Άμα έχεις τέτοιoυς φίλους…
Δημοσιευμένο από Agnostos X στην κατηγορία διεθνή, εξωτερική πολιτική
Τελικά οι ιμπεριαλιστές τι έχουν; Μόνιμους συμμάχους ή μόνιμα συμφέροντα; Και μια ματιά να ρίξεις στην ιστορία καταλαβαίνεις οτι μάλλον το δεύτερο ισχύει. Έχω βαρεθεί να ακούω οτι οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. είναι σύμμαχοί μας. Εγώ θα ήθελα να μάθω από που ακριβώς συνάγεται αυτό το συμπέρασμα. Με αφορμή και τις τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα της ΠΓΔΜ, διάβασα οτι η κυβέρνηση των ΗΠΑ μας έκανε συστάσεις. Του στυλ οτι το βέτο δε θα βοηθήσει στη λύση του προβλήματος, κι οτι η ΠΓΔΜ πρέπει απαραιτήτως να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ για να ενισχυθεί η “σταθερότητα” στην περιοχή. Μας “προέτρεψαν” επίσης να αναγνωρίσουμε το ψευδοκράτος του Κοσσόβου.
Το δεύτερο ερώτημα που έρχεται αβίαστα, μετά το πρώτο που έθεσα είναι το εξής. Αφού λοιπόν οι “σύμμαχοι” μας, γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τις όποιες θέσεις μας, γιατί θα έπρεπε να τους θεωρούμε συμμάχους και να τους υπηρετούμε πιστά; Δεν ξέρω τι κέρδη μπορεί να έχει το κεφάλαιο των βαλκανικών χωρών από τέτοιες επιλογές, όμως το σίγουρο είναι οτι οι λαοί αυτών των χωρών δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα. Στο τέλος μπορεί να τους βάλουν και να σκοτωθούνε για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα μιας χούφτας οικονομικών παραγόντων. Τους λαούς δεν πρέπει να τους ενδιαφέρει όμως αυτό γιατί οι ίδιοι είναι οι μεγάλοι χαμένοι μιας τέτοιας εξέλιξης.
Και μετά τα παραπάνω αναρωτιέμαι. Αν πάρουμε υπόψη και το βιοτικό επίπεδο των λαών της βαλκανικής-που οι περισσότεροι βρίσκονται ήδη στις αγκάλες της Ε.Ε.- για ποιο λόγο θα πρέπει να θεωρούν συμμάχους τους τις ΗΠΑ, την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ; Μήπως πρέπει να έρθουν σε ρήξη με αυτούς τους οργανισμούς και τους ντόποιους εκπροσώπους τους; Γιατί διαφορετικά δεν πρόκειται ποτέ να κάνουν κουμάντο οι ίδιοι στον τόπο τους…
photo via ReneS
Άρθρα (RSS)
Και μετά την ρήξη ……. τι;