919932679_3337382616_m.jpg
Τι ωραία που κινείται η αστική δημοκρατία! Όλοι μας μεγαλώσαμε μαθαίνοντας οτι στη δημοκρατία-την αστική φυσικά- ο καθένας έχει τη δυνατότητα να λέει ελεύθερα τη γνώμη του. Μπορώ να πω οτι ακριβώς αυτή η ελευθερία δόθηκε κάποια στιγμή για να συμβάλλει στον κατευνασμό διεκδικήσεων που είχαν στόχο άλλους τομείς. Και πόσοι αλήθεια δεν εισέπραξαν τοις μετρητοίς αυτή τη “δωροδοκία”; Σου λέει, μπορεί να μην έχουμε κάποιες άλλες παροχές, αλλά μπορούμε να λέμε ελεύθερα τη γνώμη μας. Άσχετα με το η γνώμη που μπορείς να εκφράσεις, εάν δεν είναι μέσα στα πλαίσια της δημοκρατίας του, θα αποσιωπηθεί, θα λοιδωρηθεί με τον πιο αισχρό τρόπο, και σε περίπτωση που οξυνθεί η κατάσταση θα κυνηγηθεί. Μια ψευδεπίγραφη αίσθηση ελευθερίας.
Πρώτα συνηθίσαμε στην κάμερα-δήθεν για τη μείωση της εγκληματικότητας-, μετά στην παρακολούθηση των τηλεφωνικών μας συνδιαλέξεων-γιατί θα μας την πέσουν…οι τρομοκράτες!-, μάθαμε οτι οι απεργίες είναι παράνομες και καταχρηστικές-και παράλληλα πόσο ταξικά τυφλή είναι η δικαιοσύνη. Και πάνω που βρήκαμε μέσω του διαδικτύου έναν τρόπο έκφρασης, άρχισαν τα όργανα.
Σχετικά με το θέμα έχει γράψει και ο Καρπίδης στο politikoblog. Δε θέλω να επαναλάβω μεγάλο κομμάτι της επιχειρηματολογίας του που με βρίσκει σύμφωνο. Απλά να πω οτι καλό είναι να μην εφησυχάζουμε με τη λογική “έλα μωρέ και τι θα γίνει”. Κι άλλες φορές στο παρελθόν είδαμε πως συγκεκριμένα γεγονότα έγιναν αφορμή για πιο γενικευμένα κατασταλτικά μέτρα. Αν μάλιστα σκεφτούμε οτι η κυβέρνηση καταφεύγει σε ΗΠΑ και Ε.Ε. για να της υποδείξουν πως θα ελεγξει το “διαδικτυακό έγκλημα”, τότε θα αντιληφθούμε το μέγεθος του κινδύνου. Στην τελική αν επιτρέψουμε να φιμώσουν και τα blogs, είμαστε άξιοι της μοίρας που μας επιφυλάσσουν!
photo via shaycam

Ένα σχόλιο στο “Βάλτε μας κι ένα φίμωτρο να τελειώνουμε!”
  1. Ρε αγνωστε Χ ελεος. Το θέμα ειναι αρκετά σοβαρό και εσύ το υποβιβάζεις μερικές κατηγορίες.

Ειναι θέμα ταξικού τύπου δημοκρατίας το αν η καθε εξουσια , Η ΚΑΘΕ ΕΞΟΥΣΙΑ ακόμα και η εκλεγμένη (φαντάσου αυτή που δεν έχει εκλεγεί) , για το διάστημα που θα βρίσκεται στην εξουσία δεν θα μπεί στον πειρασμό να την καταχραστει;

Νόμιζεις οτι αυτοί που βρίσκονται στην εξουσία (ΣΤΗΝ ΚΑΘΕ ΕΞΟΥΣΙΑ) δεν θέλουν να κανουν την ζωή τους ευκολή για να διατηρήσουν την ‘ταξη’.

Το θέμα ειναι οτι υπαρχουν διαφορές και στα τρία που ανέφερες.

Στο θέμα των καμερών κατα την γνώμη μου, ειναι σχετικά το πιό ευκολό. Ειτε σε δουν καμερες, ειτε σε παρακολουθούν μπασκίνες στο δρόμο, η δημόσια παρουσία σου ειναι δημόσια παρούσια.
    Το θεμα με τις καμερες ειναι ποιός έχει πρόσβαση στα δεδομένα. Ειναι μια αρχή που θα βρίσκεται κατω απο αυστηρό κοινοβουλευτικό και δικαστικό ελεγχο και μακρια απο την Αστυνομία; Ειναι τόσα τα δεδομένα που βγαίνουν απο τις καμερες που είναι αδύνατο να μπορεσεις να τα παρακολουθήσεις όλα. Επομένως οι καμερες στους δημόσιους χώρους δεν ειναι τόσο μεγάλο πρόβλημα.

Αν θέλω εγω σε παρακολουθώ με ή χωρίς καμερες. Και αξίζει να σημειωθεί οτι οι καμερες στους αυτοκινητόδρομους σωζουν ζωές. όχι θεωρητικά αλλα πρακτικά.

Το θέμα της παρακολούθησης των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων (που συνδυάζεται με τις καμερες στους ιδιωτικούς χώρους και με την παρακολούθηση των εμαιλ) ειναι πιό κοντα σε θέματα ιδιωτικότητας παρα ελευθερης εκφρασης.
    Εδω η καθιερωμένη πρακτική ειναι να γινεται οτι γινεται με ενταλμα, δηλαδή να παρουσιάζεται η υπόθεση στον δικαστή. Λεμε οτι με δικαστικό ελεγχο η παρακολουθηση θα έχει μια νομιμότητα, μια ευλογη αιτία.

Αυτό που πανε να κανουν με τα μπλόγκ ειναι πραγματικό θεμα ελευθερίας της εκφρασης, διότι βαζουν τον Καρπίδη σε μια θέση πολύ δύσκολη αν εγώ η εσύ πουμε μια ανοησία και θιχτεί καποιός. Αυτό γινεται πριν καν γίνει το οτιδήποτε.

Σιγουρα καποιοί χαιρονται, οι παράγοντες (δημοσιογράφοι, εκδότες, διευθυντές) των ‘εγκυρων’ ΜΜΕ μια και χτυπιέται ο ανταγωνισμός. Απ’οτι καταλαβαίνω ουτε εγώ ουτε εσύ ουτε και πολύ αλλοι εδω μέσα τους διαβάζουμε για τι κανουμε τις δικές μας αναλύσεις και μαθαίνει ο ενας απο τον άλλο.
    Αλλα αυτή ειναι η Ελλαδα του κρατισμού, η Ελλαδα που οτι στραβο νομίζουν καποιοι οτι γίνεται πρεπει να επεμβει το Κράτος.

Και σε μια φιλοσοφική νότα, Αγνωστε Χ τι ακριβώς περίμενες;
    Εσύ δεν ζητάς το Κρατος αποκλειστικό παροχέα της Παιδείας, την Υγείας, των Μεταφορών, των Τηλεπικοινωνιών, των Συγκοινωνιών, της Ενεργειας και δεν ξερω τι άλλο;
    Νομίζεις οτι το Κράτος θα σου τα παρέχει αυτα χωρίς ανταλλάγματα; Αστικού τύπου δημοκρατία; Στην Ελλαδα έχουμε Κρατικιστικού τύπου Δημοσιοκρατία. Και εσυ Αγνωστε Χ συμμετέχεις στο χτισιμο αυτής. Μην παραπονιέσαι για τις παρενέργειες….

2.  
Κάντε ένα σχόλιο

CommentLuv badge