apergia.JPG
Πλησιάζει η 13η Φλεβάρη, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη πανελλαδική απεργία μέσα σε διάστημα δύο μηνών. Ευτυχώς, επιτέλους θα υπάρξει μια ευκαιρία να ξεκολλήσει ο κόσμος από τη σκανδαλολογία, τα DVD και τον Μάκη και να ασχοληθεί και με κάτι που πραγματικά τον καίει.
Την εβδομάδα που μας έρχεται θα τεθεί επί τάπητος το θέμα του ασφαλιστικού και φυσικά οι προοπτικές που ανοίγονται για τους εργαζόμενους μετά και το τέλος του “διαλόγου” μόνο ευοίωνες δεν χαρακτηρίζονται. Εξάλλου όπως έλεγε κι ένας πολιτικός αναλυτής στην τηλεόραση “διάλογος δε γίνεται όταν πρόκειται να δοθεί κάποια παροχή, αλλά όταν θέλει η κυβέρνηση να πάρει”.
Το γιατί γίνεται η απεργία είναι γνωστό και δεν πρόκειται να το αναλύσω. Θέλω όμως να ενημερώσω τον πρόεδρο και γενικότερα την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ οτι οι απεργίες δεν οργανώνονται μέσω τηλεοπτικών συνεντεύξεων και φαξ. Για να είναι επιτυχημένη μια απεργία πρέπει να “οργώσεις” τους χώρους δουλειάς και να ενημερώσεις τους εργαζόμενους. Πρέπει να πας εκεί που η τρομοκρατία οργιάζει και να βοηθήσεις αυτούς που θέλουν να απεργήσουν. Πρέπει εάν απολυθεί κάποιος εργαζόμενος επειδή απήργησε να ξεσηκώσεις τον κόσμο μέχρι να επαναπροσληφθεί και όχι να σφυρίζεις αδιάφορα και να το παίζεις δεξί χέρι της εργοδοσίας. Αυτό είναι το χρέος του συνδικαλιστή, του σωματείου, της ΓΣΕΕ.
Και για να μην θεωρηθεί οτι αυτό είναι μια κατάσταση που αγκαλιάζει όλους τους συνδικαλιστικούς φορείς, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ όπως σε κάθε απεργιακή κινητοποίηση, έχουν ξεκινήσει αμέτρητες περιοδείες προκειμένου να ενημερωθεί ο εργατόκοσμος για τις εξελίξεις και την απεργία. Την Τετάρτη θα δώσουν μάχη στα γκέτο από νωρίς το πρωί για να απεργήσουν οι εργαζόμενοι και δε θα πάνε στις 11.00 αγουροξυπνημένοι με τα κοστούμια τους στην πορεία. Αν απολυθεί απεργός συνάδελφος θα κηρύξουν κινητοποιήσεις μέχρι να ξαναπροσληφθεί(όπως έγινε και με την προηγούμενη απεργία σε Καρφούρ, Ρενό και Αστέρα Βουλιαγμένης).
Βεβαίως υπάρχει και το ζήτημα των αιτημάτων. Τι διεκδικεί το ΠΑΜΕ και τι η ΓΣΕΕ. Οι διαφορές είναι χαώδεις αλλά εγώ θα σταθώ μόνο στο εξής. Γιατί συναγωνιστές της ΓΣΕΕ πασχίζετε να μην περάσει ο νόμος-Μαγγίνα αλλά να εφαρμοστεί ο νόμος-Ρέππα; Στην ουσία τους είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα-όπως είχε πει και ο γνωστός εργατολόγος, Μητρόπουλος. Άρα; Τι ακριβώς διεκδικούμε; Πόσο λιγότερα θα χάσουμε;
Πιο παλιά σε ένα post στο πολιτικό μπλογκ είχε ρωτήσει κάποιος αναγνώστης: “Εγώ θέλω να κατέβω στη συγκέντρωση, αλλά δε θέλω να πάω με το ΠΑΜΕ. Να μην κατέβω δηλαδή καθόλου;”. Όχι ρε παιδιά, πηγαίνετε όπου θέλετε. Αλλά να ξέρετε και τι κατεβαίνετε να διεκδικήσετε με τον κάθε φορέα. Και να βλέπετε και ποιοι είναι αυτοί που ηγούνται των συγκεκριμένων διεκδικήσεων.

4 σχόλια στο “Απεργία δεν κάνεις μέσω των τηλεοράσεων…”
  1. mimi says:

Μου αρέσει το κομμάτι που λες ότι ”Πρέπει να πας εκεί που η τρομοκρατία οργιάζει και να βοηθήσεις αυτούς που θέλουν να απεργήσουν. Πρέπει εάν απολυθεί κάποιος εργαζόμενος επειδή απήργησε να ξεσηκώσεις τον κόσμο μέχρι να επαναπροσληφθεί και όχι να σφυρίζεις αδιάφορα και να το παίζεις δεξί χέρι της εργοδοσίας”, αυτό είναι πραγματικά ένα ζήτημα. Είχα βρεθεί παλιότερα σε ένα ιδιωτικό πολύ καλό διαγνωστικό κέντρο,κάνοντας την πρακτική μου άσκηση όπου πληροφορήθηκα από έναν εργαζόμενο ότι και οι υπερωρίες τους δεν πληρώνονται και ούτε τολμούν να σκεφτούν να απεργήσουν. Πρόσφατα, ενημερώθηκα για συλλογική σύμβαση που υπογράφηκε με τα φροντιστήρια όπου για μια ώρα η κατώτερη αμοιβή για ένα άγαμο καθηγητή με 0-3 χρόνια εμπειρία είναι 11,81 ευρώ μεικτά, 9,92 καθαρά (το λέω και για ενημέρωση) και σκεφτόμουν και κουβέντιαζα με φίλες μου, ότι αν μας δίναν λιγότερα θα αντιδρούσαμε;;; θα αναφέραμε την εν λόγω σύμβαση;; ή θα σιωπούσαμε φοβούμενοι την απόρριψη;; είναι δύσκολα ερωτήματα. Σαφώς ο καθένας ενεργεί κατά συνείδηση και κατά βούληση και βάση προσωπικών αντιλήψεων,αλλά πρέπει να υπάρχει και μια γενική και οργανωμένη υποστήριξη σε αυτά τα θέματα. Να σταματήσει η καραμέλα ‘Ε στην Ελλάδα ζεις, τι περιμένεις;;;” ναι ζω στην Ελλάδα, αλλά περιμένω να γίνεται σεβαστή η προσφορά μου και να μην γίνομαι αντικείμενο εκμετάλλευσης. Αυτό νομίζω λοιπόν, αντιμετωπίζεται με συλλογικές και όχι με ατομικές συμβάσεις εργασίας, με ισχυρά σωματεία και αλληλουποστήριξη των κλάδων, κοινωνική αλλυλεγγύη.

2. @mimi: Ευχαριστώ για την πληροφορία ως προς το ύψος της αμοιβής του ιδιωτικού εκπαιδευτικού! Γιατί το έψαχνα και δε το έβρισκα. Όχι τίποτα άλλο, αλλά του χρόνου θα δουλεύω -αν όλα πάνε καλά- σε φροντιστήριο και πρέπει να ξέρω τι θα ζητήσω.

3. [...] τις κοινές πορείες. Για την απεργία έγραψε και στο forum ο Άγνωστος Χ Η φωτογραφία είναι του Ερυθρού. Bookmark It Hide [...]

4. mimi says:

@ Άγνωστε Χ, μπορείς να μπεις http://www.pev.gr έχει σε κάποιο Link πίνακα αναλυτικό, είναι για όλους τους καθηγητές, όχι μόνο για βιολόγους, οπότε καλή επιτυχία!

5.  
Κάντε ένα σχόλιο

CommentLuv Enabled