Παραμάγαζο του ΣΕΒ η ΓΣΕΕ!
Δημοσιευμένο από Agnostos X στην κατηγορία πολιτική, συνδικαλισμός, tags: ΓΣΕΕ, ΠΑΜΕ
Μπράβο ρε αγωνισταράδες της ΓΣΕΕ! “Παλέψατε” πάλι σκληρά με το κεφάλαιο για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης. Και αποσπάσατε αυξήσεις 1 ευρώ τη μέρα για τα επόμενα δύο χρόνια! Συγχαρητήρια! Η εργατική τάξη βρήκε πλέον το αποκούμπι της! Την ώρα που η ακρίβεια καλπάζει και τα προβλήματα μεγαλώνουν η εργατική αριστοκρατία επέλεξε για ακόμη μια φορά να δώσει τα διαπιστευτήριά της στο ελληνικό κεφάλαιο. Ανταγωνιστικότητα, εργασιακή ειρήνη, οτι δήλωσε ο ΣΕΒ μετά τη λήξη των διαπραγματεύσεων, τα ίδια δήλωσε κι ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.
Δυστυχώς δε μπορώ να εκφραστώ όσο ελεύθερα θα ήθελα. Αυτό όμως που έκανε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, ήταν απλά άλλο ένα ξεπούλημα όσων υποτίθεται οτι εκπροσωπεί και υπερασπίζεται. Ούτε καν για το 10,5% που υποτίθεται οτι θα ζητούσαν αύξηση δεν επέμειναν. Βλέπετε προέχει η κοινωνική ειρήνη! Η οποία όλως τυχαίως πάντα βλάπτει τους εργαζόμενους.
Σκεφτείτε λοιπόν τη ΓΣΕΕ να υπερασπίζεται τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα! Βέβαια, όταν ζητά να εφαρμοστεί ο νόμος Ρέππα, εξ αρχής δεν τα υπερασπίζεται, απλά τα ξεπουλάει με φειδώ!
Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να περιμένουν κάτι καλύτερο από τη σημερινή πλειοψηφία. Ας τους εγκαταλείψουν μαζικά κι ας στηρίξουν τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Μόνο με ταξικά σωματεία και ταξική πλειοψηφία στη ΓΣΕΕ μπορούν οι εργαζόμενοι να έχουν κατακτήσεις έστω και κάτω από τις δύσκολες κοινωνικές συνθήκες. Η ΓΣΕΕ της κοινωνικής συναίνεσης, της ανταγωνιστικότητας και της εργασιακής ειρήνης, είναι απλά το δεξί χέρι του κεφαλαίου και της εκάστοτε κυβέρνησης. Με τους εργαζόμενους δεν έχει καμία σχέση. Για να δω αύριο κύριε Παναγόπουλε, θα έχετε βγει κι εσείς φωτογραφία χασκογελώντας δίπλα στους κοινωνικούς σας εταίρους, όπως και ο προκάτοχός σας πριν δυο χρόνια; Άμα έχεις τέτοιους φίλους…
Άρθρα (RSS)
Μου γεννήθηκε η περιέργεια Άγνωστε Χ τι εννοείς απο την παραπάνω φράση σου.
Υπάρχει μια πλειοψηφεία στην ηγεσία της ΓΣΕΕ που δεν εκφράζει τους εργαζόμενους;
Πώς εκλέχθηκε αυτή η ηγεσία;
Ή μήπως οι ανικανοποίητοι εργαζόμενοι είναι μια μειοψηφία;
Αύριο θα μας μιλήσεις για ‘μαζες’΄μαζικότητα’, εργατικό κινημα, λαικό κίνημα και αλλες όγκωδεις όρους. Ασπαζεται η πλειοψηφία των εργαζομένων τα αιτήματα της παραταξής σου ή όχι; Γιατι αλλο να μιλάμε για ‘εργατικό κίνημα’ και ΄ταξή’ και να γενικευουμε, και άλλο για καποιές δραστήριες μειοψηφίες.
Bρε αγνωστε έχω μία απορία. Αυτό το περίφημο οικονομικό πλάνο του ΚΚΕ για τον ελάχιστο μισθο 1200 ευρω, συνταξη στα 60 κτλ κτλ.. γιατί δεν το βαζετε σε εναν φάκελο να το ταχυδρομίσετε στους ταλαίπωρους Κουβανούς? Είμαι σίγουρος πως θα σας ευγνωμονούν μιάς και χρόνια τώρα αναρωτιούνται πως θα ξεκολλήσουν απο τα 15 ευρώ το μήνα.. Αχ αδικη ζωή που δίνεις γνώση μόνο στο ΚΚΕ..
Ο ελαχιστος μισθός κατα ΚΚΕ έχει ανέβει στα 1400 ευρώ αν θυμάμαι καλά
Λόγω έλλειψης χρόνου δε μπορώ να μπω στη διαδικασία να απαντήσω αναλυτικά και στους δυο σας. Συμφωνώ Φιλελεύθερε με αυτό που λες σχετικά με το ποιος διαμορφώνει τους συσχετισμούς στη ΓΣΕΕ και στα σωματεία γενικότερα. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι προφανώς. Κι εκείνοι πρέπει να αναλάβουν την δική τους ευθύνη για να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Πρέπει όμως να δεις και πως διαμορφώνονται αυτοί οι συσχετισμοί. Στον ιδιωτικό τομέα π.χ. το ΠΑΜΕ έχει ποσοστό αντιπροσώπων που αγγίζει το 25% στα συνέδρια της ΓΣΕΕ. Στο δημόσιο όμως έχει 10% γι αυτό και πέφτει ο μέσος όρος του και οι έδρες του στη ΓΣΕΕ. Ωστόσο απάντησε μου σε δύο πολύ απλά πραγματάκια- και αυτή είναι η ουσία του ποστ: Η ΓΣΕΕ αυτή τη στιγμή ποια συμφέροντα εξυπηρετεί; Κι επίσης, ποιος εργαζόμενος μπορεί να τα βγάλει πέρα με μισθό 680 ευρώ (μεικτά αν δεν κάνω λάθος);
Τεό, αν έχεις να πεις κάτι επί της ουσίας πες το. Αλλιώς συνέχισε το τρολάρισμα και δίπλα στην Κούβα, άρχισε να βάζεις και την Κίνα, την ΕΣΣΔ και εγώ δεν ξέρω τι άλλο. Όσο για αυτά που ζητάει το ΚΚΕ, αν δε σε ικανοποιούν μπορείς να πας να δουλεύεις μέχρι τα 68 ή τα 70 σου και όταν βγεις στη σύνταξη να πάρεις ένα επίδομα ίσα-ίσα για να μην πεθάνεις. Και για να μην ξεχνιόμαστε να παίρνεις και μισθό της πλάκας και να τρέχεις στις τράπεζες για να τα βγάλεις πέρα.
Φιλελεύθερε, μ’ αυτά που λες, θέλεις να μας πείσεις ότι από την προσφερόμενη εργασία και το παραγόμενο προϊόν της σημερινής κοινωνίας του λατρευτού, ιδανικού, ανεπανάληπτου και παντοτινού Δυτικού μας Κόσμου, επωφελείται η πλειοψηφία;;;
Η μήπως, ότι τα υπέροχα που συμβαίνουν σε όλα τα επίπεδα : δηλητηρίαση του περιβάλλοντος (αέρας, νερό, τροφές κ.ά.), φόνοι, βιασμοί, λοιμοί, σεισμοί και καταποντισμοί κ.ο.κ. είναι το αποτέλεσμα των σοφών επιλογών των πλειοψηφιών των λαών που ψηφίζουν και βγάζουν τις εξαιρετικές κυβερνήσεις τους, που όλο αυτοθυσία και αυταπάρνηση αφιερώνουν όλο τους το είναι για το καλό της ανθρωπότητας;;;!!! Μήπως πρέπει να βγεις λίγο από το πλαίσιο, να δεις λίγο τη Γη από το διάστημα;;;!!!
Οσο για τις απορίες σου Theo, έχω να πω ότι το μυαλό σου είναι τόσο εγκλωβισμένο στα όρια που του έχει βάλει η κοινωνία μέσα στην οποία γεννήθηκες και μεγάλωσες, που δεν μπορεί εύκολα να καταλάβει ότι εκτός από τα χαρτονομίσματα που πιάνει ένας εργαζόμενος στο χέρι του, υπάρχουν και οι λεγόμενες ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ (όσο κι αν τέτοιες λέξεις προκαλούν σε σένα και τους ομοίους σου αναγούλα!), τέτοιες παροχές, που ένα κράτος μια σταλίτσα όπως η Κούβα, χωρίς ιδιαίτερες πλουτοπαραγωγικές πηγές και παρά τον πολυετή εμπορικό και κοινωνικό αποκλεισμό που της έχει επιβάλει η κοιτίδα της ελευθερίας Αμερική, παρέχει πλουσιοπάροχα σε όλους τους πολίτες της (υγεία, παιδεία, αθλητισμό, πολιτισμό κ.ά.) και όχι μόνο, γι αυτό και έχουν λυσσάξει όλοι οι δημοκράτες ελευθερωτές αυτού του κόσμου με το “ολοκληρωτικό” καθεστώς της που δεν μπορεί να το ρίξουν, γιατί το στηρίζει η τεράστια πλειοψηφία του λαού της (Στην περίπτωση αυτή, Φιλελεύθερε, γιατί δε γίνεται σεβαστή η επιθυμία της πλειοψηφίας;;;;;).
Και, τέλος, πώς γίνεται, εσύ, Theo, που είσαι τόσο γνωστικός, να ξέρεις τόσο καλά πώς ζει ο κόσμος στην Κούβα, τη στιγμή που όχι μόνο δεν έχεις πατήσει το ποδάρι σου εκεί, αλλά ίσως δεν έχεις προσέξει καν πού βρίσκεται στο χάρτη;;; Σου αρέσει να επαναλαμβάνεις σαν παπαγαλάκι τις φτηνές προπαγάνδες των άλλων;;; Γιατί δεν ασχολείσαι λίγο πιο σοβαρά ο ίδιος με αυτό που περιφρονείς και ειρωνεύεσαι. ώστε με επιχειρήματα ουσιαστικά να το απορρίψεις και να φωτίσεις ενδεχομένως και μας τους αφελείς, που παρά τα χρόνια μας, παρά τις εμπειρίες μας, παρά τα ταξίδια και τους ξένους τόπους που έχουμε γνωρίσει, παρά τις ώρες που έχουμε αφιερώσει σκυμμένοι πάνω στα βιβλία, παρά τις γνώσεις μας, εξακολουθούμε να κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας, προσκολλημένοι σε μια ουτοπία;;;!!! Μήπως φοβάσαι ακόμη ότι τα βιβλία θα σου κάνουν πλύση εγκεφάλου ή μήπως ότι θα κουράσεις το πολύτιμο μυαλό σου;;; Αν είναι έτσι, γιατί προσπαθείς να βάλεις μυαλό στους άλλους και, πράγμα ακόμη πιο σοβαρό, με τι προσόντα επιχειρείς να το κάνεις;;; Με τα ξινισμένα ξένα κόλλυβα θα κάνεις μνημόσυνο;;;
Γερολυκε …..Ελπιζω να μην εννοεις οτι φταινε μονο οι λαοι που ψηφιζουν τις δεξιες φιλελευθερες κυβερνησεις . Δηλαδη οτι εναι κυρια η ευθυνη των πολιτων ,και οτι φταινε μονο αυτοι που εκλεγονται αντιδραστικες κυβερνησεις .
Αγνωστε χ ….συμφωνω σε οσα γραφεις ! Ειναι απαραδεκτο να δινονται αυξησεις κατω απο τον πληθωρισμο . Ειναι απαραδεκτο να συζηταμε για 1 , 2 , 3 ευρω την ημερα αυξηση απο την στιγμη που τα υπερκερδη τραπεζων και βιομηχανιων εκτοξευονται . Δεν ειναι μονο οικονομικο το θεμα , αλλα ειναι και θεμα παιδειας και κουλτουρας της εργατικης ταξης ….Ξεφτιλιζεται η θεση του εργαζομενου στην παραγωγη . Δεν αναγνωριζονται οι κοποι και οι οικονομικες θυσιες χρονων και υποβαθμιζεται συστηματικα ο ρολος του εργαζομενου μεσα απο την παραγωγη στον τομεα της οικονομικης αναπτυξης της χωρας . Το μεγαλο θεμα ειναι τι κανουμε με την ΓΣΕΕ ? Προσπαθουμε να παρουμε την πλειοψηφια η αποχωρουμε καταγγελοντας ? Και γιατι την ΓΣΕΕ που ειναι το συμβολο των εργατικων αγωνων να την αφησουμε ανεξελεγχτη στα χερια του δικομματισμου ?
γειά σε όλους,
τι απορίες είναι αυτές για τον Παναγόπουλο;To παιδί του Ακη;Tι να καταλάβει απο μισθούς;Tραπεζικός στέλεχος με μισθό “πείνας”το παιδί.Συνιδιοκτήτης μεζεδοπωλείου στο Ν.Ηράκλειο,τα “ΜΑΝΤΑΛΑΚΙΑ”, με τη συζυγό του, υπάλληλο του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας και μάλιστα ιδιαιτέρα του Ακη…
Επειδή υπάρχουν ανιστόρητοι που υποστηρίζουν ότι “Υπάρχει μια πλειοψηφεία στην ηγεσία της ΓΣΕΕ που δεν εκφράζει τους εργαζόμενους;” κι αναρωτιούνται “Πώς εκλέχθηκε αυτή η ηγεσία;” προτείνω μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία της ΓΣΕΕ από τα χρόνια των Μακρήδων και CIA.
Θα βρουν ενδιαφέρουσες ιστορίες με νόθους αντιπροσώπους και μάχες συσχετισμών πέρα κι έξω από το μαζικό κίνημα. Κι έτσι στο μέλλον θα βουτούν τη γλώσσα στο μυαλό προτού πουν την εξυπνάδα τους.
Τα παραπάνω προυποθέτουν την ύπαρξη και γλώσσας και μυαλού.
Γιάννη, εννοώ ότι οι λαοί ψηφίζουν ενάντια στα συμφέροντά τους. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην παραπλάνηση/παραπληροφόρησή τους και στον υποβιβασμό τους που επιδιώκει συνειδητά το σύστημα, όπως με την υπογραφή τέτοιων συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Δεν πρέπει όμως να αφήνουμε απέξω και τον υποκειμενικό παράγοντα : το ξεπούλημα της ψήφου για παράδειγμα έναντι ενός διορισμού, ενός χαριστικού δανείου και πάει λέγοντας. Οπότε εκεί μπαίνει το ζήτημα της προσωπικής ευθύνης του καθενός. Ας μην αναθεματίζουμε αορίστως το σύστημα για ό,τι στραβό υπάρχει. Είναι βολικό εξάλλου να τα φορτώνεις όλα στο σύστημα, οπότε να νιώθεις ότι δε φταις εσύ, άρα δεν μπορείς να κάνεις και πολλά πράγματα! Ας αναλογιστεί καθένας τις ευθύνες για τις επιλογές που κάνει. Οι εργαζόμενοι δεν βλέπουν τώρα ότι, όπως και παλιότερα, τους ξεπουλάνε οι προδοτικές ηγεσίες τους ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΟΛΕΞΙΑ για ένα κομμάτι ψωμί!!! Τι πρέπει να κάνουν λοιπόν την επόμενη φορά που θα κληθούν να επιλέξουν αυτούς που θα τους εκπροσωπήσουν;;
Φταίνε επομένως και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Αλλά και ο υγιής ταξικός φορέας, που δεν έχει καταφέρει ακόμα – ενώ τα πράγματα είναι ολοφάνερα – να τους πάρει με το μέρος του!!!
Aγνωστε, εγώ μία ερώτηση έκανα και απάντηση δεν έχω πάρει. Όσο για το τρολλ δεν είμαι εγώ αυτός που κάνει copy-paste απο τον Ριζοσπάστη. Εκτός και αν το κασσετόφωνο δεν έχει την συγκεκριμένη απάντηση οπότε σε καταννοώ.
Γερολυκε, για τα 15 ευρώ το μήνα δεν τα λέω εγώ αλλα ο Ραούλ Κάστρο ο οποίος δημόσια δήλωσε ότι οι μισθοί θα πρέπει να ξεκολλήσουν απο αυτα τα επίπεδα. Αλλα ως γνήσιος Nεοέλληνας “αριστερός” γίνεσαι βασιλικότερος του Βασιλέως. Και ως συνήθως το κάνεις εκ του ασφαλούς. Γιατί αυτά που λές θα είχαν κάποια αξία αν ζούσες στην Κούβα με τα 15 ευρώ και υπερασπιζόσουν το καθεστώς. Να τα πείς και στην Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Κούβας που μολις πατησαν το ποδι τους στη Φλοριδα οι μισοι εξαφανιστηκαν και ζητησαν ασυλο. Αλλά εσύ προτιμάς κάποιοι άλλοι να ζούνε έτσι και εσύ να μας πουλάς πνεύμα στη δική τους πλάτη. Κουραμπιές δηλαδή όπως όλοι οι “αριστεροι” της μεταπολίτευσης.
Και ποσώς με ενδιαφέρει το πως περνάνε οι Κουβανοί. Μας δίνει όμως μια ιδέα για το πώς θα είναι η ……. μελλοντική Ελληνικη Λαική Δημοκρατία. Τελικά θα έχουμε 1400 ευρω μισθό χωρίς κοινωνικές παροχές? 15 ευρώ με κοινωνικές παροχές? Θα έχουμε και τα δύο? Αν ναι γιατί οι Κουβανοί δεν το έχουν καταφέρει ούτε σήμερα ούτε επι ημερών ΕΣΣΔ που τους αγόραζαν χαριστικά όλη την αγροτική τους παραγωγή και τους δίνανε και τζάμπα πετρέλαιο? Και στο κάτω κάτω δεν είναι κακό να βγείτε στον Ελληνικό λαό και να του πείτε “Οριστε η Κούβα, έτσι θέλουμε να γίνουμε με 15 ευρώ το μηνα αλλα με κοινωνικές παροχές”. Να ξέρουμε τίμια και καθαρά τι διαλέγουμε.
Ζω μόνιμα πολύ πιο κοντά στη Κούβα απ’ότι νομίζεις. Αλλα ως Νεοέλληνας “αριστερός” πέρνεις φόρα και ποιον παρει ο χάρος. Οσο για το αν έχω ταξιδέψει έχεις απόλυτο δίκιο…. δεν έχω ταξιδέψει πουθενά στη ζωή μου….. ουτε εχω διαβάσει…… εσείς οι “αριστεροι” εκτός απο την απόλυτη αλήθεια εχετε και μαντικές ικανότητες.
Α Μπραβο Γερολυκε ………” Αλλά και ο υγιής ταξικός φορέας, που δεν έχει καταφέρει ακόμα – ενώ τα πράγματα είναι ολοφάνερα – να τους πάρει με το μέρος του!!! ” ……εδω ειναι το ζουμι της υποθεσης !
Και δεν εννοουσα καθολου το γενικο και αοριστο ” συστημα ” . Αν διαβασεις αυτα που εγραψα εβαλα θεμα κουλτουρας και παιδειας του κοσμου της εργασιας ,
γιατι προσωπικα αρνουμαι να πιστεψω οτι το 43 % της Ν.Δ. και το 38 % του ΠΑΣΟΚ ….δηλαδη πανω απο το 80% του εκλογικου σωματος ειναι βολεμενοι ρουσφετολογοι η Βιομηχανοι , τραπεζιτες , και εκπροσωποι του κεφαλαιου . Αρα δεν υπαρχει συνειδηση απο ενα μεγαλο μερος του κοσμου της εργασιας περι του ταξικου του συμφερον , και ρωταω λοιπον εγω … εκτος της ατομικης ευθυνης , την οποια και αποδεχομαι μηπως υπαρχει μεριδιο ευθυνης που αντιστοιχει σε
ολες της συνιστωσες της Αριστερας αλλα και στα συνδικατα ? Γιατι στα πρωτοβαθμια και δευτεροβαθμια συνδικαλιστικα οργανα η Αριστερα δεν εχει την πλειοψηφια ? Και ειναι δυνατον οι νοθοι αντιπροσωποι – που υπαρχουν – να αποτελουν την μονιμη δικαιολογια ? Αυτα ακουγα και αποψε περι νοθων αντιπροσωπων …αρα δεχομαστε την υπαρξη μηχανισμων που οριζουν αυτους τους αντιπροσωπους…..γνωμη μου ειναι πως αυτοι οι μηχανισμοι σπανε μονο με την μαζικη συμμετοχη του απλου κοσμου στα συνδικατα . Ας ειμαστε αισιοδοξοι οτι στο μελλον θα υπαρξει μαζικοτερη συμμετοχη για να μην περνανε τετοιου ειδους συμβασεις .
Με την ίδια λογική,γιατί δε στέλνουμε το φάκελλο με το πρόγραμμα των 15 ευρώ των Κουβανών σε καμιά καπιταλιστική χώρα από τις τόσες που βρίσκονται πραγματικά σε μαύρο χάλι?Εκεί που οι άνθρωποι πεθαίνουν ζητιανεύοντας(δεν είναι λίγες)?Μερικοί δεν επιθυμούν να σκεφτόμαστε δεδομένων των κοινωνικοϊστορικών συνθηκών,η προκατάληψη είναι που μετράει.
Το επιχείρημα με την κασσέτα είναι μία καραμέλα διαρκείας που την πιπιλάνε για να μη δώσουν απαντήσεις.Αν δεν το είχαν κληρονομήσει από άλλους(αν δεν ήταν πραγματική κασσέτα),θα το έλεγαν mp3.
Theo, δεν έχει νόημα να ασχολούμαι μαζί σου. Από τρολάρισμα σε τρολάρισμά πας. Συνέχισε μόνος σου. Και μια και μου μιλάς για κασετόφωνα, βγάλε πρώτα το δικό σου από την πρίζα και μετά έλα να κάνεις κριτική για το δικό μου.
Πρίν απαντήσω στα ερωτήματα που μου απεύθυνε ο Αγνωστός Χ θα ήθελα να σταθώ στα γραφόμενα του Γερολύκου.
Ειναι εντυπωσίακό τό πόσο περιφρονητικά μπορεί να μίλησει καποιός ‘Αριστερός’ για τους εργαζόμενους, οταν αυτοί δεν κανουν αυτό που αυτός νομίζει σωστό
Γενικα όταν δεν κανεις αυτό που σου λένε οι ‘Αριστεροι’ εισαι ανοητος, τυφλός, και ηλίθιος.
Και μετα αναρωτιώμαστε γιατι η Αριστερά παρα την καποιά επιδραση σε επίπεδο ρητορικής, σε επίπεδο ψήφων εχει περιθωριοποιηθεί.
Αντί να κοιταζουν οι ‘αριστεροί’ τα επιχειρηματα τους και τον λόγο τους, βγαίνουν και λένε ‘οι εργαζόμενοι δεν ξέρουν τα συμφεροντά τους’
Η ΓΣΕΕ εξυπηρετεί πρωτίστως τα συμφέροντα των συνδικαλιστών που την απαρτίζουν.
Κατα παράξενο τρόπο θα συμφωνήσω μαζί σου οτι χωρίς να το θέλει εξυπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.
Οταν το κόστος για μια μεγάλη επιχειρηση να συμμορφωθεί με όλο το γραφειοκρατικό οικοδόμημα (εκ των οποίων οι συλλογικές συμβάσεις είναι ενα βασικό συστατικό) ειναι 2% και για μια μικρή επιχείρηση ειναι το 30% τότε η μικρή επιχειρηση δεν μπορεί να ανταγωνιστεί.
Ο μεγαλύτερος φόβος του μεγαλου κεφαλαίου δεν ειναι το ‘μαζικο εργατικό κίνημα’ ή οι ‘αγωνιστικές κινητοποιήσεις’, αν καπου τα πραγματα γίνουν ζόρικα θα φύγουν. Εδώ τα πραγματα δεν ειναι ζορικα΄και φευγουν και πανε αλλου.
Ο μεγαλύτερος φόβος του μεγάλου κεφαλαίου είναι ο ανταγωνισμός και ιδιαιτερα απο τις μικρές επιχειρήσεις. Αυτές μπορούν να εφευρουν ανατρεπτικές τεχνολογίες και προιόντα, που θα τα προτιμήσει ο κόσμος.Μπορω να σου αναφέρω παμπολλα παραδείγματα ιδιαίτερα στην εποχή μας, που οι Δαβιδ τσακιζουν τους Γολιαθ, και χωρίς ουτε μία αγωνιστική κινητοποίηση.
Η δράση της ΓΣΕΕ δεν επιρρεαζει τόσο πολύ την επιχείρηση των 100 και 500 εργαζομένων, που έχει αρκετα κεφάλαια, και χρησιμοποιώντας οικονομίες της κλίμακας μπορεί να χειριστεί τις ιδιοτροπίες μιας συλλογικής σύμβασης εργασίας.
Όμως για τον επαγγελματια που θέλει να προσλαβει εναν βοηθό, ή για καποιόν που έχει 5 εργαζομένους του κανει την ζωή δύσκολη στην καλύτερη περίπτωση.
Αρα η ΓΣΕΕ (όπως και η ‘Αριστερα’ γενικότερα) βοηθάει το μεγάλο κεφάλαιο να διατηρήσει τα προνόμια του.
Στο δευτερο σου ερώτημα, η γνώμη μου είναι οτι κανεις την λαθος ερώτηση.
τα 680 ευρω μεικτα, μπορεί να ειναι αρκετα για καποιόν ο οποιος εχει συμπληρωματικό εισόδημα απο νοικια ή δευτερη δουλεια και δεν έχει υποχρεώσεις΄η εχει δικο του σπίτι και δεν πληρώνει ενοίκιο, ενώ και 1200 δεν φτάνουν σε μία μόνη μητερα που μένει στο ενοίκιο.
Το σωστό ερώτημα κατα την γνώμη μου είναι να δούμε, ποιό ειναι το ποσοστό της ανεργίας, ποιό ειναι το ποσοστό της φτώχειας, ποιά ειναι τα κοινωνικά χαρακτηριστικά και να στοχευσουμε όχι σε μια ισοπεδωτική και εξισωτική λογική που ότι δουλεια και να κάνεις θα πάρεις τα ίδια λεφτά. Αλλα που ο καθένας θα πληρώνεται με βάση την ποιότητα της εργασίας του και της παραγωγικότητας του (η αγορά εδώ ξέρει καλύτερα απο το Κράτος να το κρίνει αυτο), και αν καποιοι μενουν πίσω να δούμε γιατι μένουν πίσω και να τους βοηθήσουμε αποτελεσματικά και σε βάθος χρόνου (εδώ το Κράτος μπορεί να παίξει εναν ρόλο).
Δεν θέλω να επεκταθώ σε αυτό το ποστ, αλλα αν θές το συζητάμε παραπάνω.
Τελος αν θα μπορούσα να παρεμβω στην αντιμετώπιση του theo και απο εσένα Αγνωστε Χ και απο τον Καρπίδη σε αλλο θέμα.
Ειναι ολοφάνερο οτι ο theo εχει φιλελευθερες αποψεις, και οτι ο φιλελευθερισμός έχει προτάσεις για όλες τις πτυχές της ζωής.
Αν θέλετε να γνωρίσετε τις φιλελεύθερες προτάσεις, έχω μερικούς συνδέσμους που μπορώ να παραθέσω.
Όμως όταν λείπει ο αντιλογος ακόμα και τα πιό σαθρα επιχειρήματα, μπορούν να σταθούν και μάλιστα και σε σχετικό βαθος χρόνου.
Θα έρθει καποια στιγμή που θα πρεπει να μιλήσεις και να κανεις κριτική για τις προτάσεις του αλλου, γιατι αν ο καθένας δεν ελεγχει τι λεει ο αλλος, δεν γινεται διαλογος και ο καθένας λεει τα δικά του.
Δικαιωμά σου να μην απαντας στον theo και να μην κανεις διαλογο μαζί του, όμως το οτι κανει επιμονη κριτική σε αυτά που γραφουν πολλοι ‘αριστεροι’ εδώ δεν είναι τρολλαρισμα.
Οι ‘αριστεροι’ εχουν δημιουργήσει μια ολόκληρη σχολή στο να μιλάνε χωρίς να σκεφτονται, στο να προτείνουν χωρίς να υπολογίζουν τις επιπτώσεις των προτάσεων τους, στο να κραυγάζουν λυσεις-συνθήματα χωρίς να αναλυουν τα προβλήματα.
Καποτε θα πρεπει να υπαρξει ενας αντίλογος, ουσιαστικός και εμπεριστατωμένος, διοτι ακριβώς επειδή η ‘αριστερα’ μιλαει χωρις ουσιαστικό αντιλογο 30 χρόνια τώρα, εχουν περάσει καποιές ιδέες της και ρητορική της στην ευρύτερη ελληνική κοινωνία και η πρόοδος αν δεν έχει σταματήσει, εχει καθυστερήσει παρα πολύ.
Γιατι αλλιώς καποιοί θα συνεχισουν να λένε οτι για τους σεισμους, λιμους και καταποντισμούς φταίει ο Δυτικός Κόσμος
ΟΤΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΝΑ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΑΔΑΗ Η ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΨΕΥΤΟΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΟΛΑ Κ ΚΥΡΙΩΣ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ . ΠΡΙΝ ΞΕΚΙΝΗΣΩ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΤΟΝΙΣΩ ΟΤΙ ΟΙ ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ-ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟΙ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΜΑΚΡΙΝΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.ΠΙΟ ΛΙΑΝΑ ΘΕΩΡΩ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΛΕΣ Κ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΤΙ . ΒΓΑΛΕ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΤΗΝ ΚΟΥΚΟΥΛΑ , ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΟΤΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΠΕΡΑΣΕ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΚΑΤΙ “ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ” ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΣΟΥ.
ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΜΑΣ . ΣΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΩ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Η ΣΣΕ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ . ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΛΕΓΕΤΑΙ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ , ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΤΩΠΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ , ΝΑ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ . ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ Η ΣΥΝΟΜΟΣΜΠΟΝΔΙΑ ΕΧΕΙ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙ ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΓΚΑΜΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ , ΠΟΛΛΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ ΣΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ .
ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΚΕ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΤΑ ΠΡΩΤΗ ΒΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟΝ ΜΙΣΘΟ ΤΟΥ ΑΝΕΙΔΙΚΕΥΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ . ΣΙΓΟΥΡΑ Η ΑΥΞΗΣΗ 1 ΕΥΡΩ ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΔΕΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΕΙ ΠΛΗΡΩΣ . ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΕΛΤΙΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΑΙ Η ΑΥΞΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΤΩΝ 4 ΕΥΡΩ ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ ΚΑΙ ΚΑΘΙΕΡΩΝΕΙ ΤΟΝ ΜΙΣΘΟ ΤΟΥ ΑΝΕΙΔΙΚΕΥΤΟΥ ΣΤΑ 740 ΕΥΡΩ .
ΠΑΜΕ ΣΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΙΠΩΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΕΣ Κ ΛΟΙΠΑ….
ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΙΡΕΤΟΙ ΚΑΙ ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ ΣΕ ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ( ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ,ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ, ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΟΡΓΑΝΑ ) ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ Κ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ . ΑΝ ΣΚΕΦΤΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Κ ΜΕ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ , ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΕΥΚΟΛΑ ΟΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΠΛΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΣΕΣ ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΠΕΡΝΑΝΕ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΦΘΑΣΟΥΝ ΕΚΕΙ Κ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΒΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ .
ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΘΕΩΡΕΙ ΟΤΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΛΕΓΧΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΑΛΥΟΥΜΕ (ΚΚΕ) ΤΟΤΕ ΕΜΕΙΣ Η ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ . ΑΛΛΩΣΤΕ ΤΟ ΚΚΕ ΕΧΕΙ Κ ΜΙΑ ΑΜΑΡΤΩΛΗ ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Κ ΠΡΟΚΑΛΩ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΑΔΑΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΜΑΖΙ ΜΟΥ ΝΑ ΤΟΥ ΤΑ ΕΞΗΓΗΣΩ . ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΗΣ ΤΩΡΑ .
ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΕΓΚΡΑΤΕΙΣ ΣΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΜΕ Κ ΣΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ . ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΒΟΛΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΝΙΚΑΙΑΣ ( ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ) ΘΑ ΣΑΣ ΠΕΙΣΕΙ . ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΥΣ( ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΑΝ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ) Κ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΥΣ Κ ΑΠΛΗΡΩΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ( 200 ΣΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ) ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΑΙ ΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΟΥΛΑΝΕ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣΥΝΗ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΣΥΝΤΗΡΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΕΞΙΟΥΣ .
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ
@dimitris: καλά για την προδοσία του εργατικού κινήματος είναι αστείο αλλά ας πάμε σε αυτό που μου έκανε εξαρχής εντύπωση. Φωνάζεις ή επειδή είσαι αδαής γράφεις με κεφαλαία; Στο ίντερνετ αυτό σημαίνει κραυγές. Αν θες γράφε με ελληνικά και με πεζά.
Κι εγώ σε ευχαριστώ. Για απολογητής των εργατοπατέρων καλός είσαι. Το ΚΚΕ άστο εκεί που είναι. Και να ξέρεις οτι σε αυτό το φόρουμ, δε συχνάζουν ξερόλες, αλλά άνθρωποι που εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους. Εδώ ο καθένας γράφει ελεύθερα αυτό που θέλει, είτε είναι φιλελεύθερος, είτε δεξίος είτε κομμουνιστής, είτε αναρχικός ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο.
Αυτά που λες για κουκούλες κτλ, ε, δε νομίζω οτι σηκώνουν σχολιασμό. Και παρεπιπτόντως, τα 740 ευρώ που αναφέρεις είναι μεικτά. Πράγμα που σημαίνει οτι ο μισθός που παίρνει στα χέρια του ο εργαζόμενος είναι κάτω από 700 ευρώ.
Θα ηθελα εδω να καταθεσω καποια αριθμητικα στοιχεια για να εμπλουτισω την συζητηση μας .
Τα στοιχεια αυτα τα δανειζομαι απο την Γ.Σ.Ε.Ε και την εφημεριδα “ΠΟΝΤΙΚΙ”…..για να μην νομιζετε οτι κανω τον ” ξερολα” ενα διαδεδομενο ειδος πολιτη στην χωρα μας .Εχουν δε να κανουν με την συμμετοχη των εργαζομενων στα συνδικατα , και τον κατακερματισμο του συνδικαλιστικου χωρου .
Στην Γ.Σ.Ε.Ε λοιπον ανηκουν 2.400 πρωτοβαθμιες συνδικαλιστικες οργανωσεις , ενω στην ΑΔΕΔΥ ανηκουν 1.300 πρωτοβαθμιες .
Ομοσπονδιες ανηκουν 62 στην ΓΣΕΕ και 45 στην ΑΔΕΔΥ , ενω τα εργατικα κεντρα που συσπειρωνουν τα πρωτοβαθμια σωματεια και ανηκουν στην ΓΣΕΕ ειναι 73 !
Θα περιμενε κανεις διαβαζοντας αυτους τους απιστευτους αριθμους, οτι η συμμετοχη των εργαζομενων στα συνδικατα ειναι σχεδον καθολικη , και ομως….συμβαινει ακριβως το αντιθετο. Τα συνδικατα αντιπροσωπευουν μονο το 29% των 2.500.000 μισθωτων !. Ειμαστε δε η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ χωρα στην Ευρωπη στην αντιπροσωπευση εργαζομενων στα συνδικατα ! Στον ιδιωτικο τομεα το ποσοστο αντιπροσωπευσης φτανει το 15% ενω στον δημοσιο τομεα ανερχεται στο 60% . Το δραματικο στην ολη κατασταση ειναι οτι στις γυναικες και τους νεους τα ποσοστα συνδικαλιζομενων πεφτουν κατω απο το 10% !!!.
Αρκετοι είναι οι λογοι που ευθυνονται για την συγκεκριμενη εικονα .
Η πολυδιασπαση , η κομματικη παρεμβαση , οι διαπαραταξιακες αντιδικιες και οι πελατειακες σχεσεις συνδικαλιστων με την κομματικη νομεκλατουρα φροντιζοντας κυριως για την κομματικη τους ανελιξη, καθως επισης και η αδυναμια αντιπετωπισης της κρατικης παρεμβασης στις διαπραγματευσεις εκ μερους των συνδικατων , είναι οι σημαντικοτερες αιτιες που η πλειοψηφια των εργαζομενων ειτε δεν εμπιστευεται τα συνδικατα , ειτε θεωρει περιττη την συμμετοχη σε αυτα .
Ο κυριοτερος ομως λογος για ολα αυτα ειναι το ειδος της οικονομικης διαθρωσης στην παραγωγικη διαδικασια της χωρας μας . Οταν δηλαδη το 97% των επιχειρησεων ανηκουν στην κατηγορια των επιχειρησεων που απασχολουν απο 1 εως 20 απασχολουμενους , και η πλειοψηφια αυτων ανηκουν στο μεταπρατικο εμποριο και κυριως στο λιανεμποριο το οποιο βιωνει μεγαλη κριση τα τελευταια χρονια , δυσκολα μπορει να ευδοκιμησει ο συνδικαλισμος .Οταν η νοοτροπια αυτου του κλαδου ειναι καθαρα ατομικιστικη , ενω τα συμφεροντα του συγκρουονται ολο και περισσοτερο με τον θεμελιωδη νομο της συγκεντρωποιησης του κεφαλαιου σε οσο το δυνατον λιγοτερα χερια, θα περιμενε κανεις διαφορετικο τροπο αντιμετωπισης του φαινομενου μεσω συνεταιρισμων και συνεργασιων . Η μιζερη νοοτροπια ομως του ‘απολυτου αφεντικου ‘, αλλα και της αρπαχτης αποδυναμωνουν καθε ειδος συλλογικης προσπαθειας . Οταν το μεταπρατικο εμποριο ακομα και σε μεγαλες επιχειρησεις κυριαρχει στην βαση της οικονομικης παραγωγης της χωρας μας τοτε το μελλον του τοπου προβλεπεται ζοφερο.Οταν η αλυσιδα της παραγωγης εχει ρυθμιστει ετσι ωστε αντι να παραγει απλα να παρακολουθει την μεταπρατικη διαδικασια τοτε ειναι ευκολο να σπασει , να καταρευσει η οικονομια και να αλλοιωθουν οι βασικοι αξονες οικονομικης βιωσιμοτητας ενος κρατους , μετατρεποντας το σε βασικο παροχεα υπηρεσιων πολλυεθνικων επιχειρησεων .Τετοιες ειδους οικονομιες ανηκουν στο οικονομικο μοντελο του πρωτογονου καπιταλισμου , που απο χρονια τωρα πιστευω οτι εχει εισελθει η χωρα μας .Οποια οικονομια δεν μπορει να επιβιωσει στηριζομενη στα μεσα και στον τροπο παραγωγης που διαθετει καταρεει .
Συνεπως δυο οι μεγαλες προκλησεις που εχει να αντιμετωπησει το συνδικαλιστικο κινημα . Πρωτα ειναι ο τροπος οργανωσης του και δευτερος η εναλλακτικη προταση του για τι ειδους οικονομια θελουμε . Μονο ετσι κατα την γνωμη μου τα συνδικατα θα παρουν την πρωτοβουλια των κινησεων , αποτελωντας κρισιμο ανασταλτικο παραγοντα στα σχεδια κυβερνησης και κεφαλαιου .
Γιάννη θα ήθελα να σε συγχαρώ για την παραθεση αυτών των πολύ διαφωτιστικών στοιχείων.
Διότι με την γλώσσα των αριθμών αποδυκνείεται πόσο μειοψηφικά ειναι τα συνδικάτα στον τομέα που παράγει ουσιαστικά πλούτο στην χώρα, και οτι ολες αυτές οι ‘κινητοποιήσεις’ ειναι κινητοποιήσεις των βολεμένων του Δημοσίου Τομέα ενάντια στην πλειοψηφία που ακόμα και να συμπαθεί τους συνδικαλιστές, δεν εχει πεισθεί, παρ’ολα αυτα υποφέρει.
Και γνωρίζω τι θα πούν καποιοί μειοψηφούντες στην ΓΣΕΕ εδω πέρα, οτι αυτοί εκφράζουν την αληθινή πλειοψηφία των εργαζομένων. Ειναι όμως ετσι;
Γιατι απο οτι φαινεται η ‘Αριστερα΄ ειναι η μειοψηφέια της ΓΣΕΕ που εκπροσωπεί την μειοψηφεια των εργαζομένων.
Θα ηταν ενδιαφέρον να γνωρίσουμε και τον αριθμό μελών του ΠΑΜΕ, που κατα τα φαινομενα ειναι εξω απο την ΓΣΕΕ (αριθμό μελών όχι ‘δυναμης, οπου θα πεταμε αριθμούς χωρίς αποδείξεις)
Πιό πριν αναφερθηκε οτι αν ‘διαβασω’ ιστορία θα διαπιστώσω το ‘καπελωμα’ του εργατικού κινήματος απο τα ‘συμφεροντα’
Ας το δεχτώ για υπόθεση εργασίας.
Δεν σημαινει οτι το ‘εργατικο κινημα’ ειναι ευαλλωτο και αδυναμο να αντισταθεί στο ‘καπελωμα’ των ‘συμφερόντων’;
Δεν σημαίνει οτι αυτοί που θέλουν να ηγηθούν ενός ‘εργατικου κινήματος’, ‘ανεξαρτητου’ και ‘δυναμικού’, δεν έχουν πεισει αρα το πρόβλημα ξεκινά απο αυτούς;
Πριν λοιπόν αναλωθείτε σε αναλύσεις του γιατι ‘ο εργαζομενος δεν ξέρει…’ ή οτι ‘ο εργαζομενος ψηφιζει ενάντια στα συμφέροντα του’ δεν θα επρεπε να αναρωτηθεί συσσωμη η ‘αριστερα’ αν αυτή προβάλει εναν συγχρονο οραμα για τον συνδικαλισμο που θα πεισει το ‘εργατικο κινημα’ και θα αντισταθεί αποτελεσματικά στο ‘καπελωμα’ των ‘συμφερόντων’;
ΔΗΜΗΤΡΗ, ΟΤΑΝ ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΑΠΑΔΕΣ ΕΧΟΥΝ ΚΛΕΨΕΙ, ΕΧΟΥΝ ΒΙΑΣΕΙ, ΕΧΟΥΝ ΑΤΙΜΑΣΕΙ ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΤΟΥΣ, ΤΟ ΠΡΟΣΠΕΡΝΑΣ, ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ, ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΤΟ ΡΑΣΟ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΠΑΠΑ ΚΑΙ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ. Ε ΛΟΙΠΟΝ, ΚΑΤ’ ΑΝΑΛΟΓΙΑ, ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗ. ΒΡΕΣ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ.
Theo και Φιλελεύθερε, ο “αριστερός” δεν έχει μαντικές ικανότητες. Απλά, επειδή βασίζει την ανάλυσή του στην επιστήμη (οικονομία κυρίως) – γιατί ο Μαρξισμός επιστήμη είναι, όσο κι αν δεν αρέσει αυτό – είναι ικανός να εκτιμήσει και να προβλέψει κάποια πράγματα από τα λεγόμενα “σημεία των καιρών”. Αυτό έχει επανειλημμένα συμβεί στην ιστορία των θετικών επιστημών. Το ότι ορισμένοι επιστήμονες (μειοψηφίες του κερατά, αφού σας αρέσει ως “γνήσιοι δημοκράτες” να ακροβατείτε με τις έννοιες αυτές) ανέλυσαν δεδομένα που δύσκολα (ή και καθόλου) γίνονταν αντιληπτά στην εποχή τους απ’ τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας και κατέληξαν στη διατύπωση θεωριών και αξιωμάτων πάνω στα οποία στηρίχτηκε και στηρίζεται και στις μέρες μας όλη η μετέπειτα τεχνολογική ανάπτυξη και πρόοδος της ανθρωπότητας, δεν σας λέει τίποτα;;; Μήπως το Χριστό δεν τον χλεύασαν οι “πλειοψηφίες” της εποχής του και μάλιστα “επέλεξαν” (οι κακές γλώσσες λένε ότι έγινε κάτι αντίστοιχο με αυτό που γίνεται σήμερα με τις “πλειψηφίες” της ΓΣΕΕ που “εκλέγουν” τις ηγεσίες τους) να δοθεί χάρη στο Βαραββά, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στο σταυρό του μαρτυρίου;; Ωστόσο, 2.000 χρόνια μετά, κάποιοι (ο Δυτικός μας Κόσμος, κατά κύριο λόγο) εξακολουθούν να πιστεύουν σε αυτόν και στα διδάγματά του, άσχετο αν τα τελευταία τα έχουν διαστρεβλώσει όσο δεν παίρνει, προκειμένου να χωρέσουν μέσα σε αυτά τα 7 θανάσιμα αμαρτήματά τους (απληστία, φθόνος κ.ο.κ.) και να μπορούν να δικαιολογούν τις σύγκρονες γενοκτονίες που κάνουν, πάντοτε στο όνομα του Θεού και εναντίον των άπιστων τρομοκρατών.
Κατά τα άλλα, σας παραπέμπω αμφότερους στην απάντηση που έχω ήδη δώσει στα περί “… Αταξίας στο κρανίο” του Φιλελεύθερου.
Ιδιαίτερα δε, σας προκαλώ και τους δύο να αναφέρετε, ένα έστω, βιβλίο Μαρξ, Ενγκελς ή Λένιν που έχετε διαβάσει και να πείτε ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ πού διαφωνείτε, αλλιώς είναι σαν να εκφέρετε γνώμη ή να απορρίπτετε π.χ. τη θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν, χωρίς να έχετε διαβάσει ποτέ σας Φυσική (που κι αυτή στα βιβλία ως θεωρία διατυπώνεται, προτού επιβεβαιωθεί από το πείραμα και την εφαρμογή της στην πράξη). Νομίζω πως έτσι μόνο η βάση της συζήτησής μας θα είναι πολύ πιο υγιής και ωφέλιμη για όλους.
Να’ στε καλά και καλό μήνα σε όλους.
FILELEYTHEROS_154 @ ενταυθα …
Τα οσα ειπα σιγουρα δεν τα ειπα για να χαρουμε αλλα για να προβληματισθουμε . Ο καθενας μας τα χρησιμοποιει οπως θελει , το προβλημα ομως του κατακερματισμου του συνδικαλιστικου κινηματος αφορα ολους οσους εχουν σχεση εξαρτημενης εργασιας , αρα και εσενα ( εκτος αν εισαι εφοπλιστης…που δεν εισαι γιατι αλλοιως θα περναγες τον χρονο σου …..και οχι στο politiko blog.) Επισης να σου πω οτι το ποσοστο της ευθυνης αυτων που συμμετεχουν ενεργα στο συνδικαλιστικο κινημα με αυτους που δεν συμετεχουν επιλεγοντας την απαθεια και την ευκολη κριτικη ειναι ακριβως το ιδιο !
Το να κανουμε ανεξοδη κριτικη για τους μηχανισμους του συνδικαλιστικου κινηματος ειναι το πιο ευκολο , το δυσκολο ειναι να συμμετεχουμε μαζικα ωστε να σπασουν οι μηχανισμοι και να αλλαξουμε αυτα που μας ενοχλουν . Ολοι…..οι εργαζομενοι εννοω……εχουμε την υποχρεωση να αποτελουμε μερος της λυσης και οχι του προβληματος .
Όπως το λες Γιάννη είναι. Αντί να καθόμαστε αραχτοί και να βλαστημάμε τη μοίρα μας, ας πάμε να γραφτούμε στα σωματεία μας, ας ακούσουμε, ας πάρουμε μέρος στις διαδικασίες και μετά η άκρη θα βρεθεί. Το σίγουρο είναι οτι όσο λέμε “ωχ αδερφέ, δε βαριέσαι” τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει.
THEO ΚΑΙ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΕ… ΤΙ ΓΙΝΑΤΕ ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ;;
ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΣΑΣ ΖΗΤΗΣΑ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΑΤΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΕΝΑ ΕΣΤΩ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΜΑΡΞ, ΕΝΓΚΕΛΣ Ή ΛΕΝΙΝ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΚΑΙ ΠΟΥ ΑΚΡΙΒΩΣ ΔΙΑΦΩΝΕΙΤΕ, ΕΧΕΤΕ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙ!!!
ΝΑ ΥΠΟΘΕΣΩ ΟΤΙ ΕΧΕΤΕ ΠΕΣΕΙ ΜΕ ΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΣΤΟ ΞΕΚΟΚΑΛΙΣΜΑ ΤΗΣ ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗΣ-ΛΕΝΙΝΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑΣ;;;