Δυο εθνικιστικά συλλαλητήρια;
Δημοσιευμένο από Agnostos X στην κατηγορία Δημ. Αναγέννηση, εκκλησία, ΛΑΟΣ, ΜΜΕ, πολιτική
Καλά, μέχρι σήμερα μας πρήζανε όλοι στα ΜΜΕ με τις ξεχωριστές εργατικές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ και της ΓΣΕΕ. Και το επαναλαμβανόμενο ερώτημα ήτανε γιατί οι δύο φορείς δεν κάνουν κοινές συγκεντρώσεις, συλλαλητήρια κτλ. Αλλά ακόμη κι όταν δίνονταν απαντήσεις επιμένανε να θέτουν την ίδια ερώτηση, κάνοντας τους ανήξερους.
Σήμερα στη Θεσσαλονίκη γίνονται δύο εθνικιστικά συλλαλητήρια. Ένα διοργανώνει το ΛΑΟΣ κι ένα η εκκλησία με τη Δημοκρατική Αναγέννηση, όπως πληροφορούμαι, με κεντρικό ομιλητή -ποιον άλλο- τον μητροπολίτη Άνθιμο. Και πραγματικά αναρωτιέμαι: Για ποιο λόγο να γίνουν δύο εθνικιστικά συλλαλητήρια; Δηλαδή τι διαφορετικό διαδηλώνουν οι μεν σε σχέση με τους δε; Σε αυτή την περίπτωση τα ευαίσθητα ΜΜΕ δεν τα έπιασε ο καημός για την ενότητα των δύο πλευρών; Να μη σχολιάσω το τι διαφήμιση έπεσε γι αυτά τα συλλαλητήρια αυτές τις μέρες, με τους βουλευτές του ΛΑΟΣ να περιφέρονται από το πρωί ως το βράδυ σε οτι εκπομπή υπήρχε. Αλήθεια, γιατί με τον ίδιο τρόπο δεν προβλήθηκε και το αντιιμπεριαλιστικού χαρακτήρα συλλαλητήριο του ΚΚΕ πριν 10 μέρες; Ποιον βολεύει η εθνικιστική έξαρση στην περιοχή;
Είτε δύο, είτε τρία, είτε πενήντα, εγώ σε καμιά περίπτωση δε θα πρότεινα σε οποιονδήποτε να πάρει μέρος σε τέτοια συλλαλητήρια. Φτηνός πατριωτισμός που δεν βλέπει την ουσία των εξελίξεων και αυξάνει ακόμα περισσότερο την ένταση στην περιοχή. Επειδή δεν έχω καταθέσει σε post τη γνώμη μου για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και δεν προλαβαίνω αυτή τη στιγμή, παραπέμπω σε αντίστοιχο άρθρο του a8liou στο μπλογκ του, το οποίο με καλύπτει σε μεγάλο βαθμό.
photo via Krissi AKA Kiki
Άρθρα (RSS)
Άγνωστε Χ,
υπάρχει τελικά και ένα είδος συλλαλητηρίων που δεν εγκρίνεις! Αλλά τι σημαίνει εθνικιστικά? Γιατί με ό,τι δε συμφωνούμε πρέπει να κολλάμε και μία ταμπέλα επάνω? Αναρωτήθηκες ποτέ αν μεταξύ των 15.000 πολιτών, που τα παρακολούθησαν, συγκαταλέγονταν και ψηφοφόροι του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ?
Αναρωτήθηκες αν το κυριακάτικο κήρυγμα του Άνθιμου το παρακολουθούν ευχαρίστως κάθε Κυριακή επίσης ψηφοφόροι του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ?
Και τι σημαίνει άραγε φθηνός πατριωτισμός? και ποιος είναι ο ακριβός και πώς τον υποδεικνύει το ΚΚΕ. Μας φλομώνει κάθε φορά στις μπούρδες του περί του τι σημαίνει εθνικισμός, φασισμός, ναζισμός και άλλα τέτοια και τελικά καταλήγει στο συμπέρασμα ότι πρέπει να είμαστε πατριώτες. Ωραία, συμφωνώ κατ’ αρχήν. Πού είναι λοιπόν η υπόδειξη να φερθούμε ως πατριώτες, επιδεικνύοντας έστω ακριβό πατριωτισμό εν αντιδιαστολεί με τον φθηνό τοιούτο του ΛΑΟΣ και του Ανθίμου.
Δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο Άγνωστε Χ, υπάρχει μόνο μία ακόμα απόδειξη ότι απέναντι και στην πιο εύλογη, αυτονόητη και καθολική στάση ενός λαού, θα υπάρχει ένας αντίλογος, περιβεβλημένος το μανδύα της “ιδεολογίας” που θα προέρχεται βεβαίως από την αριστερά.
Σε κάθε περίπτωση, μια και έχουμε γνωριστεί, σου κάνω την εξής ειλικρινή εξομολόγηση: είμαι Έλληνας, παρόλα τα κακά της, η πατρίδα μου μου αρέσει πολύ, την πονάω, την υποστηρίζω, θέλω να τη βλέπω να προοδεύει, θέλω να την υπολείπτεται όλος ο κόσμος, και θέλω να συνεισφέρω στην ευημερία της εν καιρώ ειρήνης και στην υπεράσπισή της εν καιρώ πολέμου. Είναι κακό αυτό? και πώς κρίνεται από αριστερής απόψεως?
Leo, δεν θα πάρω μετρητή για να δω πόσοι ψηφοφόροι του ΚΚΕ ή του ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούν τα κηρύγματα του Άνθιμου ή συμμετέχουν στα εθνικιστικά συλλαλητήρια. Πολύ σύντομα, αφού τα ποστ δεν τα γράφω για εμένα αλλά για να δίνω την ευκαιρία στους αναγνώστες να γράφουν την άποψή τους θα σταθώ σε δυο τρία σημεία
1ον) Με τους δήθεν συμμάχους που ακολουθείς πιστά, ποιος σου εξασφαλίζει οτι ακόμα κι αν η ΠΓΔΜ ονομαστεί Δημοκρατία των Σκοπίων δε θα αντιμετωπίζεις προβλήματα; Επιμένω οτι το πρόβλημα δεν είναι το όνομα, είναι το γεγονός οτι η Ελλάδα είναι βουτηγμένη στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και στους σχεδιασμούς τους. Δες τη λογική πάνω στην οποία γίνονται οι διαπραγματεύσεις τις τελευταίες μέρες: δώσε μου αυτό και θα σου δώσω ακόμα πιο πολύ στρατό σε Αφγανιστάν, Κόσσοβο κτλ.
2ον) Δε σου κάνει εντύπωση το γεγονός οτι ξαφνικά ανακινήθηκαν όλα τα φλέγοντα ζητήματα των βαλκανίων; Γιατί τέτοια πρεμούρα; Μήπως γιατί άρχισε να διεισδύει το ρωσικό κεφάλαιο στην περιοχή και θέλουν να το εμποδίσουν ΗΠΑ και Ε.Ε; Κι εμείς βρισκόμαστε κάπου στη μέση των ανταγωνισμών;
3ον) Γιατί με την ενωμένη Γιουγκοσλαβία -που τα Σκόπια ονομάζονταν επαρχία της Μακεδονίας- δεν είχαμε τόσα χρόνια προβλήματα και μετά το ’90 αποκτήσαμε;
4ον) Κι εγώ θέλω να δω τον τόπο μου να προοδεύει. Να προοδεύουν όμως αυτοί που παράγουν τον πλούτο, όχι αυτοί που εκμεταλλεύονται όλους τους υπόλοιπους. Το κεφάλαιο δεν έχει πατριωτισμό Leo. Έχει κέρδη. Ξέρεις πόσα εργοστάσια έκλεισαν στη Βόρεια Ελλάδα τα τελευταία χρόνια αυτοί οι “πατριώτες” για να τα μεταφέρουν στη Βουλγαρία, τα Σκόπια κτλ.
Επίσης, θα ήθελα να σε παρακαλέσω, επειδή σέβομαι την αντίθετη φωνή, να μην αποκαλέσεις ξανά μπούρδες τις δικές μου απόψεις. Αν τις θεωρείς μπούρδες, κανένα πρόβλημα, κράτα το χαρακτηρισμό όμως για σένα. Διατυπώνεις κάποιες θέσεις -με τις οποίες διαφωνώ, αλλά εν πάσει περιπτώσει σεβαστές- και δε χρειάζεται να προσβάλλεις ούτε εμένα ούτε άλλους αριστερούς αρθρογράφους του φόρουμ με τέτοιους χαρακτηρισμούς…Εξάλλου το τι είναι σωστό και τι λάθος, αποδεικνύεται στην πράξη, δε συμφωνείς;
Άγνωστε Χ,
δεν απηύθυνα κανένα χαρακτηρισμό σε σένα και τις απόψεις σου και εξάλλου δε συνηθίζω να κάνω κάτι τέτοιο. Στο ΚΚΕ αναφερόμουνα και το ρήμα είναι στο τρίτο ενικό (φλομώνει). Εξάλλου δεν έχω ακούσει ποτέ τις δικές σου απόψεις περί ναζισμού, φασισμού και εθνικισμού.
Το έχω γράψει πολλές φορές ότι η εκμετάλλευση είναι σύμφυτη με την ισχύ και η ισχύς υπάρχει σε κάθε πολιτικό σύστημα. Το να μην εκμεταλλεύεται ο ισχυρότερος τον πιο αδύναμο είναι θέμα ενός σωστά λειτουργούντος κράτους και μιας ισχυρής κυβέρνησης, που δυστυχώς δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Μ’ άλλα λόγια, όταν με εκμεταλλεύεται κάποιος, το πρώτο που σκέφτομαι είναι ότι δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί να τον σταματήσουν, όχι τι κακό είναι το φιλελεύθερο σύστημα.
Αυτό δε σημαίνει ότι η θέση των εργαζομένων σήμερα δεν είναι πολύ καλύτερη απ’ ό,τι ήταν παλιότερα σε πολλά θέματα.
Επαναλαμβάνω ότι ποτέ δεν απέδωσα χαρακτηρισμό στις δικές σου απόψεις, θα ήθελα να είναι ξεκάθαρο αυτό.
Να διατυπώσω μια γνώμη αν μου επιτρέπεται!
Η άποψη της εκμετάλλευσης του αδυνάτου από τον ισχυρό είναι σωστή με την προϋπόθεση στην θέση του αδυνάτου να εννοείται ο εργαζόμενος μισθωτός, ο άνεργος, ο μικροαγρότης, ο μικροεπαγγελματίας κλπ. και στην θέση του ισχυρού εννοείται ο κεφαλαιοκράτης καπιταλιστής, οι ιμπεριαλιστικές ενώσεις π.χ. ΝΑΤΟ, ΕΕ κλπ.
Οι άδικοι χαραχτηρισμοί (μπούρδες κλπ) που κάποιοι αποδίδουν στο ΚΚΕ, το μόνο που δείχνουν είναι ένδεια επιχειρημάτων και σωστής παιδείας.
Μπορεί να μην αρέσει αυτό, αλλά το ΚΚΕ (όχι ότι είναι το μόνο, έτσι;) διαχρονικά έχει δώσει μαθήματα υψηλού πατριωτισμού (και αναφέρομαι και κατά την διάρκεια της γερμανικής κατοχής που ενώ οι κομμουνιστές πολεμούσαν στα βουνά κάποιοι άλλοι … παραθέριζαν είτε στην Αίγυπτο είτε σε χώρες της Ευρώπης, αλλά και κατά την διάρκεια των πρόσφατων βομβαρδισμών των ιμπεριαλιστών στην Γιουγκοσλαβία κλπ.)
Υ.Γ. και ελπίζω να μην δω αναφορές σε βιβλία που γράψαν κάποιοι επαγγελματίες αντικομμουνιστές που βρίθουν από ανακρίβειες και λασπολογίες …