Θέλει να κρυφτεί…κι η χαρά δεν τον αφήνει!
Δημοσιευμένο από Agnostos X στην κατηγορία εκκλησία
Ώστε έτσι σεβασμιότατε- τρομάρα σου- μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμε! Ούτε την περίσταση δε σεβάστηκες χθες και επέλεξες την κηδεία του επικεφαλής της ελληνικής εκκλησίας για να εκτοξεύσεις για ακόμη μια φορά τις αντιδραστικές σου κορώνες! Βασικά δε σεβάστηκες ούτε το νεκρό αρχιεπίσκοπο, ο οποίος -παρά τις απόψεις που εξέφραζε κατά καιρούς και με τις οποίες δε συμφώνησα- προσπάθησε να κάνει κάποια ανοίγματα στην κοινωνία και έφτασε στο σημείο να γίνει ο πρώτος αρχιεπίσκοπος που επισκέφθηκε τον Περισσό. Δυστυχώς, όσα ανοίγματα κι αν έγιναν, το μυαλό κάποιων διακατέχεται από τέτοιες σκοταδιστικές απόψεις, σε σημείο να μη σταματάνε να τις εκφράζουν ακόμα και στις πιο ακατάλληλες στιγμές.
Τι είπε εν ολίγοις ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης στον επικήδειο λόγο του; Ψιλοπράγματα! Συμπεριέλαβε κατά την προσφώνησή του στους πολιτικούς παράγοντες τον τέως βασιλιά, φρόντισε να καταδικάσει όσους είναι άθεοι και πιστεύουν στον υλισμό, ενώ πρόλαβε να αναφέρει οτι ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος καταπολεμούσε με πάθος κάθε μοντέρνα θεωρία! Όταν δε, ρωτήθηκε γιατί προσφώνησε τον τέως βασιλιά απάντησε οτι δεν μπορούσε να τον αγνοήσει και οτι αν τελικά δεν είχε αυτό το δικαίωμα δε θα είχαμε δημοκρατία!
Κάνετε λάθος σεβασμιότατε. Μάλλον δίκαιο έχετε αλλά εν μέρει. Δεν έχουμε δημοκρατία για όλους, αλλά η δημοκρατία που έχουμε χωράει κάτι τύπους σαν εσάς. Άλλους δεν χωράει. Και μάλιστα η δική σας αντίληψη περί δημοκρατίας αποδέχεται μόνο όσους είναι ορθόδοξοι χριστιανοί. Όλοι οι άλλοι πρέπει να καταπολεμηθούν και να σταλούν στην πυρά. Όσοι δεν πιστεύουν και όσοι αποδέχονται τον υλισμό ως φιλοσοφική θεωρία στο πυρ το εξώτερον!
Η δική σας δημοκρατία χωράει έναν άνθρωπο του οποίου την οικογένεια κάποτε μας “φύτεψαν” προκειμένου να μας κυβερνάει, και τον οποίο το ίδιο το ποίμνιό σας πριν λίγες δεκαετίες τον έστειλε από εκεί που ήρθε.
Θλίβομαι πραγματικά για τη στάση της ιεραρχίας της εκκλησίας. Θλίβομαι γιατί διαχρονικά δεν έχει καμιά σχέση η συμπεριφορά της με τη συμπεριφορά των απλών κληρικών και καμιά σχέση με τα χριστιανικά ιδεώδη και κηρύγματα. Ωραίες είναι οι εθνικιστικές κραυγές που εκφωνείτε κατά καιρούς σεβασμιότατε αλλά δε θα θέλατε να σας θυμίσω τι στάση κράτησαν οι περισσότεροι ανώτεροι-τονίζω τη λέξη- κληρικοί κατά τη διάρκεια της τριπλής κατοχής. Ωραίες είναι και οι “δημοκρατικές σας” απόψεις οι οποίες συμπεριλαμβάνουν οτιδήποτε άλλο εκτός από τις μοντέρνες θεωρίες όπως λέτε. Κόπτεστε για την ελληνική παιδεία, αλλά πρώτος καταδικάζετε τους μαθητικούς αγώνες. Δυστυχώς για εσάς, με τη συμπεριφορά σας επιβεβαιώνετε καθημερινά τη φράση του Μαρξ ” η θρησκεία είναι το όπιο του λαού”.
Αν θέλετε να κάνετε κάτι ωφέλιμο, απλά αφοσιωθείτε στο φιλανθρωπικό και θρησκευτικό έργο της εκκλησίας που πρεσβεύευτε. Δε χρειαζόμαστε άλλον ένα σκοταδιστή κάθε τρεις και λίγο στις τηλεοράσεις μας. Εξάλλου αυτό το ρόλο τον παίζει πολύ καλά και συγκεκριμένο κοινοβουλευτικό κόμμα στο οποίο υποθέτω θα έχετε και ιδιαίτερη συμπάθεια. Αλλά σταματήστε να προσβάλλετε με τις τοποθετήσεις σας ένα σοβαρό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας και να δηλητηριάζετε κάθε ριζοσπαστική ιδέα και κίνηση με τις απόψεις σας. Το ρόλο της εκκλησίας τον έχουμε εμπεδώσει καλά. Εσείς με τις ακραίες θέσεις σας απλά εκτίθεστε ακόμα και στα μάτια ανθρώπων που πιστεύουν στην ορθόδοξη πίστη.
Υ.Γ Άραγε η δημοκρατία σας αντέχει απόψεις σαν τη δική μου ή θα ξεκινήσετε διαδικάσια για τον αφορισμό μου; Όχι οτι με νοιάζει, αλλά θέλω να δω τα όρια των δημοκρατικών σας πεποιθήσεων…
Άρθρα (RSS)
Δε το παρακολούθησα το συγκεκριμένο γεγονός αλλά το άκουσα αργότερα. Μου έκανε την χειρότερη εντύπωση να προσφωνήσει τον τέως λες και έχει θεσμικό ρόλο, ένας απλός πολίτης είναι πια!Ούτε βάση πρωτοκόλλου έπρεπε να το κάνει αυτό! και φανταστείτε να βγει αρχιεπίσκοπος…οοοορρρεεεεεε συυυυνννεεεεφφφφιά!!!!(που έλεγε και η Βλαχοπούλου)!Δεν ήξερα όμως για όλα τα άλλα που είπε, τα πληροφορήθηκα τώρα από το κείμενο σου, Άγνωστε Χ. Καλά σε κηδεία μιλούσε ή έκανε προπαγάνδα και μάλιστα των πιο συντηρητικών και σκοταδιστικών απόψεων;; Προσωπικά είχα καταλάβει τις απόψεις του εν λόγω μητροπολίτη, αλλά δε θα περίμενα ότι μια τέτοια μέρα θα προκαλούσε τόσο πολύ με τη στάση του. Μάλιστα, αν τόσο πολύ σέβεται την δημοκρατία θα έπρεπε να σέβεται και τους κανόνες της, όπως είναι το πρωτόκολλο που τηρείται σε τέτοιες περιπτώσεις και δε περιλαμβάνει προσφώνηση σε τεως!!Λυπάμαι πραγματικά γιατί με τέτοιες συμπεριφορές διώχνουν τον κόσμο από την εκκλησία και σίγουρα τη νεολαία την οποία τόσο θέλουν να έχουν…με τέτοια συμπεριφορά το μόνο που καταφέρνουν είναι να δείχνουν ένα αυταρχικό συντηρητικό πρόσωπο που καμιά σχέση δεν έχει με απλούς ιερείς και τον απλό κόσμο που συγκινείται και πιστεύει. Κρίμα….πολύ φοβάμαι ότι τα πράγματα δε θα αλλάξουν, γιατί από ότι βλέπουμε οι ‘υποψήφιοι΄φέρονται χειρότερα και από τους πολιτικούς, η εξουσία διαφθείρει χωρίς διακρίσεις….αντί για πνευματικότητα το παράδειγμα των ανώτερων κληρικών είναι άκρως απογοητευτικό και αποθαρρυντικό!
εχετε και οι δύο δίκαιο για τη νομιμότητα της προσφώνησης. δεν MΠOPΩ να καταλάβω όμως ΓIATI ενοχλήστε τόσο πολύ από αυτή. συγκεκριμένα μπορώ να σας πω ότι ήμουν μέσα στον μητροπολιτικό χώρο ( μη ρωτάτε KAΛYTEPA το πως…) και τη στιγμή που ο τέως βασιλείας μπήκε στο χώρο υπήρχαν πολύ από έξω που μπορώ να πω ότι ζητωκραύγαζαν. προς τι λοιπόν αυτοί οι σχολιασμοί; γιατί κατακρίνεται έναν πρώην δεσμό που ακόμη ωστόσο εκφράζει την άποψη πολλών συμπατριωτών μας;
@vonmanstein: ο κάθε άνθρωπος σαν απλός πολίτης μπορεί να εκφράζεται ελεύθερα και να ζητωκραυγάζει και να σκίζει τα ρούχα του, μη σου πω να κόβει και τις φλέβες του (οκ χιούμορ κάνω…), αλλά τι δεδομένη στιγμή ο μητροπολίτης Άνθιμος είχε ένα θεσμικό ρόλο, να εκφωνήσει τον επικήδειο για τον εκλιπόντα αρχιεπίσκοπο και έπρεπε να ακολουθήσει κάποιο πρωτόκολλο. Ο τέως πια είναι ένας απλός πολίτης δεν έχει κανένα θεσμικό ρόλο, δεν υπήρχε κανένας λόγος να τον προσφωνήσει προσωπικά. Θα μπορούσε να τον χαιρετίσει ιδιαιτέρως αργότερα αφού τόσο το ήθελε. Επίσης, υπάρχει μια ακόμη μεγαλύτερη μερίδα κόσμου που ενοχλήθηκε από τη συγκεκριμένη προσφώνηση, ξέρεις δεν είμαστε 2 τρελλοί σε αυτό το φόρουμ που το σχολιάσαμε δυσμενώς, έχει βουήξει ο τόπος!Άρα πρέπει εν έτη 2008 να γίνεται σεβαστό το κοινό αίσθημα, που είναι κατά πλειοψηφία αντιβασιλικό, άλλωστε ο κόσμος έξω από την μητρόπολη δε νομίζω ότι ήταν απόλυτα αντιπροσωπευτικός ως προς τις πολιτικές/θρησκευτικές/φιλοσοφικές πεποιθήσεις που συναντούμε στην ελληνική κοινωνία.
δεν ξέρω AN έχει βούιξει πραγματικά ο κόσμος αλλά εγώ ΔEN εχω ακούσει κάτι. άλλωστε αν είχε γίνει κάτι τέτοιο σίγουρα δεν θα άφηνε αδιάφορα τα ΜΜΕ. ίσως αυτέΣ οι αντιδράσεις να εκδηλώθηκαν ως συνήθως στους αριστερούς κύκλους. πάντως ο τέως βασιλείας ίσως να είναι ένας απλώς πολίτης. ωστόσο κάποτε αποτελούσε ένα πολύ σημαντικό πρόσωπο KAI αυτό δεν πρέπει να το αμφισβητούμε. εξάλλου οι θεσμοί που είναι νόμιμοι σήμερα και έχουν όπως λες κάποια αξία είναι τόσο βρώμικοι, ανάξιοι και εξευτελιστικοί (πάρε παράδειγμα τα φλογέρα ζητήματα που καταρακωνουν το κράτος στο πεδίο της πολιτικής ζωής) που θα ήταν πιο φρόνιμο να αναφερόμαστε σε έναν τέως βασιλεία πάρα σε εξευτελισμένους πολιτικούς και προέδρους που ΔEN έχουν κανένα κύρος στη διεθνή σκηνή. δεν θέλω να δείξω πως είμαι βασιλικός ή οτιδήποτε άλλο αλλά θέλω να είμαι αντικειμενικός σε κάποια θέματα. πρέπει NA σταματήσουμε να ισοπεδώνουμε KAΠOIEΣ αξίες έστω και αν αυτές δεν υφίστανται πλέον και να δείξουμε το στοιχειώδη σεβασμό. AYTO ΠIΣTEYΩ πως έκανε και ο μητροπολίτης ανθιμος.
Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης βούιξαν. Μου κάνει εντύπωση που δε το έχεις καταλάβει. Μάλιστα σήμερα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του μέγκα φιλοξενήθηκε ο μητροπολίτης Άνθιμος και ερωτήθηκε γι’αυτό. Όσο για τους βρώμικους πολιτικούς, δε ξέρω τι επιχείρημα είναι αυτό, αυτό που έχω να απαντήσω είναι ότι αυτούς τους ψηφίζουμε! και άρα είμαστε και εμείς υπεύθυνοι των επιλογών μας!Δεν ήρθαν να μπαστακωθούν με το έτσι θέλω κληρονωμόντας την εξουσία από τους προγόνους τους ή μάλλον από το Θεό. Επίσης επειδή μιλάς για αξίες, σημαντική και θεμελιώδης αξία είναι και το πολίτευμα αυτής της χώρας, η προεδρευομένη κοινοβουλευτική (αβασίλευτη) δημοκρατία και όσο για τους θεσμούς του παρελθόντος ούτε εγώ καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να αποδίδουμε τιμή σε έναν έκπτωτο βασιλιά (με το δημοψήφισμα του Λαού! έφυγε σου υπενθυμίζω) που δε προσέφερε κάτι ουσιαστικό στη χώρα, κατά την άποψη μεγάλου ποσοστού του ελληνικού λαού, όπως και η συντριπτική πλειοψηφία όλων των βασιλιάδων που πέρασαν από την Ελλάδα. Προσωπικά και ιδεολογικά δε πιστεύω στο θεσμό της βασιλίας παγκόσμια και διαχρονικά, μπορώ όμως να αναγνωρίσω αντικειμενικά την αξία ή την προσφορά κάποιων μοναρχών του παρελθόντος ή και τους παρόντος σε άλλες χώρες, όπως του βασιλιά της Ισπανίας, που χαίρει εκτίμησης από τη συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών του (κυρίως λόγω της στάσης του κατά της δικτατορίας του Φράνκο…), δυστυχώς δε μπορώ να πω κάτι παρόμοιο για τον εν λόγω πρώην μονάρχη. Οπότε δε ξέρω για ποιό σεβασμό μιλάς, μάλλον έχουμε διαφορετική αντίληψη της έννοιας του σεβασμού.
Εγώ δε θα πω πολλά επί του θέματος, μόνο το εξής. Ας κοιτάξει κάποιος τη στάση των βασιλιάδων: α) λίγο πριν τις δύο δικτατορίες (1936 και 1967) β) απέναντι στους αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες διαχρονικά γ) το που βρέθηκαν την περίοδο της κατοχήε, όταν ο ελληνικός λαός έδινε μάχη επιβίωσης. Δεν ξέρω πως αντιλαμβάνονται κάποιοι την προσφορά ενός πολιτικού, αλλά εγώ την αντιλαμβάνομαι ως προσφορά στον απλό κοσμάκη. Και οι “Έλληνες” βασιλιάδες μόνο στον απλό κοσμάκη δεν πρόσφεραν, γι αυτό και πήραν πόδι.
το ότι πολλοί βασιλείς προσέφεραν ελάχιστα πράγματα σε αυτόν τον τόπο είναι σίγουρο. πρέπει να πούμε όμως ότι ο θεσμός της βασιλείας ήταν πολύ κοντά στην εκκλησία. γιαυτό ΛOIΠON και ο μητροπολίτης θέλησε να τον προσφωνήσει στόν λόγο του. δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι που πρέπει να σχολιάσουμε. καθημερινά στους δρόμους γίνονται διαδηλώσεις και αλληλοσκοτώνονται άνθρωποι για επαναστάσεις και ιστορικα γεγονότα που δεν αγγίζουν καθόλου τον απλό λαό ( π.χ πολυτεχνιο, διαδηλώσεις για αριστερούς επαναστάτες) και εμείς αντί να σχολιάσουμε και να κατακρίνουμε αυτα ασχολούμαστε με το αν ο ανθιμος αναφέρθηκε σε ένα δημόσιο πρόσωπο που κάποτε αποτελούσε τη κορυφή της ιεραρχίας και εκπροσωπούσε το έθνος. αντί να πλήξουμε με τους πιο καυστικούς λόγους τα άτομα που βλασφημουν την πατρίδα και κατεβάζουν TIΣ ελληνικές σημαίες από τα πανεπιστήμια κάνουμε μια γλοιώδη κριτική πάνω σε θέματα που δεν απασχολούν και τόσο τον λαό. ότι ήταν ο βασιλείας παλιότερα είναι τώρα ο πρόεδρος της δημοκρατίας. μη ξεγελοίωμαστε. απαλλαχθήκαμε από τον ένα και φορτωθήκαμε με τον άλλο. όσον αφορά για τη στάση τού βασιλεία στις περιόδους κατοχής πρέπει να θέσω το εξής ερώτημα: η κυβερνηση που εμείς εκλέξαμε που βρισκόταν; μήπως σε κάποια χώρα της αφρικής; αυτή είναι η προσφορά στον απλό κοσμάκι;
@vonmanstein: Αγαπητέ μ, καταρχάς στα πλαίσια της ευγένειας δεν νομίζω ότι είναι και πολύ σωστό να μιλάς για γλοιώδη κριτική, πολύ εύκολα μπορώ και εγώ να δώσω χαρακτηρισμό και όχι τόσο κομψό στη δική σου κριτική. Επίσης, για ακόμη μια φορά θα σου πω ότι ο κόσμος ασχολήθηκε και σχολίασε το συγκεκριμένο θέμα, είτε σου άρεσε είτε όχι και αυτό φάνηκε και από την προβολή που έδωσαν στο θέμα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Όσο για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ψηφίζεται από την ελληνική βουλή, η οποία απαρτίζεται από βουλευτές που εκλέξαμε εμείς οι ίδιοι, οπότε λυπάμαι αλλά δεν είναι καθόλου το ίδιο. Όσο για την εκλεγμένη κυβέρνηση που λες πριν την κατοχή, στη δικτατορία του Μεταξά αναφέρεσαι;;;; για να ξέρω….
γνωρίζω πολύ καλά το πολιτικό μας σύστημα όπως γνωρίζω επίσης καλά και τον τρόπο που εκλέγονται οι άνθρωποι που μας κυβερνούν. και; αυτό σημαίνει πως όλα γίνονται με τον πλέον νόμιμο τρόπο; αυτό σημαίνει πως η ελληνική βουλή αποτελεί την αντανάκλαση της πολιτικής σκέψης και πεποίθησης του ελληνα πολίτη; αν το πιστεύουμε αυτό EIMAΣTE πολύ γελάσμένοι. σήμερα ο ελληνας πολίτης ψηφίζει είτε από υποχρέωση είτε από συμφέρον. δεν έχει πολιτική άποψη. δεν έχει πιστευω. αυτό αποδεικνύεται από τη μιζέρια και τη απογοήτευση που επικρατεί στα κατώτερα κλιμάκια της κοινωνίας μας. όσο για το χαρακτηρισμό γλοιώδη ΣYΓΓNΩMH αν σε ενόχλησε τόσο πολύ αλλά δεν ξέρω πως να εκφραστώ στα ΜΜΕ που έχουν καταντήσει χειρότερα και από τις πιο πεταμένες κουτσομπολίστικες εκπομπές. δυστυχώς ο χαρακτηρισμός δεν σχολιάζεται από τον ελληνικό λαό αλλά μόνο από μια μερίδα δημοσιογράφων και μερικών άλλων που BΓAZOYN στα παράθυρα των ειδήσεων μόνο και μόνο για να μαλώνουν. δεν θέλω να απαξιωσω κανένα θεσμό που ισχύει σήμερα. όπως είπατε όμως έχουμε δημοκρατιά. και ο μητροπολίτης ανεξάρτητα από την ιδιαιτερότητα της στιγμής έκρινε σκόπιμο να αναφερθεί στο θεσμό που πιστευω ότι έκανε λιγότερο κακό από το αντίστοιχο τον σημερινών κυβερνήσεων. όσο για τη κυβερνηση στην κατοχή εννοώ για αυτή που διορίστηκε από τους αγγλους και έδρασε στο ΚΑΪΡΟ και τη συρία. ίσως να μην ήταν εκλεγμένη από μας. ήταν όμως από τους συμμάχους που διαλέξαμε να υπερασπιστούμε. και αυτό επιλογή μας ήταν.
Μεγάλη μου ένσταση, ότι ο θεσμός της βασιλείας έκανε λιγότερο κακό από τις εκλεγμένες κυβερνήσεις!Μα η πορεία του ελληνικού κράτους θα ήταν πολύ διαφορετική, και καλύτερη κατά την άποψή μου, αν δεν είχαν έρθει ποτέ βασιλιάδες στην Ελλάδα και είχε συνεχίσει το έργο του ο πρώτος κυβερνήτης Καποδίστριας (φυσικά και μόνοι μας βγάλαμε τα μάτια μας αφού από Έλληνες δολοφονήθηκε), αλλά μην ξεχνάς τον Όθωνα που έφυγε κακήν κακώς μαζί με την Αμαλία του. Ή μήπως να θυμηθούμε τον Κωνσταντίνο των Βαλκανικών πολέμων, που αντί για τη Θεσαλονίκη ήθελε να πάει στο Μοναστήρι (αν δε κάνω λάθος) για οικονομικά συμφέροντα και αν δεν ήταν η πίεση του Βενιζέλου, θα είχαν μπει πρώτοι οι Βούλγαροι και τι θα σήμαινε αυτό;;;;…δε λέω ότι για όλα τα δεινά φταίει η βασιλεία, κατά βάση φταίει και το ξερό μας το κεφάλι, αλλά ο ελληνικός λαός διαχρονικά έχει πληγεί από ενέργειες και αποφάσεις βασιλιάδων που δεν ήθελαν και ποτέ να γίνουν ”Ελληνες’ εξ αίματος, αφού ποτέ κανείς δε δέχθηκε να παντρευτεί Ελληνίδα από επιλογή και αυτό είναι καταγεγραμμένο, αλλά αυτό είναι και το λιγότερο! Γι’αυτό και πολύ κόσμος αντιδρά ακόμη και σήμερα, λόγω πολύ κακών αναμνήσεων και βιωμάτων, από ξένους μονάρχες που πάντα εξυπηρετούσαν ξένα συμφέροντα.
Γυρόφερνε μέρες το μυαλό μου αυτή η σκέψη και δεν ήξερα αν έπρεπε να την εκφράσω αλλά εν πάσει περιπτώσει αποφάσισα να το κάνω. Φίλε vonmanstein γράφεις σε ένα σχόλιό σου πιο πάνω οτι ήσουν μέσα στο ναό και να μην ψάχνουμε το πως βρέθηκες εκεί. Αυτό το σχολιάκι σου σε συνδυασμό με το οτι υπερασπίζεσαι σθεναρά την αστυνομία στο σχετικό άρθρο του πολιτικού μπλογκ, καθώς επίσης και την ατάκα σου “οι αναρχικοί που μιλούσαν με τις δυνάμεις της αστυνομιας δεν ήταν τίποτα άλλο από ANΘPΩΠOYΣ της ασφαλείας που εισχωρούν στις παρατάξεις για να πάρουν πληροφορίες αν θες να ξέρεις” με βάζουν σε περίεργες σκέψεις. Και για να το εκφράσω όσο πιο κομψά μπορώ, με κάνει να σκέφτομαι οτι η αστυνομία εκσυγχρονίζεται κι αρχίζει εκτός από τις διαδηλώσεις και γενικά οτι έχει να κάνει με πολιτικές συγκεντρώσεις, να παρακολουθεί και την κίνηση στα μπλογκ πολιτικού προβληματισμού…
Κάποιοι ισχυρίζονται ότι η Εκκλησία είναι οπισθοδρομική, εκφράζει “κολλημένες” αντιλήψεις και είναι εντελώς εκτός τόπου και χρόνου. Όμως είναι πράγματι έτσι τα πράγματα ή μήπως η Εκκλησία αποτελεί θεμέλιο για μια άριστη κοινωνία ?
Θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα με απλά και σαφή επιχειρήματα.
Κατ’ αρχήν ας κάνουμε μια εισαγωγή.
Ιδρυτής της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας είναι ο Ιησούς Χριστός. Απλά και μόνο ένα βλέμμα να ρίξουμε στην ιστορία θα αντιληφθούμε αμέσως ότι η εμφάνιση και διάδοση του Χριστιανισμού αποτελεί γεγονός σημαντικότατο και καταπληκτικό το οποίο ζητεί εξήγηση. Είναι δυνατόν ένας χωρικός που ξεκίνησε από αφανή κωμόπολη (τη Ναζαρέτ), ο οποίος σταυρώθηκε από τους συμπολίτες του ως εγκληματίας, να λατρεύεται σήμερα ως Θεός και να αριθμεί στους οπαδούς του τους περισσότερους πολιτισμένους λαούς ? Είναι δυνατόν να επικρατεί μια τέτοια θρησκεία η οποία κηρύχθηκε από αγράμματους και ψαράδες ? Ας φαντασθούμε σήμερα ομάδα αγράμματων ανθρώπων να κηρύττει με πλήρη πτωχεία λόγου ότι ο διδάσκαλός τους, τον οποίο εμείς αγνοούμε πλήρως, καταδικάστηκε από τους συμπολίτες του και αφού πέθανε στη συνέχεια αναστήθηκε νικώντας το θάνατο και αποδεικνύοντας ότι είναι Θεός. Δεν θα τους πετάγαμε γιαούρτια ? Επίσης αυτή η ομάδα δεν είχε ούτε υψηλές κοινωνικές γνωριμίες, ούτε χρήματα, ούτε και χρησιμοποίησε βία για να επιβληθεί. Μάλιστα δέχθηκε φοβερή βία ιδιαίτερα τους 3 πρώτους αιώνες μ.Χ. με αποτέλεσμα να μαρτυρήσουν περίπου 13.000.000 άνθρωποι. Επιπρόσθετα αυτή η θρησκεία, εκτός πολλών άλλων εμποδίων, έρχεται να αντιπαραχθεί και στις θρησκείες των Ελλήνων και των Ρωμαίων οι οποίες ανταποκρίνονταν στα κατώτερα ένστικτα του ανθρώπου (Κάποια άλλη στιγμή ίσως αναφερθούμε σε τι κατάσταση βρήκε ο Χριστιανισμός τον τότε κόσμο (επιγραμματικά ανθρωποθυσίες, γυναίκα αντικείμενο και σκεύος ηδονής, φρικιαστικά θεάματα (μονομαχίες κλπ.), δούλοι κλπ.) και που τον οδήγησε.). Πολλοί εκ των θεών ήταν προσωποποιήσεις των ανθρωπίνων παθών (Αφροδίτη, Βάκχος, Διόνυσος κλπ.). Στις εορτές εκείνων των θρησκειών ικανοποιούνταν όλα τα ένστικτα των ανθρώπων και ξαφνικά έρχεται ο Χριστιανισμός και μιλάει για αρετή, πραότητα, αγνότητα, ταπείνωση, αυταπάρνηση, ανεξικακία, αγάπη προς τους εχθρούς κλπ. Ήταν δυνατόν λοιπόν να επικρατήσει μια τέτοια θρησκεία με όλα αυτά τα εμπόδια ? Αν εξετάσουμε τον Μωαμεθανισμό θα δούμε ότι ο Μωάμεθ προσπάθησε 13 χρόνια να προσελκύσει οπαδούς χρησιμοποιώντας το λόγο, αλλά οι κόποι του ήταν μάταιοι. Έτσι αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει τη βία και κατόπιν αυτής της αλλαγής, η θρησκεία του διαδόθηκε ταχέως. Επιπλέον ο Μωαμεθανισμός χρησιμοποιεί και τα σωματικά ένστικτα, όπως για παράδειγμα προβλέπει την πολυγαμία (μόνο για τους άντρες). Ως προς τις αποδείξεις που χρησιμοποίησε η κάθε θρησκεία θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Μωαμεθανισμός δεν επικαλείται θαύματα, ενώ ο Χριστιανισμός στηρίχθηκε σε θαύματα (η γέννηση εκ Παρθένου, η ανάσταση εκ νεκρών, θεραπείες κλπ.). Οι πρώτοι κήρυκες του Χριστιανισμού υπήρξαν και μάρτυρες των θαυμασίων αυτών γεγονότων. Θα μπορούσε βεβαίως κάποιος να πεί ότι ο Μωαμεθανισμός παρουσιάζει παράδειγμα θρησκείας η οποία διαδόθηκε χωρίς να επικαλείται θαύματα, όπως συνέβει και με το Βουδδισμό. Αλλά το γεγονός αυτό δείχνει ότι θρησκεία που βασίζεται σε θαύματα (όπως ο Χριστιανισμός) δεν θα ήταν δυνατόν να επικρατήσει και να διαδοθεί εάν τα θαύματα αυτά δεν ήταν εξ’ ολοκλήρου αληθινά.
Λαμβάνοντας όλα τα παραπάνω υπ’ όψιν θα μπορούσαμε να πούμε ότι είτε ο κόσμος εκείνη την εποχή τρελάθηκε (μαζική παράκρουση) και δέχθηκε το Χριστιανισμό και έφτασε στο σημείο να θυσιάζεται για το Χριστό, είτε ότι πράγματι αυτά που αναφέρονται στα Ευαγγέλια είναι αληθινά. Στη δεύτερη περίπτωση αναγνωρίζουμε ότι ο Χριστός είναι Θεός και κατά συνέπεια η διάδοση του Χριστιανισμού ήταν φυσικό αποτέλεσμα της πρόνοιας του Θεού.
Ας αφήσουμε όμως τον τρόπο διάδοσης και ας έρθουμε στην ουσία του Χριστιανισμού. Ο Χριστιανισμός λέει βλακείες, ιστορίες και παραμύθια για τους γέρους, παλαβομάρες για φευγάτους, ανοησίες μιας άλλης εποχής ? Ή μήπως λέει πράγματα που όλοι θα θέλαμε να ισχύουν και κατά συνέπεια εκφράζουν τις πιο πολιτισμένες και πιο εξελιγμένες κοινωνίες που θα μπορούσαμε να έχουμε ? Μήπως ο Χριστιανισμός δεν είναι αναχρονιστικός αλλά η τελευταία λέξη της μόδας, μίας μόδας που δεν παύει ποτέ να είναι στο προσκήνιο ?
Τι λέει ο Χριστιανισμός στα βασικά του σημεία ?
1) Ου Φονεύσεις: Να μη σκοτώνεις. Το ερώτημα είναι: θέλει κανείς σήμερα να σκοτώνει ο ένας άνθρωπος τον άλλο ? Απάντηση: Νομίζω ελάχιστοι πιστεύουν κάτι τέτοιο.
2) Ου Κλέψεις: Να μην κλέβεις. Το ερώτημα είναι: μας αρέσει να κλέβουμε και να μας κλέβουν ? Ίδια απάντηση.
3) Ου Ψευδομαρτηρήσεις: Να μη λές ψέμματα. Το ερώτημα είναι: μας αρέσει να μας κοροϊδεύουν, άλλα να λένε και άλλα να κάνουν, να μην μπορούμε να εμπιστευόμαστε ? Ίδια απάντηση.
4) Τίμα τον πατέρα σου και τη μητέρα σου: Να τιμάς και να αγαπάς τους γονείς σου. Το ερώτημα είναι: μας αρέσει τα παιδιά μας να μη μας υπολογίζουν, να μας βρίζουν, να μας χτυπούν και να μας εκμεταλλεύονται ? Ίδια απάντηση.
5) Ου μοιχεύσεις: Να μην διαπράττεις μοιχεία. Το ερώτημα είναι: μας αρέσει ο σύζυγος μας να μας απατάει διατηρώντας σχέση με άλλο πρόσωπο ? Ίδια απάντηση.
Απαγορεύει επίσης και την πορνεία, δηλαδή δεν επιτρέπει να έχει κάποιος σεξουαλικές σχέσεις εκτός γάμου (προγαμιαίες σχέσεις). Αυτό το θέμα χωράει μεγάλη συζήτηση και έχουμε αναφερθεί σχετικά σε άλλο άρθρο του blog μας. Πάντως και εδώ δεν κάνει λάθος το Ευαγγέλιο, άσχετα που πολλοί άνθρωποι δεν προσπαθούν να το τηρούν. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι επειδή κάτι γίνεται από πολλούς είναι σωστό και καλό. Για παράδειγμα αρκετοί άνθρωποι καπνίζουν παρά το γεγονός ότι το κάπνισμα έχει πάρα πολλές βλαβερές συνέπειες. Έτσι και η πορνεία έχει πολλές βλαβερές συνέπειες όπως αναφέρουμε σε άλλο άρθρο, οι οποίες συνοδεύουν την απόλαυση που διαρκεί λίγη ώρα.
Φυσικά για όλα τα παραπάνω δεν υποχρεώνει κανέναν ο Χριστιανισμός. Όποιος θέλει τα τηρεί και όποιος θέλει τα ακολουθεί. Ένα κατώτερης ποιότητας κάπως αντίστοιχο παράδειγμα είναι και οι ιατρικές συμβουλές: όποιος θέλει τις τηρεί, εκείνοι όμως που δεν τις τηρούν συνήθως βάζουν τους εαυτούς τους σε μεγάλο κίνδυνο.
Μετά από τα παραπάνω τίθεται το ερώτημα: τελικά ο Χριστιανισμός είναι αναχρονιστικός και εκτός εποχής ? Απάντηση: Δεν μπορεί να ισχύει κάτι τέτοιο τη στιγμή που οι περισσότεροι από εμάς συμφωνούμε με τις αρχές του και τη διδασκαλία του. Συμφωνούμε επίσης ότι περιγράφει μια τέλεια κοινωνία που οι περισσότεροι θα θέλαμε. Η τέλεια κοινωνία λοιπόν δεν μπορεί να είναι αναχρονιστική ιδέα αλλά πάντοτε επίκαιρη. Κάποιοι άλλοι ισχυρίζονται ότι αυτά που ζητάει ο Χριστιανισμός είναι αδύνατα για τον άνθρωπο και άρα εξωπραγματικά. Κι όμως δεν είναι καθόλου αδύνατα για τον άνθρωπο. Κάθε πράγμα θέλει την προσπάθειά του και εμείς δεν προσπαθούμε αρκετά, παρά μόνο όταν το επιβάλλουν οι συνθήκες. Για παράδειγμα κάποιος κάνει αυστηρή νηστεία και καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια όταν του πει ο γιατρός ότι κινδυνεύει η ζωή του, ενώ μέχρι τότε μπορεί να έτρωγε και να έπινε χωρίς μέτρο. Αν λοιπόν προσπαθήσουμε θα μπορέσουμε σιγά σιγά να εφαρμόσουμε όλη τη διδασκαλία του Χριστιανισμού. Άλλωστε η άφθαρτη ψυχή είναι απείρως σημαντικότερη από το φθαρτό σώμα και αξίζει πολύ περισσότερη προσπάθεια. Σε επόμενο άρθρο στο blog μας, θα αναφέρουμε και την βασική “μεθοδολογία” εφαρμογής της διδασκαλίας του Χριστού (επιγραμματικά μετάνοια, εξομολόγηση, θεία κοινωνία).
Φυσικά σας περιμένουμε και στο blog μας (kdal75.blogspot.com) να κάνετε τα σχόλιά σας επί του συγκεκριμένου και επί άλλων θεμάτων. Όλες οι απόψεις καλοδεχούμενες. Απλά όποιος επιθυμεί απάντηση να αφήσει και τη διεύθυνση του blog του ή άλλη πληροφορία επικοινωνίας.
Δε λέω, ωραίο το πνεύμα των όσων λες, αλλά τι σχέση έχει με τις εθνικιστικές απόψεις που εξέφρασε ο Άνθιμος;
http://youtube.com/watch?v=Oq5mj9Mr9NE