι έχουν επιβάλλει τροφεία
- Όταν εξισώνονται τα όρια συνταξιοδότησης των γυναικών με αυτά των ανδρών
Αυτά είναι βασικά σημεία, για να μην πολυλογούμε. Και όλως τυχαίως διαβάζω τις προάλλες ότι η κυβέρνηση της ΝΔ σκοπεύει να λάβει κάποια μέτρα για την ενίσχυση των εργαζόμενων μητέρων. Και τι διαβάζω παρακάτω; Θα δημιουργηθούν κρατικοί σταθμοί, οι οποίοι θα δεχθούν 16.000 παιδιά (πολύ πίσω από τις ανάγκες), το πρόγραμμα αυτό θα λήξει το 2013 (μετά μάλλον δε θα γεννά κανείς), δεν αποκλείεται η συμμετοχή των γονιών στην χρηματοδότηση των σταθμών, ενώ οι κατηγορίες εργαζόμενων γυναικών που μπορούν να συμμετάσχουν είναι συγκεκριμένες. Ωραία μέτρα! Ασπιρίνες για τον καρκίνο, που λέει κι ο λαός μας…
photo via CW Ye
Άρθρα (RSS)
Πολύ ωραίο θέμα. Συμφωνώ απόλυτα με αυτά που λες. Με μια διευκρίνηση. Προσωπικά ως γυναίκα που πιστεύω απόλυτα στην ισότητα των δύο φύλων θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης μεταξύ ανδρών και γυναικών που δεν έχουν παιδιά. Μια γυναίκα που δεν είναι μητέρα δεν έχει κανένα λόγο να πάρει νωρίτερα σύνταξη. Για τις μητέρες είναι αυτονόητο ότι πρέπει να βγαίνουν στη σύνταξη νωρίτερα και αυτό γιατί ειδικά στην ελληνική κοινωνία η συμμετοχή της γυναίκας στην ανατροφή ενός παιδιού είναι εξαιρετικά σημαντική και συνήθως η ενασχόλησή τους είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή των ανδρών-πατεράδων. Αλλιώς θα μπορούσα να πω ότι και οι άνδρες με παιδιά θα έπρεπε να βγαίνουν νωρίτερα στη σύνταξη και μακάρι κάποια στιγμή η κοινωνία μας να φτάσει σε αυτό το σημείο.
Επίσης θέλω να αναφερθώ σε ορισμένα μετρα που ισχύουν για τη μητρότητα στη Φιλανδία. Για τα πρώτα 8 χρόνια του παιδιού η περίθαλψη είναι εντελώς δωρεάν, οι παροχές είναι πάρα πολλές, ενώ όταν το παιδί αρρωσταίνει ο κάθε γονιός (και ο πατέρας και η μητέρα) παίρνουν από μια εβδομάδα αδεια….αλλά εδώ είναι Ελλάδα. Σίγουρα θα υπάρχουν και άλλες χώρες που προστατεύουν τη μητρότητα πολύ καλύτερα από εμάς. Με τα συγκεκριμένα μέτρα πάντως που προωθεί η κυβέρνηση όλο και χειρότερα θα πηγαίνουμε και όλο και λιγότερα παιδιά θα γεννιούνται.
ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΒΓΑΙΝΕΙ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΟΠΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ.
Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΚΑΤΑΠΟΝΗΤΑΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΒΑΘΜΟ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΣ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΛΗΛΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ
ΑΝ ΤΟ 1900 ΟΙ ΠΑΡΟΧΕΣ ΑΥΤΕΣ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΝΟΕΙΤΑΙ Η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΥΠΟΛΙΠΕΣ ΧΩΡΕΣ.
Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΟΓΗΣ ΣΕ ΘΕΑΜΑΤΙΚΟ ΒΑΘΜΟ ΠΟΥ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΔΕΣΜΙΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ‘ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΓΟΡΑ’ ΔΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΓΥΝΑΙΚΙΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΔΙΑΒΙΟΣΗ ΤΟΥ ΖΕΥΓΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΦΙΛΑΝΔΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ.
ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΙΣ ΛΕΓΟΜΕΝΕΣ ΧΟΡΕΣ ΜΕ ‘ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ’ ΚΑΠΟΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΙΝΟΝΤΑΝ ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ ΚΑΤΩ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΤΗΣ ΕΣΣΔ ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΚΟΜΑΤΙ ΚΟΜΑΤΙ ΠΙΣΩ.
ΠΧ ΣΤΗΝ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ ΤΑ ΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ 65 ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΤΡΕΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΞΗΣΑΝ ΘΕΑΜΑΤΙΚΑ ΣΕ ΠΟΛΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ ΤΑ ΟΡΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΣΤΗ ΓΑΛΙΑ ΚΑΙ ΕΕ ΓΕΝΙΚΑ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΕΚΕΙ.
ΕΝ ΕΤΟΙ 2008 ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ ΤΑ ΚΕΡΑΤΑ ΣΟΥ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΙΔΙΟΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΕΝΑ ΚΑΡΩ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΠΟΛΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΤΑ 65 ΚΑΙ Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΙΩΜΟ.
ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΩ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΠΡΙΝ ΤΟ 1990 ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΑ: ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΤΑ 55 ΚΑΙ ΣΤΑ ΒΑΡΕΑ ΣΤΑ 45 ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΔΙΚΤΙΟ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΧΩΡΙΣ ΤΡΟΦΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΜΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ΤΟΚΕΤΟΥ Κ.Α. ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΓΕΝΙΚΑ ΔΕΝ ΤΑ ΒΡΙΣΚΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΟΥ 2008
@NίκοςΜ: Νίκο καλώς ήλθες στο φόρουμ, αλλά θα σου ζητήσω μια χάρη. Να γράφεις με μικρά. Στο διαδίκτυο τα κεφαλαία δηλώνουν φωνές και ουρλιαχτά.
ενταξει Αγνωστε Χ δεν ειχα αυτη την προθεση.
Παρόλο που είμαι βιολόγος πρώτη φορά ακούω ότι ο γυναικείος οργανισμός καταπονείται περισσότερο και γι’αυτό πρέπει οι γυναίκες να βγαίνουν νωρίτερα στη σύνταξη ανεξάρτητα από το αν έχουν γίνει μητέρες. Δεν είμαι καθόλου σίγουρη ότι κάτι τέτοιο έχει βάση, αν και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ωραιότατο άλλοθι ή δικαιολογία….πέρα από την πλάκα γενικά το ασφαλιστικό είναι τεράστιο θέμα και πέρα από τη μητρότητα θα πρέπει να διασφαλιστούν γενικότερα τα δικαιώματά μας.
mimi: απο γενικη βιολογικη σκοπια δεν διαφωνω οτι ισχυει αυτο(εξαλου δεν ειμαι ειδικος). απο οτι εχω υποψη μου ομως ο εμμηνος κυκλος οι αθριτιδες κτλ
καταπονουν τον οργανισμο μετα τα 40-50 καθως και εργασιες που εχουν βαρη κτλ. επισης στην καταπονιση της γυναικας περιλαμβανεται η κυηση, η ανατροφη
του παιδιου, καθως η δουλιας στο σπιτι. κατι αγροτισες 40 χρονων τις βλεπεις και εχουν καταντισει σαν 60 καμπουριασμενες πως αυτες ακομα και αν δεν εχουν παιδια θα δουλεψουν μεχρι τα 65. παντος mimi θα περιμενα να υπερσπιζεσαι ενα δικαιομα που κατακτηθηκε με αγωνες και του γυναικειου κινηματος και αυτο γιατι με την εξισοση των οριων οι εργαζομενες γυναικες θα υποστουν μεγαλυτερη εκμεταλευση. δεν μπορει απο την φαμπρικα του 1900 να εχουμε περασει στον αυτοματισμο τις συγχρονες εργαλιομηχανες τα επιτευματα σε ολους τους τομεις του 2008 και να γυρναμε δεκαετιες πισω. αν η κοινωνια μας για την αναπτυξη της θελει τα περισσοτερα μελη της να περναν χειροτερα τοτε ας αλλαξουμε κοινωνια χωρις να εχουμε δεσμευσεις απο καμια comission χωρις κυβερνησεις τυπου καραμανλη- παπανδρεου προντι-μπερλουσκονι και πανω απο ολα χωρις κοκκαλη- βαρδινογιανη…
ΝικοςΜ: αν διάβασες πιο πάνω τη τοποθέτησή μου, προφανώς και θεωρώ ότι οι μητέρες πρέπει να βγαίνουν νωρίτερα στη σύνταξη. Αλλιώς θεωρώ εγώ προσωπικά υποτιμητικό μια άτεκνη γυναίκα να παίρνει νωρίτερα σύνταξη. Για ποιό λόγο;;οκ η έμμηνος ρύση, οι αρθρίτιδες χτυπούν και τα 2 φύλα συμφωνώ πιο πολύ τις γυναίκες αλλά και πάλι είναι μια πάθηση που αντιμετώπιζεται πια. Γιατί λες μόνο για τις αγρότισσες;;οι αγρότες δηλαδή κάθονται; Ισότητα σημαίνει ίσες υποχρεώσεις κιόλας. Γιατί μια γυναίκα που δεν έκανε παιδιά να παίρνει νωρίτερα σύνταξη από έναν άνδρα με παιδιά, που μπορεί να προσέφερε πάρα πολύ στην ανατροφή τους ή να τα μεγάλωσε και μόνος του; Όσο για τις δουλειές του σπιτιού, αν θέλουν οι σημερινοί άνδρες να θεωρούνται και να είναι πραγματικά προοδευτικοί και όχι μόνο στα λόγια οφείλουν να συνεισφέρουν ισότιμα και στις δουλειές του σπιτιού. Για να μη παρεξηγηθώ δε νομίζω ότι είναι κακό μια γυναίκα να μην κάνει παιδιά. Μπορεί να είναι επιλογή της, ακριβώς για να αφοσιωθεί στη δουλειά της, στην καριέρα της και να μη θέλει να πάρει σύνταξη στα 55. Έχει να κάνει και με το επάγγελμα, άλλο η αγρότισσα ή η καθαρίστρια άλλο μια δουλειά που δεν απαιτεί σωματική καταπόνηση.
mimi: σεβομαι τις αντιληψεις σου για τις ατεκνες μητερες. αυτο για την εμμηνο ρυση πιστευω οτι το ειπες απο κεκτημενη ταχυτητα
μπορει καποιος να μην θελει να παρει συνταξη σε μια ηλικια και με προυποθεσεις που τις πληρει αυτο δεν σημαινει απαρετητα οτι το κανει και ελευθερα.
για σκεψου καποιος που θα παρει συνταξη στα 65 του 450 ευρω μπαινει στο δηλημα να εργαστει μεχρι τα 67 για κατι ψιχουλα παραπανω αλλα και για να επιβιωσει και παλι οχι με αξιοπρεπεια. απο τετοια δικαιωματα …καλυτερα να τα τρωγαμε σε παστελια. υπαρχει ανθρωπος που να μην θελει ελευθερο δημιουργικο χρονο αναπαυση; οχι. δικαιωμα ειναι μονο για αυτους που εχουν λυμενο το οικονομικο προβλημα και θελουν περισοτερα. ποσοι ειναι αυτοι; ο γκαργκανας των 300000 ευρω και οι λοιποι. σημερα το να δουλευεις σε μεγαλη ιλικια για την πλειοψηφια ειναι καταναγκασμος αναγκαιος ορος επιβιοσης. θα ηταν καθαρο δικαιομα επιλογης για ολους αν ολοι ειχαν λυμενο ετσι και αλλιος το οικονομικο ζητημα.
συμφωνω οτι πρεπει να υπαρχει ενας δικαιος καταμερισμος στο ζευγαρι τα κοινωνικα ταμπου (ο αντρας στο κυνηγι η γυναικα στη σπηλια)πρεπει να σπασουν.πιστευω ομος οτι για τις υποχρεωσεις που ειναι αναγκαιες για την ισοτητα μεταξυ δυο ατομων ειναι απαρετητο να καθορισουμε τις αναγκες και τα συνολικα χαρακτηρηστικα του καθε ατομου( πραγμα δυσκολο) επιστημονικα για καθε κατηγορια για τους ειδικους ειναι ποιο ευκολο.
ετσι για την απολυτη ισοτητα των ατομων μιας κοινωνιας πρεπει να εφαρμοστει το .
.
προσφερει ο καθενας αναλογα με τις ικανοτητες του στον καθενα αναλογα με τις αναγκες του.
για την έμμηνο ρύση είπα οκ, δηλαδή ναι ισχύει αυτό που λες αλλά δε μπορεί αυτό από μόνο του να αποτελεί στοιχείο αδυναμίας, μιας και τόσες γυναίκες αθλήτριες τα καταφέρνουν περίφημα παρόλη την εμμηνο ρύση. Το θέμα πόσα θα πάρουμε σύνταξη είναι ένα άλλο θέμα..σε αυτό έχεις δίκιο, αλλά δεν είναι θέμα ορίων ηλικίας αλλά τι δίνουν τα ταμεία. Συμφωνώ ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα ήθελαν σε μια πιο προχωρημένη ηλικία να ξεκουραστούν έχοντας μια αξιοπρεπή σύνταξη. Ίσως άλλοι πάλι να ήθελαν να συνεχίσουν, όχι απαραίτητα με κίνητρο το περισσότερο κέρδος αλλά γιατί μπορεί να έχουν την ανάγκη να προσφέρουν, να συνεχίσουν να νιώθουν χρήσιμοι και ζωντανοί. Τα ασφαλιστικά δικαιώματα πρέπει να εξασφαλίζονται και κυρίως πρέπει να δίνονται κάθε λογής ουσιαστικά κίνητρα στα νέα ζευγάρια να αποκτήσουν παιδί, μιας και αυτό είναι το θέμα του ποστ….
«Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ»!
Βιβλίο «ο μύθος της μητρότητας».
Συγγραφείς: Έμμα Γκόλντμαν – Λη Κόμερ – Έβελυν Ριντ
Δεν θα ήταν δυνατόν να εξαιρεθεί από την ισοπέδωση του οδοστρωτήρα «ΙΣΟΤΟΤΗΣ», ακόμη κι αυτή η έρμη η μητρότητα. Μάλιστα καλές μου κυρίες κι εσείς χαϊβάνια κύριοι. Αυτά που ξέρατε περί του ενστίκτου της μητρότητας να τα ξεχάσετε. Αυτά ισχύουν μόνο για τα ζώα.
Τι είναι δηλαδή η γυναίκα; Λιονταρίνα ή σκύλα! Είναι σαν τα ζώα αυτά που άμα αντιληφθούν ότι πλησιάζεις για να ενοχλήσεις τα παιδάκια τους, μπορούν να σε ξεσκίσουν πατόκορφα;
Και η Μήδεια; Σας λέει αυτή κάτι; Κι αυτές που γεννούν και εγκαταλείπουν τα παιδάκια τους σε ιδρύματα ή όπου λάχει; Ε!
Όμως το σοβαρό πρόβλημα, Κυρίες μου, παίζει σε άλλη σκηνή. Στη σκηνή της οικογενειακής ζωής. Εκεί λαμβάνουν χώρα τα μεγάλα δράματα.
Ήτανε που ήτανε στραβά τα κλήματα στο αμπέλι, από άλλους λόγους, ήρθαν κι από πάνω να το «δαγκάνουνε γαϊδούρες», και μετά την πληρώνουνε την νύφη τα αθώα τα παιδάκια.
Μείνανε βέβαια και κάποιες χαζούλες και καθυστερημένες γυναικούλες που τρελαίνονται μόλις αντιληφθούν ότι τα παιδιά τους κινδυνεύουν από κάτι. Που τρέμουν με την ιδέα αυτή ακόμη και στον ύπνο τους, οι χαζοβιόλες. Ενώ οι άλλες οι φυσιολογικές, που δεν διαθέτουν αυτό το ζωώδες ένστικτο της μητρότητας, τις έκοψε να φορτώσουν, εξ ίσου φυσικά, το μισά βάρη της φροντίδας των παιδιών στους αναίσθητους άντρες τους.
Δεν θέλω ν’ ασχοληθώ μ’ αυτό το θλιβερό ζήτημα περισσότερο. Η ανάγκη μου όμως να το αντιπαρέλθω με εξώθησε να σκαρώσω το παρακάτω τραγούδι. Ας προσθέσει μια μουσική κάποιος άλλος, αν του κατέβει.
«Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ»
Ή ΙΣΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ
Γυναίκες τρεις μας γράψανε
-φίλε μου πού μη το ρωτάς-
βιβλίο με τον τίτλο του
«ο μύθος της μητρότητας»
Πώς νά ’ναι ίση του ανδρός
με τόσο παραπάνω
μητρότ’ άμε στο καλό
είσ’ άδικο μεγάλο
Καντάρι φέρε άντρα μου
τα χρέη να ζυγίσω